[#1] USB i PCMCIA
Widzialem na Allegro adaptery USB wpinane w port PCMCIA... Czy nie moznaby napisac sterownika do takiej karty dla Amigi? Taka karta kosztuje ok. 70z!
[#2] Re: USB i PCMCIA

@vi-bee, post #1

Te adaptery są zapewne dla portów PCMCIA 32 bitowych, a w Amigach te porty są 16 bitowe.

[#3] Re: USB i PCMCIA

@grxmrx, post #2

Wydawalo mi sie, ze ilosc bitow portu ma tylko wplyw na transfer?
[#4] Re: USB i PCMCIA

@vi-bee, post #3

obadaj ten artykuł:

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=3&id=42

może coś takiego będzie na Allegro?
[#5] Re: USB i PCMCIA

@R-Tea, post #4

Nie o to mi chodzilo. Do wymiany danych z piecem uzywam twardziela, a USB ma jednak o wiele bardziej wszechstronne zastosowanie.
[#6] Re: USB i PCMCIA

@vi-bee, post #1

No właśnie nie za bardzo by się dało.
Na 99.9% jest to CardBus, czyli taka "okrojona wersja" dyzajnd for majrkrosft uyndow$.
A chodzi o to, że w kartach z interfejsem CardBus znaczna część "roboty" jest zwalona na procesor. Nie wiem, jak wykonana jest karta, jeżeli zawiera chociaż jakiś transceiver z buforem, to pół biedy, może jakaś mocniejsza Motorolka uciągnie USB1.0 z prędkością 12Mbit/s, ale było by to naprawdę niemałym wyzwaniem.
Całą strukturę komunikacji (drzewko), całe pakowanie w ramki, wykrywanie i numerację urządzeń trzeba by implementować programowo, a to też niemało roboty.

No i to jest włąśnie główny problem z CardBus - Amigi są po prostu za wolne, żeby wykorzystywać większość z tych kart, które w istocie są dość prostymi rozwiązaniami skomplikowanych problemów - po co ładować wszystko na kartę, skoro może to zrobić komputer?
Podobny problem jest z tzw. windrukarkami i winmodemami.

Tak w ramach przykładu: Procesor z rdzeniem AVR (RISC) taktowany zegarem 12MHz z ledwością uciągnie transmisję w trybie low-speed (1.5Mbit/s) zrealizowaną programowo.
[#7] Re: USB i PCMCIA

@shg, post #6

Czyli moznaby sie pokusic o napisanie sterownika dla PPC, wolno bo wolno, ale by szlo.
[#8] ile razy ten temat bedzie jeszcze wracal?

@grxmrx, post #2

32 bitowy jest cardbus. pcimcia ma zawsze 16 bitow. blad w opisie , nieststy dosc czesty
[#9] Re: USB i PCMCIA

@vi-bee, post #7

zagadaj do piru moze bedzie mu sie chcialo ;)

[#10] Re: USB i PCMCIA

@AmiChris, post #9

Cardbus (32bit) to także inny interface niż PCCARD (16bit). Pierwszy to odpowiednik PCI z komputerów stacjonarnych drugi to EISA (16bitowa ISA). Karta cardbus nigdy nie będzie działać w czytniku 16bit...

[#11] Re: USB i PCMCIA

@HiMark, post #10

Nie ma rzeczy niemozliwych, szczegolnie na Amidze:)

[#12] Subway

@vi-bee, post #1

Lepszym rozwiązaniem (choć droższym) jest "Subway"

http://www.e3b.de/usb/main_subway_e.html

http://www.amiga.ca/catalog/product_info.php?cPath=9&products_id=64

niestety... "trzy stówki w plecy"

Ostatnia modyfikacja: 12.12.05 01:22
[#13] Re: Subway

@Solo Kazuki, post #12

Wiem, ze lepsze, ale w port zegara mam w przyszlosci zamiar wpiac delfine. Chyba, ze z mojego samplera uda mi sie wiecej kHz wycisnac...

[#14] Re: Subway

@vi-bee, post #13

no to Mediator + Spider, ale to jeszcze więcej stówek w plecy :D
[#15] Re: Subway

@vi-bee, post #13

O ile wiem Subway jest przelotowy.

[#16] Re: Subway

@R-Tea, post #14

Porty USB wpinane w PCI sa chyba tansze, ale mam fajna obudowe wlasnej konstrukcji w ktora mediator chyba mi nie wejdzie:(

[#17] Re: Subway

@vi-bee, post #16

Rzeczywiście karty USB dla PCI może i są (niewiele) tańsze, ale sam mostek kosztuje sporo...

[#18] Re: USB i PCMCIA

@vi-bee, post #1

Witam.
Jakies pol roku temu poszukiwalem USB do Ami na PCMCIA.
Znalazlem wtedy cos takiego:
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/57106E2J0.htm
Jak byk pisze type II 16 bit.
Ale na innych stronach poswieconych temu adapterowi takiej informacji nie ma.
Moze jest jednak jakas karta PCMCIA 16 bitowa na USB.
Wtedy by mozna bylo pomyslec o oprogramowaniu do Ami.
Pozdrawiam.
[#19] Re: USB i PCMCIA

@ted, post #18

Na innych stronach jest jednak w opisie Cardbus,
ale karta moűe byę wykonana obu odmianach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem