kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)
Witam!
Znalazłem w piwnicy Amigę 500. Niestety wyświetla mi się niebieska dyskietka z napisem WORKBENCH. Wiem że chodzi o system ale nie wiem jak odpalić. Mam dyskietkę 3,5 cala i stację do niej w Amidze. Ściągnąłem jakiś system ale nie chce odpalić tylko dalej dyskietka. Nie mam pojęcia co robić. Dyskietka musi być oryginalna z systemem czy jak? ;d
[#2] Re: Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)

@ksysiu12, post #1

Potrzebujesz dyskietki nagranej na Amidze. Jak nagrasz na PC to w Amidze nie zadziała.

Amiga zapisuje dyskietki innym systemem plików niż PC. Pojemność dyskietek do Amigi 500 wynosi 880kB a PC 1,44MB

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2012 19:11:15 przez glichtanski
[#3] Re: Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)

@ksysiu12, post #1

Dyskietka musi być amigowa, ale nie musi to być dyskietka systemowa (Workbench). Może to być np. dyskietka z grą.
[#4] Re: Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)

@ksysiu12, post #1

Możesz też pozbyć się problemu za 50zł. Chętnie odkupię tę Amigę 500 i nie będziesz się martwił rączką z dyskietką
[#5] Re: Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)

@ksysiu12, post #1

Zerknij na mapę Amigowców PAU Base. Poproś kogoś z "sąsiedztwa" może zrzuci na flopa co potrzeba.
[#6] Re: Jak uruchomić Amigę 500? (Dyskietka WORKBENCH)

@glichtanski, post #2

Gwoli ścisłości pojemności dyskietek wynoszą:
Amiga DD 880kB (najpopularniejsze) i HD1,76MB (gęste stacje dyskietek z A3000/A4000)
PC DD 720kb, HD1.44MB (najpopularniejsze)

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2012 20:25:06 przez tom256
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem