kategoria: Sprzęt
[#1] Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści
Witam,

Od momentu kiedy jak ostatni frajer zjarałem swoją 32 MB kość pamięci w Apollo to mam jakoś pod górkę w tym temacie.Oto dramat w jednym akcie:

ON: Apollo 1260
ONA: pamięć SIMM 32 MB

Udało mi się dorwać markową pamięć SIMM 32 MB marki Kingston KTC-PNP/32 CE (thx Shango), która jak się okazało jest po prostu za wysoka i zawadza o układ scalony niedaleko slotu pamięci. Obczajcie:

Akt 1
Akt 2

EPILOG:

Teraz pytanie. Co z tym fantem zrobić ? Czy jedynym wyjściem jest polowanie na mniejsze pamięci SIMM ? Czy wystarczy wylutować podstawkę pod tego scalaka i wlutować go bezpośrednio w Apollo? Jak to wygląda u was? Zmierzyłem pamięć SIMM i ma 2.5 cm wysokości.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2012 21:05:36 przez MarX

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2012 21:06:38 przez MarX
[#2] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@MarX, post #1

Szukaj innej pamięci nie ryzykuj lutowania takiej karty dla sima którego możesz dorwać bez problemu
[#3] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@MarX, post #1

Trzeba było nie szukać i kombinować tylko wziąść ode mnie sprawdzoną, polecaną, pasującą i oczywiście sprawną, teraz nie miałbyś powyższych problemów :)
Ciekawe za ile kupiłeś te pamięć i ciekawe czy współgra z drugą pamięcią na tym apollo.
[#4] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@superbonio, post #3

@PrzemasIII: dzięki za sugestie.

@superbonio: pamięć dostałem za free, a Ty nie odpowiedziałeś na moją ofertę cenową, więc myślałem że jest już "po ptakach" ;). Daj znać czy dostałeś mojego maila sprzed kilku dni w tej sprawie. Co do współgrania z drugą kością pamięci w Apollo to na pewno by współgrała bo tej drugiej po prostu nie ma :)
[#5] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@MarX, post #1

Przepraszam, że zapytam ale jak można spalić ram ?
[#6] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@MarX, post #1

Dokładnie nie widzę ile wadzi, ale jakby tak spiłować trochę z tego SIMMA? Wiem, że hard-core, ale jeśli nie ma tam żadnej ścieżki... pomysł
[#7] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@Dorian3d, post #5

Grzebiąc w kompie i mając na sobie elektryzujący się sweter na przykład.
[#8] Re: Apollo 1260 i SIMM który się nie mieści

@mccnex, post #6

Jak nie ma ścieżki to piłować śmiało to tylko simm :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem