[#20]
Re: Karta z PPC i 060 do A4000 - da się zrobić samemu?
@stachu100,
post #19
Trochę sobie policzyłem...
Procesor PPC 603e i 060 wybrałem z aktualnej oferty Freescale Semiconductor (nawiasem mówiąc ten drugi można kupić jedynie w zestawach po 10 000 sztuk - koło 330 USD za sztukę wtedy wychodzi w najprostszej opcji)...
PPC to koszt 40 USD za najtańszą wersję i zamówienia od 1000 sztuk.
Przenosimy się do DRP Korea - to obecnie najtańszy pod względem technicznym kraj, który dysponuje otwartą na świat strefą ekonomiczną. Zwolennicy sierpa i młota zaprojektują i zbudują czyste płytki drukowane w cenie ok. 30 USD w zależności od liczby warstw, a celuję, że taka karta procesora ma ich 5 i więcej - przy zamówieniu na co najmniej 5000 sztuk. Mogą ją także zaprojektować od zera pod konkretne zamówienie, wtedy cena wzrasta mniej więcej dwukrotnie. Do tego koszta oprzyrządowania takiej płyty, a nie wszystko jest na miejscu dostępne, ale z założeniem, że jest niemal gotowy produkt dostaniemy za mniej niż 100 USD. No ale mamy 10 000 procesorów - co z tym fantem zrobić? Zamawiamy 2x więcej płytek, wtedy spada również ich cena, mniej więcej do 70 USD/sztukę. Jeszcze taniej wyjdzie, jeżeli wynajmiemy całą fabrykę pod dowolny cel. Do wyposażonej przestrzeni z kilkoma inżynierami można spokojnie wystartować z 5000 USD budżetu. Wystarczy na jakieś 2 miesiące działalności.
Zamawiałem już kiedyś w tym kraju kilka prototypów i ich jakość nie odbiega od mniej-niż-taniej chińszczyzny, tak więc można im to zlecić i wierzyć, że będzie działało. W tej cenie nie można narzekać, bo sprzęt wychodzi i tak sporo taniej niż wspomniana mniej-niż-tania chińszczyzna w Kraju Środka.
Podatki (VAT 23% + cło podliczone wg stawki za "płyty główne i elementy bazowe sprzętu RTV-AGD", do tego dochodzą koszta transportu, magazynowania. Gotowy produkt bez procesorów jesteś w stanie zaoferować za ok. 300 USD brutto (trzeba przez Rosją bądź Chiny, względnie polsko-koreańskie towarzystwo żeglugowe - taki relikt komunizma, ale nie mam zielonego pojęcia o kosztach) przy założeniu, że znajdziesz 10 000 chętnych i załatwisz wsady/ROM (to też możnaby względnie załatwić u Azjatów) - jestem w stanie to zorganizować. Z procesorami od Freescale wychodzi 650 USD. Pamiętaj, że nie podliczyłem kosztów zaprogramowania całości.Założyłem także, że dokumentacja złącza A4000 jest dostępna i Koreańczykom udałoby się je zaprojektować.
Masa roboty, potężne przedsięwzięcie pod względem prawnym, ale tak - da się zbudować kartę PPC/060 niewielkim nakładem kosztów, nie dysponując żadnymi planami i nie mając zielonego pojęcia o elektronice - pod warunkiem, że znajdziesz kilkanaście tys. łosi, którzy podłapią temat.
EDIT: Sypnąłem się w liczeniu...
Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 02:44:26 przez Geekboy68k