[#1] Rozbudowa A3000 - sugestie...
Witam wszystkich.

Zdecydowałem się na kupno A3000 - to moje marzenie z przed lat :). Sprzęt chcę trochę rozbudować o klasyczne amigowskie karty, a jako że po moich Amigach zostały tylko twardziele i co za tym idzie wypadłem już mocno z "obiegu", mam parę pytań do użytkowników. Jedna sprawa - nie interesuje mnie rozbudowa o mostki PCI, karty Voodoo itp. To ma być klasyczna, dobra Amiga. W żadnym razie nie ma "gonić" PC, używana będzie od czasu do czasu - klimaty nostalgii :). OK, za wszelkie sugestie i podpowiedzi - duże dzięki.

1. Zdecydowałem się, że dokupię kartę turbo CyberStormPPC 233 - 060/50 ze 128MB. Pracowałem już wcześniej na 060 w A1200 i mi to wystarczało. Wybieram tę konkretnie kartę, bo różnica cenowa pomiędzy tą kartą a Cyberstormem z samym prockiem 060 jest stosunkowo niewielka (przynajmniej w sklepach zajmujących się sprzedażą hardware'u do Amigi, na aukcje internetowe niespecjalnie liczę). A3000 będzie miała oczywiście ROM 3.1. Pytanie: czy karta ta współpracuje bezproblemowo z tym modelem Amigi, czy trzeba się liczyć z jakimiś przeróbkami?

2. Karta GFX - co wybrać BVision PPC, CyberVision PPC czy wystarczy klasyczna Cybervision 3D. Chodzi o to aby sprzęt dobrze ze sobą wspólpracował, nie było jakiś konflików - po prostu najlepsza konfiguracja.

3. Karta dzwiękowa Delfina czy Toccata. Delfina jest nowsza, lepsza z tego co się orientuję, ale jak wygląda praca tych kart w systemie? Czy obie obsługuje AHI bezproblemowo?

4. Czy nie będziie problemu z zasilaniem tego wszystkiego? Czy A 3000 w wersji Desktop pociągnie to wszystko?

Jeszcze raz dzięki za pomoc i wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
[#2] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #1

Z cyberstromem nie ma problemu jedynie trzeba dograć biblioteki i po kłopocie
Z kart graficznych najlepsza była by VOODOO pod PCI które zresztą trzeba by dokupić
Dźwiękowa albo Delfina albo Melody bo ma sprzętową kompresję mpg
chyba że do współpracy z Vlab to jedynie Tocatta
Zasilacz wystarczy
[#3] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #1

Miałem A3000 desktop rozbudowaną tak jak Ty chcesz to zrobić więc co-nieco mogę o tym napisać.

A3000 w przeciwieńwstwie do A4000 ma problemy z kartami procesora gdzie są dodatkowe funkcje (kontroler SCSI czy karta graficzna)
Chodzi o brak słynnego sygnału INT2 na złączu procesora w A3000. Celowo nie zostało ono wyprowadzone ponieważ to złącze miało służyć wyłącznie dla procesora a nie żadnych dodatków. Przy niewielkiej przeróbce można uruchomić ten sygnał na złączu procesora i wszystko śmiga pięknie (napiszę o tym później)
Jeżeli chcesz w pełni korzystać z karty PPC i karty graficznej - w Twoim przypadku najlepsza będzie CyberVisionPPC - dużo lepsza od kart Zorro a cenowo praktycznie żadnej różnicy - karta bez problemu mieści się w standardowej obudowie desktop -podłączasz ją równolegle do karty procesora (w A4000desktop robisz to prostopadle - stąd w tej karcie są 2 złącza - aby pasowała do obu komputerów).
Jeżeli już dajesz PPC233 to jest to najlepsza karta jaką możesz dodać do takiej konfiguracji, BVision jest to karta dla A1200 więc tu jej nie podłączysz a klasycznymi kartami na Zorro (np. CV64/3D) lepiej nie zawracać sobie głowy.
Pamiętaj, że dla procesora 060 konieczny jest ROM 3.x jeżeli będziesz miał 3.1 to nie ma problemu ale gdy najpierw kupisz A3000 z ROMem 2.04 to z karta z 060 wogóle Ci się nie uruchomi.
Co do zasilania to nie będzie żadnego problemu natomiast karty dzwiękowej nie miałem i ciężko mi się tu wypowiedzieć.
Warto też używać kontrolera SCSI na karcie PPC (UW 40MB/s) bo jest dużo szybszy od wbudowanego w A3000 SCSI II gdzie jest tylko 5MB/s (aby go móc używać również konieczy jest wspomniany sygnał INT2)
[#4] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #1

Widziałem stronę gdzie było dokładnie opisane jak dokonać tej modyfikacji
(sprowadza się to do przylutowania jednego kabelka do 2 miejsc od spodu płyty głównej). Teraz mi się nie chce tego szukać ale jutro poszukam i podam adres.
[#5] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #4

Dzięki za info i pomoc. :D
[#6] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #5

Stronki o INT2 już zniknęły :(
Znalazłem jedną:
http://web.archive.org/web/20041011094418/http://www.vgr.com/int2/
ale poszukam jeszcze innych bo widziałem dokładniejsze opisy.
Na tej stornie masz dokłanie zaznaczone, że modyfikacja jest potrzebna aby działał moduł SCSI z CyberStormMKII a także dla kart CyberStormMKIII i CyberStormPPC (w tej ostaniej jest potrzebny nie tylko dla kontrolera SCSI i karty graficznej ale też dla procesora PPC)
Na samym dole storny są dokładne zdjęcia ci gdzie przylutować.

Tak poza tym jeżeli chcesz używać kart Zorro (np.karty muzycznej) to proponuję zmienić układ SuperBuster na wersję 11. Ja tak zrobiłem w swojej A3000. Bustera v11 kupiłem za 50zł w firmie Amigo (ale uważaj bo jak się możesz dowiedzieć z innych wątków to oszuści i naciągcze). Buster jest na płycie głównej w podstawce PLCC i można go łatwo wymienić - tylko nie podważaj go na siłę śrubokrętem lub nożem bo jak poluzujesz gniazdo i nowy Buster nie będzie gdzieś stykał to Amiga się wogóle nie uruchomi.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.05 21:53
[#7] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #5

Pewnie chcesz sobie kupić tę A3000, która jest teraz na allegro ;)
Ciekawe za ile pójdzie?
Ja swoją z 8MB Fastu, też ROMem 3.1, wymienionym Busterem v11 (+ stary ROM2.04 i Buster v9) i dodatkowym kontrolerem IDE - Tandem (przydaje się np aby coś przegrać z pecetowego dysku) sprzedałem parę lat temu na allegro za 800zł (taką dałem cenę kup teraz i w ciągu godziny od wystawienia była sprzedana).

Ostatnia modyfikacja: 12.12.05 22:01
[#8] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #7

Taaa... Przyznaję, że wciąż się zastanawiam czy ją kupić, czy też może lepiej uderzyć do EFUNZINE i tam sobie zamówić od razu całość. Może lepiej jednak trochę poczekać aż trafi się kompletny "system" - dobrze wyposażony i skonfigurowany? Sam nie wiem... Pamiętam, że w grudniu 2001, ktoś z Lęborka sprzedawał piękną A3000 z kartą Picasso IV z modułem muzycznym i czymś tam jeszcze - kompletny system, od pierwszego właściciela, używany w jakiejś TV. "Poszła" za coś ok. 1000 zł z tego co pamiętam. Do tej pory płaczę nad tym, że wtedy jej nie kupiłem... :) Nic to - życie.

Jeszcze raz duże dzięki za info - rozjaśniło mi to konkretnie w głowie, sporo już zapomniałem jak się okazuje.

Pozdrawienia :)
[#9] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #8

Tę A3000 z Lęborka to właśnie ja kupiłem :D
[#10] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #9

Kurczę no :). Nieźle, nieźle... :). Będziesz miał zamiar kiedyś ją sprzedać? Za sensowne (dla obu stron) pieniądze :). Jeśli kiedyś w przyszłości byś się zdecydował - znasz namiary :), bo chyba jednak zdecyduję się na A4000T w wersji Escomu z tymi wszystkimi kartami - ale to jeszcze będzie musiało trochę poczekać :(
[#11] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #10

A4000T z Escomu właśnie z takimi kartami (CSPPC233+CVPPC) też mam i jej głównie używam. :D
Jak ukaże się pełna wersja AmigaOS 4 to pewnie kupię sobię jakąś nową Amigę i tę będę chciał sprzedać.
[#12] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #10

Jeżeli chcesz kupić A3000 to dużo bardziej polecam tę aukcję:
http://cgi.ebay.de/Commodore-Amiga-3000-Desktop_W0QQitemZ8736921351QQcategoryZ8142QQrdZ1QQcmdZViewItem
Najnowsza płyta główna 9.03 (sam taką miałem - najlepsza) ROM 3.1 i najnowszy Buster v11. Do tego oryginalny AmigaOS 3.1
Tak wogóle to proponuję przenieść tę rozmowę na priv. Odezwij się na maila.
[#13] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #12

Hej, piszcie tutaj, może czegoś ciekawego o A3k się dowiem ;)
[#14] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DiloN, post #13

Chętnie bym coś jeszcze napisał bo uważam, że wiedzę na temat "klasycznego" Amigowego sprzętu mam dosyć dużą i zawsze chętnie się nią dzieliłem na tym portalu ale nie tak dawno został to podsumowane że NIGDY nie wypowiedziałem się merytorycznie...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23099&t=23050&startliczba=50&v=f#reply_23111
...rzekomo jestem bezczelny...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23099&t=23050&startliczba=50&v=f#reply_23109
...i jako, że nic nie wnoszę do środowiska (widocznie wiedza i chęć pomocy nie jest nic warta) abym sobie darował bo nikt nie będzie za mną płakał...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23099&t=23050&startliczba=25&v=f#reply_23091
...a skoro niby moją jedyną umiejętnością jest pisanie na portalach...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23099&t=23050&startliczba=25&v=f#reply_23101
...w opinii wielu powinienem zrezygnować z wypowiedzi na ppa...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=23105&t=23050&startliczba=50&v=f#reply_23105
...w związku z czym "chowam głowę w piasek" i staram się jak najmniej tu wypowiadać i jeżeli mogę jakoś pomóc to chętnie to zrobię na priv.
[#15] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@DEFTRONIC, post #8

Przyznaje, kupilem ja i jestem szczesliwy :)
Problem jednak w tym, ze nie moge zainstalowac 3.9. Ciagle cos sie wywala, jakies dziwne komunikaty, albo zwis, albo prosi o installera (chociaz jest podmieniony). Slyszalem jednak, ze w A3000 to norma i ze trzeba podmienic cos w systemie. Pomozecie?
[#16] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@jarema, post #15

Instalowałem AOS 3.9 na 3 różnych A3000 (w tym jedna Tower) i nigdzie nie spotkałem się z takim problemem więc chyba nie jest to "norma". System instaluje się tak samo jak na każdej innej Amidze.
Może masz coś nie tak z płytką z AOS3.9, czy próbowałeś z tej płyty instaloważ system na innej Amidze? (zakładam, że to oryginał i wspomniane błędy nie wynikają z niekompletności archiwum ściągniętego przez p2p ;) )
[#17] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #16

amigafan napisał(a):

> Instalowałem AOS 3.9 na 3 różnych A3000 (w tym jedna Tower) i
> nigdzie nie spotkałem się z takim problemem więc chyba nie jest
> to "norma". System instaluje się tak samo jak na każdej innej
> Amidze.

W takim razie nie wiem co robic. Instaluje normalnie wb 3.1, cdrom, mui i gdy chce pojechac z 3.9 zaczynaja sie problemy. Moze setpatch pomoze?

> Może masz coś nie tak z płytką z AOS3.9, czy próbowałeś z tej
> płyty instaloważ system na innej Amidze? (zakładam, że to
> oryginał i wspomniane błędy nie wynikają z niekompletności
> archiwum ściągniętego przez p2p ;) )

Coz, plytka nie jest pierwszej mlodosci, ale jakis rok temu instalowalem z niej system na A4000T i zadnych problemow nie bylo.

[#18] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@Shredder, post #2

Delfina (Melody też) nie ma sprzętowej kompresji MPG tylko sprzętową dekompresję
[#19] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@jarema, post #17

A nie prościej byłoby po instalce 3.1 i CD zrobić dyskietkę startową systemu 3.9 i z niej uruchomić komputer (z płytą w czytniku) i zainstalować 3.9.

W ostateczności przegraj całą zawartość katalogu Emergency-Boot na inną partycję, wystartuj z niej i teraz spróbuj zainstalować 3.9 na docelowej partycji.
[#20] Re: Rozbudowa A3000 - sugestie...

@amigafan, post #19

Prosciej na pewno. Ale problem bym z cdromem, bo to applowski sprzet i widocznie cos nie bardzo (chociaz z makiem chodzi bez problemu). W kazdym razie podlaczylem zwyklego plextora i jest tak jak trzeba. Dzieki za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem