[#1] PFS i Wielkość partycji
Podobno PFS razpoznaje dyski do 2 TB i partycje do 100 Gb
Czy są nowsze wersję tego systemu lub jakiś inny
bo mam dysk 250 GB i boję sie że mi się wszystko rozleci jak kiedyś na FFS
od 4 Gb
[#2] Re: PFS i Wielkość partycji

@Shredder, post #1

Użyj FFS z AmigaOS3.9 i nie będziesz miał problemów z dużymi dyskami. PFS to już staroć.
[#3] Re: PFS i Wielkość partycji

@Shredder, post #1

Nie rozleci sie :)
ostatni to pfs 3 ktory ffs-a bije na glowe praktycznie wszystkim i funkcjonalnoscia/szybkoscia i bezpieczenstwem..
zawsze mozesz sobie zrobic partycje w pfs i potestowac ja ,imo warto :)
nawet ja na pegu uzywalem pfs 3 :)

[#4] Re: PFS i Wielkość partycji

@kmilota, post #2

Chyba nie miałeś pfs3, skoro tak piszesz.
pfs3 a ffs z os3.9 - brak skali porównawczej. Zapomniałem, że coś tak kiepskiego jak ffs istnieje.
[#5] Re: PFS i Wielkość partycji

@Dariusz Pietrzak, post #4

Właśnie miałem PFS3 i kilka razy przytrafiła mi się utrata danych z partycji. Ponadto przy katalogach z duzą liczbą plików (od 10000 w górę) PFS3 nie wyrabia się, a FFS działa normalnie. Po zwiękrzeniu bloku z 512 na 4096 (w FFS), prędkość operacji na partycji FFS jest większa niż na PFS3. Oczywiśnie wybór należy zawsze do użytkownika. FFS mamy dołączony do systemu a PFS3 trzeba kupić. To też plus dla FFS.
[#6] Re: PFS i Wielkość partycji

@kmilota, post #5

Fakt, cena jest zaporowa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem