[#1]
Rozbudowa A3000 - sugestie...
Witam wszystkich.
Zdecydowałem się na kupno A3000 - to moje marzenie z przed lat :). Sprzęt chcę trochę rozbudować o klasyczne amigowskie karty, a jako że po moich Amigach zostały tylko twardziele i co za tym idzie wypadłem już mocno z "obiegu", mam parę pytań do użytkowników. Jedna sprawa - nie interesuje mnie rozbudowa o mostki PCI, karty Voodoo itp. To ma być klasyczna, dobra Amiga. W żadnym razie nie ma "gonić" PC, używana będzie od czasu do czasu - klimaty nostalgii :). OK, za wszelkie sugestie i podpowiedzi - duże dzięki.
1. Zdecydowałem się, że dokupię kartę turbo CyberStormPPC 233 - 060/50 ze 128MB. Pracowałem już wcześniej na 060 w A1200 i mi to wystarczało. Wybieram tę konkretnie kartę, bo różnica cenowa pomiędzy tą kartą a Cyberstormem z samym prockiem 060 jest stosunkowo niewielka (przynajmniej w sklepach zajmujących się sprzedażą hardware'u do Amigi, na aukcje internetowe niespecjalnie liczę). A3000 będzie miała oczywiście ROM 3.1. Pytanie: czy karta ta współpracuje bezproblemowo z tym modelem Amigi, czy trzeba się liczyć z jakimiś przeróbkami?
2. Karta GFX - co wybrać BVision PPC, CyberVision PPC czy wystarczy klasyczna Cybervision 3D. Chodzi o to aby sprzęt dobrze ze sobą wspólpracował, nie było jakiś konflików - po prostu najlepsza konfiguracja.
3. Karta dzwiękowa Delfina czy Toccata. Delfina jest nowsza, lepsza z tego co się orientuję, ale jak wygląda praca tych kart w systemie? Czy obie obsługuje AHI bezproblemowo?
4. Czy nie będziie problemu z zasilaniem tego wszystkiego? Czy A 3000 w wersji Desktop pociągnie to wszystko?
Jeszcze raz dzięki za pomoc i wszelkie sugestie. Pozdrawiam.