[#1] cooler czy poltier
Podkręcam Apollo 1240/33 na 40 MHz. Do tej pory procesor był chłodzony płytką poltiera - tak było od początku, odkąd posiadam tą kartę turbo. Czy to wystarczy? Jeśli tak czy wytrzymałby wzrost temperatury przy podkręceniu do 50MHz? Właśnie, jak to jest - opinie są podzielone, czy Apollo 1240/33 podkręcone do 50MHz może stabilnie pracować? Jedni mówią, że dzieją się dziwne rzeczy a drugim wszystko prawidłowo działa.
[#2] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

Sprawdz, czy bedzie dobrze dzialac po overclockingu:) A tak w ogole to chyba to jest ogniwo Peltiera, a nie Poltiera?

[#3] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

A najwięcej jest tych trzecich, którym apollo podkręcone do 50Mhz nie działa wcale.

[#4] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

Dzięki wszystkim (Lord_10up i MinisterQ) za tak szybką pomoc. Mea culpa, mea maxima culpa - faktycznie popełniłem błąd powinno być 'Peltiera'. Ale Poltier brzmi bardziej swojsko. Mogłem się przecież pomylić jeszcze gorzej i napisać: Ogniwo (potocznie - płytka) Portiera. Jeszcze raz mea culpa mea maxima culpa.
[#5] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

Szybko i na tamat, a więc ;)
podkręcenie 040-33 na 040-40 MHz to żaden problem, wyżej to już same "schody" . Po pierwsze primo:
- jest to ryzyko (prawie dwa razy szybciej)
po drugie primo:
- nie każdy 040 się da podkręcić , a w zasadzie chodzi o elektronike, nie wiem czemu, ale te chipy AMD nie lubią kwarcu 100MHz
i po trzecie primo:
- w 9 przypadkach na 10 z karty leci dym po włożeniu kwarcu 100MHz ;) , ładnie kopca się scalaczki AMD-ka ;)

Miłego Overclockingu
[#6] Re: cooler czy poltier

@Olo, post #5

Wczoraj przyszedl mi z funzinu kwarc 100, a mam apollo 040/40 i kaszana nie dalo rady. Musze chyba kupic 97 mhz czy cos. A ta plytka na procku to jest peltier?? Na moje oko to kawalek aluminium pomalowanego na czarno.
[#7] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

Do tej pory procesor był chłodzony płytką poltiera.

To nie jest żadna płytka Peltiera tylko kawałek aluminiowej blachy pociągniętej czarnym lakierem...
[#8] Re: cooler czy poltier

@Olo, post #5

w 9 przypadkach na 10 z karty leci dym po włożeniu kwarcu 100MHz ;) , ładnie kopca się scalaczki AMD-ka ;)

Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o podobnym przypadku...
Owszem, karta nie działa po włożeniu oscylatora 100Mhz, ale nic poza tym...

[#9] Re: cooler czy poltier

@MinisterQ, post #8

A ja osobiście jedną spaliłem, poprostu układy MACH zaczęły......nieładnie pachnąć, a drugi taki przypadek u kumpla widziałem ( a ostrzegałem ). Oczywiście lekko przesadziłem z tym 9na 10 ;), ale nie zmienia to faktu, że podkręcenie 040 na 50 MHz jest prawie niemożliwe, udaje się to tylko nielicznym.
[#10] Re: cooler czy poltier

@Olo, post #9

No to fatalnie. 30 zeta mnie cala operacja kosztowala:). Ale ami podniosła się tyle ze nie wczytala obrazka pod wb i polozylo sie birdie. Ale dzialala, dokladnie nie pamietam co sie dzialo bo "lekko" zamroczony byłem :). Dzisiaj sprawdze. Hmmm niektorym jednak to dzialalo ciekawe co trza zrobic zeby zwiekszyc szanse na podniesienie sie apollaka ze 100Mhz ? Kupilem ladny wentylatorek, zalozylem radiator od Dżiforsa4 ;) i kiła
[#11] Re: cooler czy poltier

@Fazior, post #10

Równe 100Mhz są prawie nie do osiągnięcia. ~95-7 Mhz - prędzej, ale przy takiej częstotliwości koproc zaczyna świrować. Różnie to bywa.

[#12] Re: cooler czy poltier

@Fazior, post #6

Jak miałem BlizzardaPPC z 68040/25MHz to wrzuciłem kwarc 97MHz i ładnie działał przy 100MHz nie dało rady a dym żaden nie poszedł.
[#13] Re: cooler czy poltier

@MinisterQ, post #3

A najwięcej jest tych trzecich, którym apollo podkręcone do 50Mhz nie działa wcale.

To prawda. Dlatego lepiej nie podkrecac oscylatorem 100 MHz, tylko 97,7 MHz. Nie bedzie to pelne 50 MHz, ale jest duuuzo szybciej niz przy 40 MHZ i dziala w 98% przypadkow (a tak naprawde to nie znam osoby ktorej nie dzialaloby po podkreceniu 97,7) :)

Co do nadmuchu (wystarczy cokolowiek co doprowadzi do ruchu powietrza) to jest konieczny od 40 MHz. W desktopie taki procek pochodzi z 15 minut i zacznie wieszac komputer. Chyba ze co 5 minut bedziemy ustami wydmuchiwac przegrzane powietrze przez okolo 1 minute, ale wtedy mozna napluc do Ami i cos spalic ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.12.05 14:37
[#14] Re: cooler czy poltier

@Andrzej Drozd, post #13

1. duzo szybciej nie jest, ja mimo tego ze procek chodzi na 50mhz dalej uzywam 40 - wole zeby karta dluzej potrzymala bo zysk z tych 10 mhz jest dla mnie niezauwazalny
2. radiator na 040/40 ma u mnie 8mm wysokosci (kiedys na p1 takie byly) i z wylaczonym wiatraczkiem spokojnie chodzi 3-4 godziny (po tym czasie zazwyczaj to zauwazam i uruchamiam wiatrak - stary jest i sie zacina czasem :)
[#15] Re: cooler czy poltier

@Valwit, post #14

1. No, duzego przyspieszenia nie odczujesz w obliczeniech (mp3 itp.), ale podkrecajac oscylatorem 97.7, oprocz tych paru mipsow (a jednak waznych) zyskujesz tez szybsza pamiec i szybsza grafe na AGA - ma to duze znaczenie w przypadku starszych (i nie tylko) gier doomowatych. Wyraznie widac roznice w predkosci w takich grach jak Doom2, AlienBreedTKG, Breathless itd.
No, ale z karta GFX to rzeczywiscie moze nie miec znaczenia, tylko jak odpalic np. Breathlesa bez AGA ;)

2. Ja mam oryginalny. Niestety nie zajmuje calej powierzchni procka i mozliwe ze to jest powodem tego, ze nie wytrzymuje duzej niz 15 minut. Apollo masz w desktopie czy towerce? Bo az dziwne, ze nawet przy dobrym radiatorze wytrzymuje 3-4 godziny, a nie 30-60 minut ;)
[#16] Re: cooler czy poltier

@Valwit, post #14

To daje dodatkowo około 5-6 MIPSów. Niemal dwie rozszerzone o FAST A1200 ;)

[#17] Re: cooler czy poltier

@Andrzej Drozd, post #15

ja mialem apollo 040/40 w towerce z wiatraczkiem orginalnym wytrzymywala mi po 10 h na dzien,sprzedalem ja koledze ale u niego(dzialal ok) gdy resetowalo sie pokazywal sie czerwony ekran czesto i potrzeba bylo kilka razy resetowac ;) .Aktualnie mam tez a1200 + bppc i mam podobny objaw to jest ze hdd nie widzi mi czasami ;)
Uff jak dobrze miec pega z g3 zadnego chlodzenia etc ;)

[#18] Re: cooler czy poltier

@AmiChris, post #17

pokazywal sie czerwony ekran

Ja tak mialem gdy mapowalem jakis rom.

potrzeba bylo kilka razy resetowac

To normalne z romem 3.0. Podobne objawy sa takze z innymi kartami, jezeli w kompie nie ma kickstartu 3.1
[#19] Re: cooler czy poltier

@MinisterQ, post #16

ale to widac tak jak nowar opisal tylko w jakims doomie czy mp3. normalnie tego nie zauwazysz :)
[#20] Re: cooler czy peltier

@Andrzej Drozd, post #15

Andrzej Drozd napisał(a):

> No, ale z karta GFX to rzeczywiscie moze nie miec znaczenia,
> tylko jak odpalic np. Breathlesa bez AGA ;)

wcale? :) do gier 3d mam klona. zdecydowanie bardziej sie nadaje

> duzej niz 15 minut. Apollo masz w desktopie czy towerce? Bo az
> dziwne, ze nawet przy dobrym radiatorze wytrzymuje 3-4 godziny,
> a nie 30-60 minut ;)

w desktopie, na swiezym powietrzu, ale radiator jest porzadny wiec nawet jak wiatrak dlugo sie nie kreci to jest zaledwie cieplo. procek to oryginalny 040/40, nie krecony wiec nie hajcuje tez tak jak podkrecane /33 czy /25
[#21] Re: cooler czy poltier

@Fazior, post #10

muszisz miec farta i miec odpowiednie mach-y na karcie
[#22] Re: cooler czy peltier

@Valwit, post #20

> No, ale z karta GFX to rzeczywiscie moze nie miec znaczenia,
> tylko jak odpalic np. Breathlesa bez AGA

wcale? do gier 3d mam klona. zdecydowanie bardziej sie nadaje

E, no. Przeciez nie mowimy o jakichs tam Doomach 3 i Tombraiderach nowej generacji, tylko o amigowych grach ;)

Mozna tez odpalic WinUAE, podpiac karte TV i grac na TV/monitorze PAL. Ale czy to bedzie to samo? Nie. Tak samo jak grajac w MAME, niepoczujesz odoru starej budy, zdezolowanych maszyn, kiepskich telewizorow i łobuzow polujacych na twoje "koiny" (dawaj bo wpi...). Brak "nastroju"
;)

oryginalny 040/40

W Apollo tez mam oryginalny 040/40. Natomiast w BPPC jest krecony z 025. Nie zauwazylem pomiedzy nimi zadnej roznicy. Tak samo sie grzeja gdy maja ten sam oscylator.
[#23] Re: cooler czy peltier

@Andrzej Drozd, post #22

Wcxzoraj sprawdzałem. Wstaje na 50 Mhz. W boot menu tez ją widac. Jest natomiast problem dysku:). Ami nie zaskakuje z HD, tzn czasami łapie ale po resecie spowodowanym przez remapollo to juz nie bardzo.
[#24] Re: cooler czy peltier

@Andrzej Drozd, post #22

nie mowie o graniu na uae. mowie o grach "natywnych" na peceta. sa po prostu lepsze i bardziej rozbudowane.
[#25] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #1

Dzięki wszystkim za komentarze! Z tego, co piszecie wynika, że do 49MHz można próbować kręcić oscylatorem 97MHz - ale może nie dać rady koprocesor. 40MHz - nic się karcie nie stanie. Wobec tego zrywać tą płytkę (skoro to zwykłe aluminium) z procesora czy nakleić na nią coolera?? Mam towera, więc jest w nim trochę więcej powietrza niż w desktopie - może da radę bez wiatraka?
[#26] Re: cooler czy peltier

@Valwit, post #24

mowie o grach "natywnych" na peceta. sa po prostu lepsze i bardziej rozbudowane.

To oczywista sprawa. Ale ja i tak wole mniej rozbudowane typu niekoniecznie 3d np. Atlantis ;)
Chociaz Doom 3 naprawde powala. Jednak na PC nie ma Resident Evil Code Veronika i trzeba emulowac za pomoca DC (a to wymaga conajmniej 3 GHz proca) ;P
[#27] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #25

Wobec tego zrywać tą płytkę (skoro to zwykłe aluminium) z procesora czy nakleić na nią coolera??

Nie zrywaj, aluminium to dobry przewodnik, zamontuj na nim wentylator, a najlepiej (bo masz wieze) zamontuj jakis wentylator w srodku wiezy i ustaw go tak aby dmuchal na karte (przyo kazji ochlodzi tez inne elementy)

Co do wentylatora to uzyj 12V i podlacz do 5V z zasilacza. Bedzie cicho chodzil.
[#28] Re: cooler czy poltier

@Kamień, post #25

ale może nie dać rady koprocesor

To raczej wada prockow 060 podkreconych do 70-80 MHz, ktore nie dziela czestotliwosci tak ja 040.
[#29] Re: cooler czy peltier

@Andrzej Drozd, post #26

wole sieciowe gry jednak :)
[#30] Re: cooler czy poltier

@Andrzej Drozd, post #27

o ile sie rozkreci przy 5 V
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem