kategoria: A500
[#1] Napęd 5,25
Witam,
Czy można podłączyć napęd 5,25 od starego PC do Amigi 500 ?
Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to można zrobić.

pozdrawiam
Marcin
[#2] Re: Napęd 5,25

@marski, post #1

W którymś magazynie Amiga był schemat do tego wraz z opisem. Niestety nie pamiętam numeru. W każdym bądź razie zrobiłem to działało.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Napęd 5,25

@marski, post #1

z chęcią bym też looknał ten schemat..
[#4] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #3

Tak samo jak 3.5" od PC
5.25" ma złącze krawędziowe a nie goldpiny.
Problem może być z taśmą więc. Zawsze można jednak przylutować na stałe

Ta stacja ma pracować jako zewnętrzna czy wewnętrzna?
[#5] Re: Napęd 5,25

@chast, post #4

w moim przypadku z taśmami nie będzie problemu.. w sumie a jakby zamiast 3,5 wew. podłączyć 5,25 ( oczywiście nie montując wew. obudowy)??..
[#6] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #5

[#7] Re: Napęd 5,25

@chast, post #6

a nie potrzebna jest przeróbka jeszcze stacji.. bo kabelek wykonałem, ale brak charakterystycznego "pykania" stacji.. zaczyna ładować tylko przy rozruchu, ale i tak nie czyta danych..
[#8] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #7

czyli jeszcze czeka cie przerobka tasmy jak w przypadku stacji pecetowych 3.5cala
[#9] Re: Napęd 5,25

@Norbert, post #8

Na edycję za późno.

Zobacz czy nie zworek w stacji. wtedy przeróbka nie będzie potrzebna
[#10] Re: Napęd 5,25

@Norbert, post #9

A to na pewno każdy napęd chodzi ?
Wiekszość napędów w PC była na 1.2MB ... wiec chyba trzeba szukac 360 / 720 KB ?
Jaki masz model tej stacji ?
[#11] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #7

dawno temnu znajomy uzywal 5.25 z ami i nie pykala, trzeba bylo jak zwierze diskchange df2: klepac
[#12] Re: Napęd 5,25

@marski, post #1

Przeczytaj artykuł "Zewnętrzna stacja dysków do Amigi" w C&A 06/1992: http://ca-fan.pl/downloads/prasa/CA_archiwalne/1992/CA_1992_06.djvu Może to coś pomoże.
[#13] Re: Napęd 5,25

@zyga64, post #12

Pytanie takie mam, czy ktoś z Was może mi tą stację przerobić żeby działała z Amisią 500 ?
Napęd to TEAC FD-55GFR-570-U wymontowana z jakiegoś PC-śmiecia w pracy.
Nie bardzo to czuję , proszę o info czy ktoś podejmie temat.

Marcin
[#14] Re: Napęd 5,25

@marski, post #13

czy ktoś z Was może mi tą stację przerobić żeby działała z Amisią 500 ?

A można zapytać jakie zastosowanie znajdzie ta stacja przy współpracy z A500 ?
[#15] Re: Napęd 5,25

@zyga64, post #14

Mam wiele dysków 5,25 cala z czasów świetności Amigi , chciałbym po prostu mieć jak dawniej mozliwość odczytu i zapisu danych na tym nośniku.
Marcin
[#16] Re: Napęd 5,25

@marski, post #15

Będąc w technikum zrobiłem ten układ z C&A do którego zalinkowałem. Jego przeznaczenie miało być następujące:
- skanujemy zdjęcia na PC w szkole,
- nagrywamy na dyskietce 3.5" DD,
- u kolegi na Amidze odczytujemy, konwertujemy na IFF
- nagrywamy na dyskietce 5.25" w pecetowym formacie DSDD (360kB),
- na C128 odczytuję to sobie pod BigBlueReaderem i konwertuję jednym z dostępnych konwerterów IFF->FLI Interlace

Układ nie doczekał się wykorzystania, w między czasie kupiłem 286, który połączyłem kabelkiem RS232 do C128 i amiga została wyeliminowana z tego łańcucha, koniec końców płytka parę lat temu powędrowała do śmietnika :(

Schemat jest jednak na tyle prosty, że układ można zmontować na płytce uniwersalnej. Google podpowiada jeszcze, że konieczna byłaby zmiana RPM z 360 na 300 (uzyskując odpowiednik pecetowego napędu 720kB).
[#17] Re: Napęd 5,25

@zyga64, post #16

czy stosując napęd 5,25 od pc, zamiast 3,5 (oczywiście na przerobionej taśmie) potrzebna jest przeróbka samej stacji??
[#18] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #17

Najlepiej spróbować z przerobionym kablem i zobaczyć co i jak.
[#19] Re: Napęd 5,25

@Dark_luke, post #18

jestem po próbach na 3 przeróbkach taśmy.. Jest "pykanie" stacji, natomiast brak boot'u;) .. a jak wygląda np stacja w a2000 a jak taśma?
[#20] Re: Napęd 5,25

@AdamZeku, post #19

Mam w szafie stację 5.25" przerobioną z PC - OIDP to trzeba było dorobić sygnał DiskChange i jeszcze jakiś drugi. Bootowanie z niej także jest możliwe.
[#21] Re: Napęd 5,25

@XeNeS, post #20

Nie jakiś drugi tylko ready.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem