[#1] ethernet
Polaczylem sie wlasnie z piecem brata za pomoca sieciowki. Zainstalowalem Sambe i Tango zgodnie z opisem w PPA.
Po roznych problemach cos zaczelo dzialac, ale nie do konca...
Na piecu widac udostepniane przez Amige pliki, ale nie mozna ich nawet skopiowac. A na Amidze w gornym oknie Tango widac tylko udostepniane przez pieca foldery. Po wejsciu do folderu nie widac zadnych plikow, jest tylko tabelka z rubrkami z nazwa pliku, rozmiarem itd.
Mysle, ze blad jest gdzies po stronie Amigi bo po wejsciu do folderu udostepnianego przez Amige tez nic nie widac.
A moze sa jakies bardziej przyjazne programy do udostepniania plikow niz Samba i Tango?

[#2] Re: ethernet

@vi-bee, post #1

Najlepiej postawić serwer ftp na któryms z kompów i wtedy hulać do woli
[#3] Re: ethernet

@szulu, post #2

Serwer ftp to jest pewne wyjście, ale nie ma ono takich możliwości jak otoczenie sieciowe (brak symulacji dysku/filesystemu). W praktyce oznacza to, że nie da się chociazby odpalić mp3, czy puścić filmu bez uprzedniego zgrywania go na swój dysk (to dla przykładu).
A że samba/tango do przyjaznych programów nie należą, to już inna historia.

[#4] Re: ethernet

@szulu, post #2

A jakiego programu mozna uzyc do tego celu na Ami?

[#5] Re: ethernet

@vi-bee, post #4

Do postawienia serwera na ami chyba najprościej rc-ftpd a jako klient atc lub magellan :) Na win jako klient cokolwiek (np. tc albo magellan) a co do serwera to juz nie pamietam czego uzywalem
[#6] Re: ethernet

@MinisterQ, post #3

Akurat w przypadku ami jest chyba możliwość zamontowania ftpa jako zwykłego urządzenia widocznego pod systemem (np. za pomoca ftpmount). Oczywiście, że otoczenie sieciowe ma swoje plusy i minusy ale jeżeli ma miec zastosowanie tylko do udostepniania i przesyłania plików to jednak lepszy jest ftp :) Chociaż jak już się poskromi tango i sambę to otoczenie tez całkiem ciekawie działa :)
[#7] Re: ethernet

@szulu, post #6

To urządzenie o którym piszesz dziedziczy ograniczenia protokołu FTP.

[#8] Re: ethernet

@MinisterQ, post #7

Nie wczytywałem się zbytnio w readme :) Po prostu gdzieś mi się o uszy obiło, że jest taka możliwość. Co do zalet otoczenia to fakt, jeżeli działa to można to wykorzystać, tyle tylko, że na klasycznych amigach otoczenie strasznie amisię przymula... :(
[#9] Re: ethernet

@vi-bee, post #1

Zainteresuj się sambafilesystem czyli smbfs (ostatnio wyszla nawet nowsza wersja);
jeden rozkaz i wszystko, mi działa bardzo dobrze. Polecam.

[#10] Re: ethernet

@11MASTEr, post #9

W jedna strone juz mi dziala, tzn. pecet widzi i moze kopiowac udostepniane przez Ami pliki. I chyba wiem dlaczego nie dziala w druga strone. W systemie Ami powinny sie montowac urzadzenia odpowiadajace udostepnianym przez peceta plikom, a to tego chyba w L: powinien siedziec smb-handler? Problem w tym, ze nie zainstalowalo mi sie nic takiego. Nie ma tego w Tango ani w Sambie, w ogole nigdzie nie moge znalezc tego handlera.

[#11] Re: ethernet

@vi-bee, post #10

http://valwit.net/var/ tu masz mój
[#12] Re: ethernet

@Valwit, post #11

Dzieki! Po zainstalowaniu smb-handlera wszystko od razu zadzialalo. Mam jeszcze pytanko... Czytalem, ze na Ami wyciaga to 400kb, a u mnie (mam karte 3com) idzie 250kb. To i tak nie zle, ale moze daloby sie wycisnac wiecej? W Miami nie widze zabadzo opcji regulacji transferu.

[#13] Re: ethernet

@vi-bee, post #12

afaik miami jest wolniejsze od amitcp o ok 10-20 % sprawdz zatem na amitcp/genesis moze przyspieszy :)

btw. bodajze u Deez-a siec lokalna dzialala o 2mb/s wolniej na miami ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.12.05 09:16
[#14] Re: ethernet

@vi-bee, post #12

A jaki masz konfig? U mnie na A1200 z ppc+gfx i kartą sieciową na pcmcia transfery były ok. 270-300 k/s.
[#15] Re: ethernet

@vi-bee, post #12

z miamidx wyciaga mi czasem nawet 450k ale samba to do malych plikow. wszytsko co wieksze niz 3-5 mb pcham przez ftp. jest sporo szybciej i mniej zasobów żre
[#16] Re: ethernet

@Valwit, post #15

Mam 060/66, 64MB, AGA. Ale przez FTP idzie tez mniej wiecej 250KB/s.

[#17] Re: ethernet

@vi-bee, post #16

aga
[#18] Re: ethernet

@Valwit, post #17

A jednak da sie szybciej:) Polaczylem sie za pomoca Genesis i przez FTPa idzie mi ok. 380 kilo (w porywach nawet ponad 500). Probuje wlasnie odpalic Sambe na Genesis...

[#19] Re: ethernet

@vi-bee, post #18

I jeszcze szybciej:) Po wielogodzinnych bojach udalo mi sie zainstalowac blizkicka i transfer przez FTPa wzrosl mi do ok. 560kilo! (w porywach nawt 900!). Nawet nie wiem ktory modul za tym stoi.
A Samba na Genesis czesciowo juz dziala, choc tylko w jedna strone i wolniej niz na Miami. Dziala to w ogole komus poprawnie?

[#20] Re: ethernet

@vi-bee, post #19

vi-bee napisał(a):

> I jeszcze szybciej:) Po wielogodzinnych bojach udalo mi sie
> zainstalowac blizkicka i transfer przez FTPa wzrosl mi do ok.
> 560kilo! (w porywach nawt 900!).

W takim razie mam nadzieje, że na MOSNet i natywnym cnet.device da się wycisnąć podobnie, bo na 040/30MHz transfer jest trochę wolny max miałem na kablu przez router jakieś 280kB/s pod AmigaOS 3.9 z MiamiDX i sterownikiem 3c589.device.

[#21] Re: ethernet

@vi-bee, post #19

Działa Ci w jedną stronę czyli Ty widziasz Pecety a Ciebie nie widzą ? Jeżeli tak to skasuj wszystkie wpisy z w prefsach Genesis zakłaka Dostęp. Właściwie nie wiem czy trzeba kasować wszystkie ale nie wiem który blokuje Sambę więc skasowałem wszystkie. Resztę skonfiguruj tak jak opisane jest w artkach na PPA.
[#22] Re: ethernet

@TomK, post #21

No nie, pecet widzi Amige i to zupelnie nie tak jak mam ustawione w pliku SMB.conf. Jeszcze musze sie z tym pobawic bo dzieja sie jeszcze inne dziwne rzeczy:)
Zreszta nie wiem czy pecet nie ma skopanego udostepniania, bo ostatnio z Miami Samba tez mi nie dziala, z tym ze konfigurowalem Miami od poczatku, bo stara konfiguracja poleciala mi razem cala partycja. Wiec moze to ja sie gdzies walnalem.

[#23] Re: ethernet

@vi-bee, post #22

No, udalo sie. Plik smb.conf mialem w bin zamiast w lib (albo odwrotnie) i korzystalo z ustawien domyslnych. Transfer jest tylko duzo mniejszy niz na Miami, ok. 80k.
I jeszcze pytanko: kiedy chce zapisac cos na dysku Ami z peceta, wyskakuje komunikat, ze dysk jest pelny. O co chodzi?

[#24] Re: ethernet

@vi-bee, post #23

Chodzi o to, ze to tylko TC ma taki problem (choc dobrze pokazuje ilosc wolnego miejsca na dysku) pod windami jest ok.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem