kategoria: Sprzęt
[#1] Pokrywy na Amigę
Szukałem w międzysieci pokryw na Amigi 500. 600, 1200 i poza jedną ofertą jaką mi się udało znaleźć dla Ami,
(coś koło 13 euro za sztukę i w dodatku strasznie pstrokate!) i jedną dla Commodore'ka w Mattcie nie ma nic.
Widział ktoś albo słyszał o takowych na sprzedaż, ideałem były by nowe ale używanymi też nie pogardzę -
potrzebuję dla A500 i A1200.
[#2] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #1

Czesc! To moze powinienes zajrzec tutaj. Sam mam taka pokrywe na moja A500.
[#3] Re: Pokrywy na Amigę

@adi, post #2

Ja też chętnie kupię do A1200, z braku takowych sam sobie coś takiego zmajstrowałem (tektura z kartonowego pudełka + zszywacz + folia z motywem BaingBalla na wierzch = działa, amiga się nie kurzy ;) )
[#4] Re: Pokrywy na Amigę

@adi, post #2

Wygląda jak pokrywa trumny ale może być i cenna tez spoko OK
Bo drobnych przeróbkach nada się też dla A1200 jak nic innego się nie znajdzie.
Najbardziej chciałbym zwykłą przeźroczystą taką jak w MATTcie,
ale jak się nie ma co się lubi...

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2012 13:03:58 przez Radek_Cz
[#5] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #4

No tak - taką pokrywę "od trumny" mam właśnie w swojej A500 Co do pokrywy, którą wskazałeś w linku to miałem wlaśnie kiedyś taką przezroczystą do A1200. Po jakimś czasie pękła (moja wina).
Teraz Amigę 1200 przełożyłem do obudowy Infinitiv Tower więc pokrywa straciła rację bytu.
[#6] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #4

Przeźroczysta pokrywa jest bardzo estetyczna, ale należało by ograniczyć dostęp światła do obudowy, żeby zminimalizować proces starzenia, odbarwiania plastiku.
[#7] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #1

Witam,

Polecam zakup z Vasalia pokrywy do A600 póki jeszcze jest. Sam taką mam i jest super. Grube plexi jak niektore pokrywy do A500. Oczywiście nówka sztuka.

link
[#8] Re: Pokrywy na Amigę

@maliburoad, post #7

Ciekawe czy gdyby było dużo chętnych na takie pokrywy, to czy MATT byłby zdecydowany zrobić jakąś serie.
Może mają jeszcze formy, patrząc na zainteresowanie na amibayu i innych portalach, i na fakt że teraz tylko
NOSy i jakieś szmaciane barachło jest dostępne, to myślę że sprzedali by ich nawet pare set, a może i więcej.
Teraz ludzie zdają się dbać więcej o swój sprzęt niż przedtem z wiadomych względów.
Może skrobne do nich liścik i zobaczymy co napiszą.
[#9] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #8

Pokrywy (sztywne) nie są dla dbających o sprzęt, są dla chcących w tani sposób sprzęt upiększyć.
Przy czym taką A600 to najbardziej upiększa karta turbo.
W czasach A500 kiedy ja dokupowałem fast i HD do pięćsetki kolega dokupił sobie bardzo ładną pokrywę z przyciemnianego plastiku. Po roku pokrywa wytarła ślady w obudowie pięćsetki w miejscach gdzie się o nią opierała. Za ładnie te przetarcia jednak nie wyglądały, ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu.

Pozdrawiam
[#10] Re: Pokrywy na Amigę

@maliburoad, post #7

Nie polecam tego sklepu . Zamówienie za ponad 500 PLN od dwóch tygodni do mnie nie dotarło, wysłałem wczoraj maila do dziś brak odzewu .
[#11] Re: Pokrywy na Amigę

@RadoslawF, post #9

Za ładnie te przetarcia jednak nie wyglądały, ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu.

Nie wiem co kolega kładł na przykrytą amigę... książki, zasilacz, worek z pyrami?
Ja miałem taką osłonę i nigdy nic mi się nie przetarło, szmaciane wyglądają niechlujnie, ale to jak napisałeś
rzecz gustu. Poza tym jeśli by to był jakiś problem to ludzie nie szukali by tego rodzaju osłon ;).

@PrzemasIII
Dobrze że piszesz, bo miałem zamówić tą osłonę na sześćsetkę, może mają duży ruch przed świętami? :D
Jak coś się wyjaśni to daj znać, może się jeszcze zdecyduję od nich kupić.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2012 17:18:45 przez Radek_Cz
[#12] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #11

Do Amig widziałem dwa rodzaje pokryw, twarde z tak na oko milimetrowego półprzezroczystego plastiku i miękkie z cienkiej pleksy która się w rękach wyginała, przetarcia powstały od tej pierwszej.

Pozdrawiam
[#13] Re: Pokrywy na Amigę

@RadoslawF, post #12

Właśnie te lekkie i cienkie mam na myśli, w końcu chodzi tylko o osłonięcie przed kurzem.
[#14] Re: Pokrywy na Amigę

@Radek_Cz, post #13

zawsze mozna podkleic kawalek filcu w srodku obudowy plastikowej i sie nic nie powinno wycierac :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem