[#1] A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature
Cześć, ostatnio zakupiłem sobie do kolekcji A4000D i teraz mam pytania:
1. Dlaczego komputer widzi tylko 1 MB CHIP?
2. Jaka klawiatura nadaje się do Amigi 4000D? Bo nie każda PS/2 z tego co doświadczyłem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
[#2] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #1

1. Zła pamięć włożona do slotu ChipRAM na płycie, albo coś tam nie łączy.

2. Żadna klawiatura PS/2. Działają tylko amigowe klawiatury (od A4000 bezpośrednio, od CDTV trzeba zamieniać kabelki, a od A2000/3000/4000T wystarczy przejściówka DIN->miniDIN).
[#3] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@altcomputing, post #2

1. Ja bym spytał skąd informacja o tylko 1MB Chipu ? Żadna sztuka nawieszać pierdółek, ozdóbek czy innych zwieszek tak aby zżarły połowę Chipu, co pokazuje komenda avail ?

Pozdrawiam
[#4] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #1

Na Allegro można kupić interfejs klawiatury do A4k, pod który można bez problemu podłączyć klawiaturę PS/S. Mam taki i osobiście jestem z niego zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2012 08:50:04 przez ITU
[#5] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@ITU, post #4

Dziękuje serdecznie za odpowiedzi! Zakupiłem proponowany interfejs, bo oryginalna klawiatura podczas transportu (zakupiłem A4000 z Francji) doznała trochę uszczerbku.

Co do 1 MB CHIP - mam ROM3.0 i Workbench3.1 i system widzi tylko 1MB CHIP (jest niecałe 1MB na belce ekranu, mam też pamięć FAST). Próbowałem dociskać kostki pamięci - bez rezultatu. Ciekawe skąd to się bierze?
[#6] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #5

Oznacza to pewnie że kość pamięci chip jest nieodpowiednia. A4000D musi mieć specjalne ułożenie, nie pamiętam teraz jakie, ale nie każda kość simm 2MB będzie tam działać. Jak masz mniej FAST niż 16MB a wszystkie porty obsadzone, to spróbuj pozamieniać kości. Może ktoś pomylił kostki.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2012 15:24:58 przez flops
[#7] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #5

Na belce widać tylko ile zostało wolnej pamięci, co wyświetliła komenda avail w shellu ?

Pozdrawiam
[#8] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@RadoslawF, post #7

Avail wyświetla to samo, ShowConfig pokazuje również 1MB CHIP.
[#9] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #8

Na Twoim miejscu wstrzymałbym się z dawaniem pozytywnego komentarza na Amibay do czasu rozwiązania problemu. W najgorszym razie może to być jakiś problem z płytą główną. Chociaż sam podejrzewam zły moduł pamięci.
[#10] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@stachu100, post #9

Póki co poinformowałem sprzedawcę o problemie. Komentarz akurat już umieściłem, pozytywny, bo wszystko w sumie działa jak należy, a komputer jest zgodny dokładnie z opisem. Mam nadzieję, że jakoś problem z CHIP RAM się rozwiąże.

Z kostkami jest tak, że dostałem z komputerem 2 kostki po dwa rodzaje (jeden rodzaj jest taki z dwoma dużymi chipami, a drugi z 8 małymi chipami), lecz próbowałem już różnych konfiguracji rozłożenia. Jaka kość powinna być w slocie oznaczonym CHIP RAM? Bo chyba tylko ona odpowiada za ilość CHIP RAM?
[#11] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@Minniat, post #10

Powinna być to kość 2MB, trochę trudno jest ją zdobyć więc możesz włożyć 8MB i będzie widziana jako 2MB, jak włożysz 4MB to będzie widoczna jako 1MB z 16MB chyba też zobaczy 1MB ale będzie niestabilna. Możesz jeszcze poprzestawiać zworkę J852 która określa jaki masz rodzaj kostek na pamięci sim.
Też miałem ten problem ale rozwiązałem go właśnie kostką 8MB 60ns i widzi prawidłowo 2MB CHIP.
[#12] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@superbonio, post #11

Dziękuję! To wszystko wyjaśnia! Te kostki to chyba właśnie 4MB (po włożeniu jednej mam 4MB FAST)!
[#13] Re: A4000D pytanie o CHIP RAM i klawiature

@superbonio, post #11

Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Włożyłem właśnie SIMMa z mojej A1200 i A4000 widzi 2MB CHIP.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem