[#1] Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?
Ja oczywiście zawsze muszę wyskoczyć z czymś idiotycznym. No ale...
Ponieważ cena Cyberstorma do A4000 z PPC i 060 jest taka, że można się lewą nogą przeżegnać (w eFUNZINE widziałem za 6300 zeta), zastanawiam się, ile by ewentualnie kosztowało zrobienie sobie samemu takowej karty. Czy naprawdę byłoby to tak dużo?
[#2] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #1

zastanawiam się, ile by ewentualnie kosztowało zrobienie sobie samemu takowej karty

cafe

Nie wiem jakim poziomem ignorancji trzeba się wykazać, żeby zadać to pytanie.
[#3] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #1

Musisz mieć:

1. schemat ( pewnie nie do zdobycia) nie wiem ilu warstwowe jest pcb do CSPPC ale BlizzPPC ma chyba 5 warstw. Koszt płytki to jakieś parest pln ( dobrej płytki nie takiej co się rozleci przy lutowaniu)

2. Układy programowalne i je zaprogramować. Tutaj koszt to pewnie coś koło 100 pln

3. Wsad do nich. ( Nie zdobędziesz go)

4.Złącze procesora a4k. ( musisz zapewne rozbebeszyć jakąś inna kartę aby je zdobyć)

5. Drobnica elektroniczna (kondziorki, rezystroki itp itd)

6. Parę innych układów łącznie z procesorem, które Ci będzie bardzo trudno zdobyć.

7. Wyspecjalizowanego elektronika z zaświadczaniem, że nie cierpi na chorobę Parkinosna.

Biorąc pod uwagę punkty 1 i 3. Nie nie poskładasz sobie takiej karty.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@strim, post #2

Strim, ja napisałem, że pytanie jest wg mnie samego idiotyczne. Nie musisz mnie w tym jeszcze dodatkowo utwierdzać.
[#5] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #4

Zdobądź schematy i możemy działać :) http://www.dcecom.de/html/index.html
[#6] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@strim, post #2

nie ma głupich pytań, są tylko idiotyczne odpowiedzi....
[#7] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #1

A czy wykonałeś już samemu jakikolwiek układ elektroniczny, który działa?
[#8] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #1

Coz, hobby. Szukaj okazji. Za 3500PLN tez mozna upolowac PPC. No ale trzeba polowac a nie zniechecac sie po natrafieniu na pierwsze, oczywiste zrodlo sprzetu amigowego.
[#9] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@OSH, post #1

Kolega ma rację, ale trochę inaczej zadam to pytanie.
Jaki by był koszt jednostkowy takiej karty, gdyby zamówić powiedzmy 1000 sztuk.
Nawet jeżeli taka karta kosztowała by powiedzmy 2500-3000 to i tak by było warto z racji tego, że by był to nowy sprzęt.
Przy dzisiejszej technologii to takie trudne?
Spadkobiercy fazy5 nie chcieli by zarobić sprzedając wsady do machów??
[#10] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Shredder, post #9

wszystko da sie zrobi trzeba tylko miec sprzet umiejetnosci i czesci, co d ppc do mozna tego pewnie sporo kupic, moze nic 603 i 604 ale g3 i g4 itp, gorzej bedzie z motorola na ebay w usa znalazlem cale 4 sztuki golych 60stek:)
[#11] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@dario35, post #10

Trza poczekac na http://ultimateppc.nl/specifications.php
[#12] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Shredder, post #9

Problem w tym, że aktualnych użytkowników 604-ek jest może ze sto a chętnych kolejnych 100 ;)
[#13] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Shredder, post #9

Tysięczny raz te same pierdoły a'la Szary Wilk.
I tysięczny raz ta sama odpowiedź: sa podmioty, które mają zaplecze i potrafią liczyć kasę. Gdyby to mialo sens, dawno ktoś by to zrobił.

Zieeew... Śpioch
[#14] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@dario35, post #10

Na Amigowym rynku jest tyle 68060 i 68040, że do tych karty by wystarczyło. 603, 604 też są do dorwania, jak się chce to się znajdą.
[#15] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@twardy, post #11

Ile byście zapłacili za UltimatePPC ?
[#16] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #15

To i tak się nie ukaże, więc co za różnica?
[#17] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #15

Ja, choć A4000 nie mam, to pamiętam, że Elbox miał w planach zrobić Sharka o ile pamiętam, też z procesorem PPC i co z tego wyszło ? Nic. Mnie się wydaje, że szybciej ktoś zrobi nową, całą Amigę z procesorem PPC i motorolą na pokładzie, niż samą kartę do A4000. Tych Amig jest mało i są drogie. Oczywiście fajnie by było jakby powstała alternatywa dla Cyberstorma PPC, ale są tego nikłe szanse jak widać. Może najlepiej by było odkupić dane i dokumentację od spadkobierców Phase 5 niż robić kartę od zera. Bo nie wiem dlaczego, ale wśród wszelkiej maści właścicieli dokumentacji Amigi czy dodatków do niej jest dziwne nastawienie: Sam nie skorzystam a i innym nie dam. I mamy tego skutki.
[#18] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@gilban, post #17

Problem tych nowych "Amig" na PPC jest brak kompatybilności ze starymi układami graficznymi a to oznacza bardzo ograniczone zainteresowanie ze strony potencjalnych nabywców.

Pozdrawiam
[#19] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@gilban, post #17

Może najlepiej by było odkupić dane i dokumentację od spadkobierców Phase 5 niż robić kartę od zera. Bo nie wiem dlaczego, ale wśród wszelkiej maści właścicieli dokumentacji Amigi czy dodatków do niej jest dziwne nastawienie: Sam nie skorzystam a i innym nie dam. I mamy tego skutki.

Napisz więc do DCE i zaproponuj konkretną kwotę za dokumentację.
Zrobisz wielką przysługę całemu środowisku amigowemu.
[#20] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@stachu100, post #19

Trochę sobie policzyłem...

Procesor PPC 603e i 060 wybrałem z aktualnej oferty Freescale Semiconductor (nawiasem mówiąc ten drugi można kupić jedynie w zestawach po 10 000 sztuk - koło 330 USD za sztukę wtedy wychodzi w najprostszej opcji)...
PPC to koszt 40 USD za najtańszą wersję i zamówienia od 1000 sztuk.

Przenosimy się do DRP Korea - to obecnie najtańszy pod względem technicznym kraj, który dysponuje otwartą na świat strefą ekonomiczną. Zwolennicy sierpa i młota zaprojektują i zbudują czyste płytki drukowane w cenie ok. 30 USD w zależności od liczby warstw, a celuję, że taka karta procesora ma ich 5 i więcej - przy zamówieniu na co najmniej 5000 sztuk. Mogą ją także zaprojektować od zera pod konkretne zamówienie, wtedy cena wzrasta mniej więcej dwukrotnie. Do tego koszta oprzyrządowania takiej płyty, a nie wszystko jest na miejscu dostępne, ale z założeniem, że jest niemal gotowy produkt dostaniemy za mniej niż 100 USD. No ale mamy 10 000 procesorów - co z tym fantem zrobić? Zamawiamy 2x więcej płytek, wtedy spada również ich cena, mniej więcej do 70 USD/sztukę. Jeszcze taniej wyjdzie, jeżeli wynajmiemy całą fabrykę pod dowolny cel. Do wyposażonej przestrzeni z kilkoma inżynierami można spokojnie wystartować z 5000 USD budżetu. Wystarczy na jakieś 2 miesiące działalności.

Zamawiałem już kiedyś w tym kraju kilka prototypów i ich jakość nie odbiega od mniej-niż-taniej chińszczyzny, tak więc można im to zlecić i wierzyć, że będzie działało. W tej cenie nie można narzekać, bo sprzęt wychodzi i tak sporo taniej niż wspomniana mniej-niż-tania chińszczyzna w Kraju Środka.

Podatki (VAT 23% + cło podliczone wg stawki za "płyty główne i elementy bazowe sprzętu RTV-AGD", do tego dochodzą koszta transportu, magazynowania. Gotowy produkt bez procesorów jesteś w stanie zaoferować za ok. 300 USD brutto (trzeba przez Rosją bądź Chiny, względnie polsko-koreańskie towarzystwo żeglugowe - taki relikt komunizma, ale nie mam zielonego pojęcia o kosztach) przy założeniu, że znajdziesz 10 000 chętnych i załatwisz wsady/ROM (to też możnaby względnie załatwić u Azjatów) - jestem w stanie to zorganizować. Z procesorami od Freescale wychodzi 650 USD. Pamiętaj, że nie podliczyłem kosztów zaprogramowania całości.Założyłem także, że dokumentacja złącza A4000 jest dostępna i Koreańczykom udałoby się je zaprojektować.

Masa roboty, potężne przedsięwzięcie pod względem prawnym, ale tak - da się zbudować kartę PPC/060 niewielkim nakładem kosztów, nie dysponując żadnymi planami i nie mając zielonego pojęcia o elektronice - pod warunkiem, że znajdziesz kilkanaście tys. łosi, którzy podłapią temat.

EDIT: Sypnąłem się w liczeniu...

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 02:44:26 przez Geekboy68k
[#21] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Geekboy68k, post #20

ale tak - da się zbudować kartę PPC/060 niewielkim nakładem kosztów, nie dysponując żadnymi planami i nie mając zielonego pojęcia o elektronice

Ostatnie pięć słów z tego cytatu właściwie tłumaczy całość wypowiedzi.
[#22] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Geekboy68k, post #20

Dziwię się trochę, że przez te wszystkie lata Chińczycy nie zrobili tzw. "china clone" jakiegoś blizzarda czy apollo , olewając oczywiście jakiekolwiek prawa autorskie ...:D
[#23] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #22

Widocznie rynek jest nieopłacalny i trudno byłoby znaleźć chociażby tych 10 000 potencjalnych odbiorców, a to i tak dużo za mało na otworzenie pełnej linii produkcyjnej, a głównym targetem większości tamtejszych przedsiębiorstw jest znalezienie partnera zainteresowanego masową produkcją. Chińczycy/Koreańczycy/etc... nie dostarczyli też miliarda innych rzeczy, które jakaś nisza uważa za produkt pierwszej kategorii, bo widocznie to nie ma finansowego sensu, nie da się na tym zarobić więcej niż kilka tys. USD, a nisza wciąż pozostanie niszą...
Jakby nie było, rynek klasycznych Amig to już relikt - Freescale sam mógłby wypuścić taką kartę zwłaszcza, że jest dostawcą najdroższych jej elementów. Nawiasem mówiąc oczekując, że jakaś firma prowadzona nie-przez-pasjonatów zrobi sprzęt do klasyka jeszcze o takiej wartości, to jak oczekiwać, że Valve na gwiazdkę zapowie Steama na C64.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 09:29:06 przez Geekboy68k
[#24] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@gilban, post #17

Elbox miał w planach zrobić Sharka o ile pamiętam, też z procesorem PPC i co z tego wyszło ? Nic.

Nawet zrobił:

Kłopot w tym, że zanim AmigaOS 4 się ostatecznie ukazał (a Elbox zdołał wyżebrać obsługę "swoich" kart do tegoż systemu) to Escena przestała już je produkować i naszym rodakom został się ino zapas firmowych radiatorów...
[#25] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #22

To nie jest dziwne. Ile by oni takich blizzardów sprzedali? 2k,3k? Dla nich to gra niewarta świeczki. Jak by było 100 milionów, 200 milionów to by się może zastanowili.

Co do liczb jest taki bardzo fajny kawał o Chińczykach.

Chińscy generałowie planują atak na stany zjednoczone.
Oglądają z uwagą mapę i jeden z nich pokazuje palcem na punkty strategiczne US.
Mówi:
-Będziemy atakować tu, tu i tu. Wyślemy naszych ludzi małymi grupkami tak po 2-3 miliony.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Geekboy68k, post #23

Pozostaje mi się zgodzić z powyższymi komentarzami - na produkcję nie było i nie ma szans.

Jednak - moim zdaniem środowisko użytkowników klasycznych Amig powinno dążyć do stworzenia nowej karty turbo (może na początek dla znacznie popularniejszej A1200).

Individual Computers stworzył kartę z 030, ale nie zanosi się na cokolwiek więcej. Wśród amigowców nie brakuje na pewno doświadczonych elektroników i jestem przekonany, że dzięki odpowiednio wysokiemu BOUNTY, ktoś podjąłby się stworzenia nowego akceleratora i docelowo udostępnił dokumentację urządzenia oraz niezbędny soft. Nie jest dla mnie istotne czy będzie tą kartę produkował, bo mając dokumentację każdy poważnie zainteresowany będzie mógł wytworzyć ją we własnym zakresie (podobnie jak może to już zrobić z Prometeuszem). Gdyby takie Bounty zaistniało na PPA.pl i znalazłby się ktoś kto "da radę" to od razu wpłacam na ten cel 1000 PLN.

Z niecierpliwością czekam na złośliwe komentarze.
Pozdrawiam
[#27] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #26

Parę złotych na takie bounty bym dał OK
[#28] Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?

@Kustosz, post #26

Sama idea bounty nie jest głupia, ale produkcja sprzętu to inna bajka. Sam projekt to może 20%, gdzie testy, linie produkcyjne no i gwarancja. Chyba nie wyobrażasz sobie sprzedaży sprzętu za ponad 2k bez gwarancji że akurat Twoja karta nie będzie miała jakiegoś buga produkcyjnego. Kto miałby świadczyć taką gwarancję... Mogłoby się to udać, gdyby zebrano grubą kasę (ale Amigowców nie jest dużo) na wykupienie dokumentacji ppc po phase5 i jej upublicznienie. Wtedy może, ale to może pojawiłby się producent samych kopii sprzętu, ale to i tak bajki, bo znowu to powtórzę jest nas mało, a większość ludzi którzy nie żałują kasy na wypasione Amigi to kolekcjonerzy, których nie interesuje nowy drogi sprzęt, tylko drogi stary sprzęt - oni stawiają na półce i ich grzeje czy jest wydajny, czy nie. Sorki, ostatnią deską ratunku byłoby bounty na pokrycie kosztów developerskich X1000, czy np. sam460 tak aby cena zakontraktowanych w bounty ilościowo tych podzespołów była znacznie niższa - taka ogólna zbiórka... ale to i tak by nie wyszło...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem