kategorie: A600, Sprzęt
Wątek zamknięty
[#1] Monitor czy TV
Pierwszy post, proszę o wyrozumiałość :)

Na starość zrealizowałem młodzieńcze marzenia i kupiłem sobie Amigę. Kupiłem A500 na znanym portalu aukcyjnym i dostałem od kumpla A600. I wszystko byłoby git, gdyby nie to, że nie mam miejsca na biurku :(
Mógłbym sobie kupić:

1) jakiś monitor LCD obsługujący tryb PAL Amigi ale wtedy już nie podłączę do niego np. C64 (to odzyskałem z czasów przed PC-towych :)) i chyba mógłbym go nawet używać do PC - musi być w miarę ok, bo z siedzenia przed nim żyję :)

2) Monitor LCD z tunerem - pójdzie na nim C64 i Amiga ale PAL przez EURO a tryby VGA, przez przelotkę - tylko mam obawy jak to świeci przy normalnej pracy na PC? Są heavy-userzy na forum? Oglądałem to w jakimś sklepie nie dla idiotów - albo słabo ustawiony albo slaby obraz daje, płakałbym po paru godzinach pracy :(

3) Monitor bańka z trybami do Amigi - jakiś multisync - trudno osiągalny i podobny problem z C64. Próbowałem z Nec FE770 ale multisync to on głównie z nazwy chyba jest, w każdym bądź razie nie zaświecił.

4) TV bańka lub płaski (na plus wejście VGA), z dużą ilością wejść - podobny wariant jak 2 tyle tylko, że zazwyczaj tańszy - nie muszę inwestować za mocno bo nie będzie służył do codziennej pracy.

W sumie pewnie ktoś już pewnie miał takie dylematy więc pytam. Ważne, żeby można go było powiesić na ścianie, LCD na uchwytach VESA, bańkę na półce z wysięgnikiem. Na PC pracuję (branża IT), Amigę i C64 - bardziej posiadam niż używam :(

Żeby nie dublować postów zapytam jeszcze o połączenie Amigi do PC, mam płytę bez szeregowego i równoległego. Bawić się z jakimś kontrolerem na USB czy wykopać starego PC z kompletem złącz - to głos za monitorem płaskim :)

Mam nadzieję, że nie pokręciłem.

Pozdrawiam,
laska
[#2] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Najprościej kupić większe biurko .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem