kategoria: A500
[#1] Gry z internetu A500
Witajcie
Mam dylemat czy ściągnięcie 20-30 letniej gry z internetu i nagranie jej w 2012 r jest legalne czy nie ?
Czym wyczyścić klawiaturę w amidze ? Jest bardzo żółta.
Dziękuje za odpowiedź.
[#2] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #1

Lepiej nie ściągaj, bo cba i abw Ci wbije na chatę pomysł
Klik OK
[#3] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #1

Zależy skąd ściągasz, tudzież jaki status ma gra.
Np. tutaj z działu "rodzynki", ściąganie gier jest legalne, ponieważ portal ppa.pl uzyskał zgodę posiadaczy praw do gry, na jej udostępnianie. Jeśli tą samą grę ściągniesz z innej strony, która takiego zezwolenia nie posiada - to jest to nielegalne.

I wiesz co? Mało kto się dzisiaj tym przejmuje, bo tak naprawdę ustawa o ochronie praw autorskich, jest tylko po to aby chronić czyjąś kasę, a nie prawa autorskie, a tym bardziej takich starych gier.

Jeśli gry nie da się kupić legalnie w internecie, to MOIM ZDANIEM nie narażasz nikogo na straty finansowe, a w związku z tym - nikt nie będzie ciągał Cię po sądach za np. Dyna Blaster.

edit-----
Słyszałem że za piractwo można dostać więcej niż za gwałt :)

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2012 10:04:01 przez kjb666
[#4] Re: Gry z internetu A500

@kjb666, post #3

W USA można dostać więcej za piractwo niż np. gwałt z morderstwem
[#5] Re: Gry z internetu A500

@PrzemasIII, post #4

no dobrze, ale jak chce zapłacić za grę a nie ma gdzie jej dostać , na aukcjach często pisze że mimo iż gra jest oryginalne nie dają żadnej gwarancji na dyskietki. Zależy mi na samych grach a nie na pudełku na półce. Stąd też moje ogłoszenie w dziale giełda.
[#6] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #5

Polskie prawo (nie wiem jak to wygląda w UE) przewiduje możliwość zrobienia kopii bezpieczeństwa nośnika, na którym zapisany jest oryginalny program, gra, film, etc.
Możesz zatem kupić grę z oryginalnym kartonem i dyskietkami, a jeśli dyskietki/płyty będą miały badsektory czy nie będą w inny sposób umożliwiały ich uruchomienie możesz uruchomić program/grę/film z nośnika zapasowego.
Myślę, że odpowiednik oprogramowania możesz ściągnąć z netu w formie ISO/ADF i będziesz mógł legalnie używać posiadając oczywiście oryginalne opakowanie/nośnik/licencję.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2012 11:39:29 przez dominiqr
[#7] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #5

Zerknąłem na ogłoszenie. Co bym Tobie polecał (przy tej ilości dyskietek):
- polowanie na allegro, trafiają się packi po 100 i więcej dyskietek,
- kupno HxC Emulatora i nagranie sobie samemu na SD: http://www.ppa.pl/sprzet/hxc-floppy-emulator.html
[#8] Re: Gry z internetu A500

@PrzemasIII, post #4

Jak byłem dzieciakiem to odległe USA zdawało się jedyną ostoją praworządności i demokracji. Dzisiaj nie sprawia już takiego wrażenia, sprawia wręcz odwrotne. Kilkunastoletnia obywatelka tego kraju w kinie oglądając jakiś najnowszy hit nieopatrznie wyjęła telefon komórkowy i sfilmowała kilkadziesiąt sekund filmu aby pokazać go komuś. Na szczęście towarzysz odpowiedzialny za porządek w kinie dostrzegł jej nielegalne zachowanie i skutecznie zareagował co doprowadziło do wyroku skazującego i odszkodowania w wysokości dwieście kilkadziesiąt tysięcy dolarów.

ps. gwałt z morderstwem nie godzi bezpośrednio w zyski wielkich korporacji więc dziwne że jeszcze tam za to skazują.

Pozdrawiam
[#9] Re: Gry z internetu A500

@RadoslawF, post #8

O ile pamiętam, to już Japonia się przejechała na bardziej restrykcyjnym prawie dotyczącym "ochrony własności intelektualnej" (:D). Teraz "tfurcy" (a raczej producenci) japońscy płaczą, że sprzedaż spadła o połowę. I dobrze im tak. Nie od dziś wiadomo, że piraci najwięcej kupują.
A co do Twojego dylematu. Tak - jest to nielegalne. reszty mi się nawet nie chce pisać.
[#10] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #1

Ja zważywszy na to, że prawo potrafi być absurdalne podchodzę do tego bardziej pragmatycznie.
Jeżeli dawną grą jej twórca czy wydawca nie wykazuje dzisiaj żadnego zainteresowania poprzez przypominanie o niej, czy wypuszczanie dodatków a można ją ściągnąć z jakiejś strony w sieci, to nie zagłębiam się w jakieś dylematy moralne czy prawne.

To są gry bardziej o wartości sentymentalnej i mało kto z dzisiejszych graczy wziąłby ją na poważnie ze względu na grafikę odbiegającą od dzisiejszych standardów (darmowe gry przeglądarkowe we flashu często wyglądają bardziej adekwatnie do dzisiejszych czasów). A szukanie autorów na siłę, zbędne poświęcanie na to czasu, uważam za absurd. To są gry hobbystyczne, to co twórcy mieli na nich zarobić, zarobili na nich w czasach kiedy je robili i kiedy Amiga była komercyjnym produktem sprzedawanym w sklepach z pełnym wsparciem na poziomie sprzętu i oprogramowania. Minęło tyle czasu, Amigi nie można dostać normalnie w sklepie, wszyscy poza nami o niej zapomnieli (łącznie z dawnymi twórcami gier), więc w moim przekonaniu ten dorobek powinien być traktowany jako wspólne, darmowe, dobro kulturalne, które nam, niezłomnym ;) należy się w pierwszej kolejności :)

Oczywiście nie mam tu na myśli tytułów nowych czy też takich które autorzy ciągle, świadomie sprzedają.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2012 13:26:02 przez Duracel
[#11] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #1

To zależy :)
Jeśli miałeś kiedyś tą grę, powiedzmy że Twoje dyskietki się popsuły, to możesz ją ściągnąć (według mnie) . Kupując kiedyś grę na dyskietkach, nie kupował samych dyskietek, ale nabywałeś prawo do gry w grę (jak i zrobienia jej kopi) (zresztą tak samo działa to dziś).
Można też gry ściągać legalnie z różnych stron, niektóre tematyczne dbają o to by mieć pozwolenie na to od dawnych twórców/właścicieli praw. Dobry przykład to PPA :) dział rodzynek ma kilka ciekawych gier. Jest też BTTR (back to the roots) i Dream17 (strona o grach od Team17). Bitmap Brotherood chyba też miał taką stronę.

Jest też coś takiego jak Abandonwere, czyli porzucone gry, już nie sprzedawane, niby ich ściąganie nikogo nie krzywdzi ale sytuacja prawna nie jest do końca mi znana.

Co do klawiatury? Problem może być z tym że jeśli twoja amiga gdzieś tam leżała bardzo długo i nie była czyszczona, brud się wżarł w plastik i już tak zostanie. Może google ma jakąś lepszą odpowiedź. Ścierka z płynem antystatycznym będzie dobra.
[#12] Re: Gry z internetu A500

@Gżegżółka, post #11

Tak naprawdę to należy pamiętać o ustawie dotyczącej praw autorskich - uchwalonej w 1994 roku.

OIDP to wszystkie gry wyprodukowane przed 94 nie są objętę ochroną praw autorskich - ponieważ prawo nie działa wstecz.

Reasumując - gry przed 94', abandonware lub te które udostępniono można używać bez ich kupowania.
[#13] Re: Gry z internetu A500

@Gżegżółka, post #11

do stronek podanych przez kolegę dodam: www.factor5.com - można zassać za free BC Kid, R-Type i Katakis. Są też wszystkie Turricany, ale z zastrzeżeniem, że posiada się oryginał. Chociaż Factor5 niby zdechło, to nie wiem, jak to tam z tym teraz jest w zaistniałej sytuacji. Wiem, że prawa do Turricana w Europie dzierży THQ bodajże i że trudno o jakiś kontakt z nimi (jeden koleś próbował z pół roku temu w sprawie filmu na motywach Turricana).
[#14] Re: Gry z internetu A500

@XeNeS, post #12

Prawo nie działa wstecz, ale inaczej niż przedstawiłeś.

Gry skopiowane przed wejściem ustawy można posiadać, ale po wejściu ustawy nie wolno już kopiować żadnych gier, muzyki, filmów itd. objętych prawem autorskim.

Pozostaje tylko kwestia czy ktoś będzie w stanie udowodnić, czy dyskietka została nagrana przed wejściem ustawy, czy po.
[#15] Re: Gry z internetu A500

@Duracel, post #10

Nic dodać, nic ująć zgadzam się z Tobą w 999%
[#16] Re: Gry z internetu A500

@Yogurth, post #1

[odnośnik usunięto]Tutaj masz tysiące darmowych gier do Amigi Możesz sobie ściągać do woli ! Udanej zabawy :)

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2012 10:00:20 przez mailman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem