[#7]
Re: Amiga 600 do HDD (kick 2.05 czy wystarczy 2.0) jak to jest?
@Wodolot,
post #1
ROM 2.0 do obsługi dysku twardego nie wystarczy, co więcej nie zawiera też obsługi złącza PCMCIA!
Kickstart 2.05 jest dostępny dla Amigi 600 w trzech rewizjach: 37.299, 37.300 oraz 37.350.
Amigi 600 HD były fabrycznie sprzedawane z Kickstartem obsługującym poprawnie twarde dyski, czyli 37.300 lub 37.350, natomiast Amigi 600 w wersji bez twardego dysku sprzedawano z Kickstartem 2.05 37.299.
Niestety w rewizji 37.299 zapomniano dodać do ROMu scsi.device, przez co Amiga nie wie, że ma kontroler IDE na płycie głównej. Wymiana na ROM 37.300 rozwiązuje problem, ale nie do końca, ponieważ niektórzy zgłaszają problemy z dyskami większymi niż 40 MB. Ja osobiście takich problemów nie miałem, podobno ma to związek z producentem dysku twardego i jak ma się szczęście, to 4 GB z ROMem 37.300 zadziała.
Najbezpieczniejsza rewizja ROMu 2.05 to 37.350, która obsługuje dyski twarde różnych pojemności różnych producentów bez problemu, aż do granicy 4 GB, później potrzebny jest już interfejs 4xEIDE Elboxu albo ROM 3.1 40.063.
Kickstart 3.1 standardowo też nie obsługuje dysków większych niż 4 GB, ale były dostępne do niego poprawki beta dla scsi.device oraz FastFileSystem, które umożliwiały bezstresowe używanie dysków o pojemności większej niż 4 GB. Gdyby poprawki te były potrzebne, to służę pomocą, mam je gdzieś jeszcze na płytach CD.
ROM 3.1 daje możliwość zainstalowania Amiga OS 3.5/3.9, które zawierają poprawione oficjalne wersje scsi.device i FastFileSystem, ale sytem ten wymaga do pracy procesora 68020 i 4 MB Fast RAM, czyli bez karty turbo minimum Apollo 620 się go teoretycznie nie zainstaluje.
Co do obsługi CD-ROMu: Kickstart 2.05 w rewizji 37.300 oraz 37.350 obsługują napędy CD bez problemów poprzez kontroler IDE na płycie głównej, ale potrzebne są do tego sterowniki firm trzecich, np. z pakietu IDE-Fix 97, AsimCDFS etc.
Obsługa napędu CD przez PCMCIA też jest możliwa poprzez odpowiedni kontroler (AlfaData/BSC CD 1200), niestety ten kontroler przeznaczony jest tylko do napędów CD standardu Mitsumi (niekoniecznie produkcji Mitsumi, ale koniecznie standardu Mitsumi) i żeby napędy CD/DVD standardu ATAPI zadziałały poprawnie, trzeba najczęściej skorzystać z pomocy pakietu IDE-Fix 97 - sprawdzone w praktyce z napędem DVD-RW NEC :)
Ostatnia modyfikacja: 07.12.05 12:56