[#1] Make CD
Mam kilka pytań odnośnie Make CD:
1. Ile miejsca zabiera utworzenie nowej sesji? (utworzenie tak, aby poprzednie sesje były widoczne)
W kursie obsługi MCD wyczytałem, że jest to aż 22.5M (co jak łatwo policzyć, daje aż 225M przy 10 dograniach). Czy ta wartość 22.5M jest zawsze stała? Dla porównania - Nero zabiera tylko 5M na nową sesję (niepotwierdzona informacja, jeno tak słyszałem :))
A dlaczego pytam, jeśli wiem, że to 22.5M? Bo kurs MCD był oparty o starszą wersję programu, więc może coś się zmieniło...
2. Czy poprzednie sesje, które nie są już widoczne można jakoś uratować? Jeśli tak, to w jaki sposób?
3. Jak nagrywać płytki, tak aby zachować oryginalne atrybuty plików? Mam zaptaszkowane opcje: Rock Ridge, World Access, Group Access, Save File Attributes i wybrany ISO 9660 Amiga. Jendnak przy uzyciu CacheCDFS jak i AsimCD wszystko jest widoczne wg standardu ----RWED. Dlaczego? Trzeba dodać jakieś specjalne opcje do kontroli CacheCDFS (w pliku CD0, w polu Control)?
4. Jak nagrywać pliki/katalogi o długości ponad 30 znaków? (mam zainstalowany SmartFS, jednak nigdzie tego 'Joliet' znaleźć nie mogę)
5. Jaka wyszła najnowsza wersja MakeCD? Ja mam 3.2c (poleceniem Version - MakeCD 3.70 (5.11.99))
6. Jak się skontaktować ze Steadem? (autor kursu Make CD w PPA)

[#2] Re: Make CD

@El Amigos, post #1

Czy ta wartość 22.5M jest zawsze stała?

Mniej wiecej, chyba tak.

Czy poprzednie sesje, które nie są już widoczne można jakoś uratować?

Nie pamietam jak juz to robilem, ale chyba jakos tak, ze mialem CD-ROM i nagrywarke. Do CD-ROMu wlozylem CD ze stracona sesja. Zaznaczylem ja (mozliwe ze jeszcze jakis katalog) i wypalilem bezposrednio na CDRW. Sprobuj zrobic ISO (gdy nie masz dwoch napedow) i zamontowac go za pomoca MountISO (tego chyba nie probowalem (?)).

Jak nagrywać płytki, tak aby zachować oryginalne atrybuty plików?

Wykasowac prefsy MakeCD i nagrywac na defaultowych. W oknie Rock Ridge zaptaszkuj "zapisuj atrybuty Amigi"

jednak nigdzie tego 'Joliet' znaleźć nie mogę

Moze to wina wersji 3.2c. W 3.2d (beta10) jest - musisz dojsc do okna w ktorym robisz multisesje (i nie tylko). Nastepnie naciskasz na Rock Ridge i w oknie ktorym wyskoczy, na samej gorze zaptaszkuj Joilet.

Jaka wyszła najnowsza wersja MakeCD?

Beta11. Przeczytaj jeden z nowszych newsow na PPA ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.12.05 18:45
[#3] Re: Make CD

@El Amigos, post #1

5. Jaka wyszła najnowsza wersja MakeCD? Ja mam 3.2c (poleceniem Version - MakeCD 3.70 (5.11.99))

Proponuję czytać dział AKTUALNOŚCI. Dwa dni temu informowaliśmy o nowej wersji 3.2d beta 11
[#4] Re: Make CD

@El Amigos, post #1

Niezależnie od programu nowa sesja zabera 2 sekundy plus 2 (-2) niewidoczne w nagrywarkach jeśli nagrywamy płytę w TAO. Trzeba zaznaczyć poprzednią sesję aby była dodana do nowej sesji CD-R track z DATA, albo pierwsza jeśli chcemy pominąć czy ukryć drugą sesję itp. itd.

[#5] Re: jak wypalic plytke w formacie macowym - Make CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Podczepiesie mam wlasnie takie pytanko czy da sie pod makecd wypalic plyte aby byla widziana pod golym macosem 9.x nie mam neta pod nim wiec nie moge sciagnac tego czego potrzebuje.

Co trzeba ustawic w makecd bo probowalem kilka razy bez skutku zawsze chce mi macos inicjalizowac naped :/

[#6] Re: jak wypalic plytke w formacie macowym - Make CD

@AmiChris, post #5

MacOS ma swoje HFS ale powinien czytać zwykłe ISO9660 czyli 8+3 (nie sprawdzałem).
[#7] Re: Make CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Poprawka! Sesja zajmuje 2 minuty co daje ponad 21MB, jednak blok na płycie jest wiekszy więc i plik będzie większy stąd ponad 750MB na CD-R 700MB, plus 2 (-2) jeśli nagrywamy płytę w TAO.

[#8] Re: jak wypalic plytke w formacie macowym - Make CD

@AmiChris, post #5

Ja wypalałem z zaznaczonym HFS, ale image partycje na HD miałem bootowalną pod MacOS i zamountowaną w systemie AmigaOS, więc MakeCD pobierał do wypalania sesji pliki z tego gotowego image partycji inaczej hardfile.

Ostatnia modyfikacja: 14.12.05 03:17
[#9] Re: jak wypalic plytke w formacie macowym - Make CD

@AmiChris, post #5

Co trzeba ustawic w makecd bo probowalem kilka razy bez skutku zawsze chce mi macos inicjalizowac naped

Wlasciwie nic nie potrzeba, a raczej nie potrzeba kombinowac z MakeCD, poniewaz Mac widzi takze normalne plyty.
Potrzebny jest ShapeShifter 3.11 (mozliwe ze 3.10 tez), poniewaz wczesniejsze wersje maja problem z obsluga CD. Dodatkowo w systemie Maca potrzebny jest plik ISO 9660 (zdaje sie ze powinien byc w "rzeczach startowych".

Tak wiec na poczatku uzyj ShapeShiftera 3.11 i sprawdz czy masz plik ISO 9660 (jakby co to podesle).
[#10] Re: Make CD

@mailman, post #3

Tyle, że większość newsow jest dla mnie niezbyt istotna (jeśli np. dot. MOSa czy AOS4.0). Mimo wszystko postaram się. :)

[#11] Re: Make CD

@El Amigos, post #10

To sobie wylacz newsy z MOSa, AOS4, Linuxa itp.
Bedziesz mial tylko Classicowe ;)

Chociaz w tych z MOSa czy OS4 tez sa czasami wersje softu dla 68k :P
[#12] Re: Make CD

@Andrzej Drozd, post #11

Można tak zrobić? Nie wiedziałem.

A wiesz może jak do posta załączyć obrazek png? Mógłbyś podać przykład? (coś z URLem będzie, ale nie wiem jak)

[#13] Re: Make CD

@El Amigos, post #10

Czyli gazet też nie czytasz, bo większość tematów Cię nie interesuje, pomimo tego, że niektóre mogą?
[#14] Re: Make CD

@El Amigos, post #12

Można tak zrobić? Nie wiedziałem.

W ustawieniach strony można wybrać kategorie, które będą się wyświetlały. To oczywiście też przegapiłeś, gdy były o tym informacje (też na forum)...

A wiesz może jak do posta załączyć obrazek png? Mógłbyś podać przykład? (coś z URLem będzie, ale nie wiem jak)

Na forum w ten sposób:

[ IMG]Adres_obrazka[ /IMG]

Tylko trzeba usunąć spacje po nawiasach kwadratowych.
[#15] Re: Make CD

@El Amigos, post #1

> Dla porównania - Nero zabiera tylko 5M na nową
> sesjć (niepotwierdzona informacja, jeno tak
> słyszałem)

a kto ci takich bzdur nagadał? Format ISO niestety tak ma, że niestety NIEZALEŻNIE od programu tracisz tyle miejsca... dlatego ja nie nagrywam multisesji. Zapewne słyszałeś o tym ze źródła, które uważa że Win(slow)dow(n)s to najlepszy OS, i że nigdy nie miał z nim problemów.

Swoją drogą Nero (jak i sam Windows) jest doskonałym przykładem że odpowiednia kampania reklamowa może wprowadzić w obieg bzdurną opinię, która zaczyna być uważana za prawdę.

[#16] Re: Make CD

@El Amigos, post #1

2. Czy poprzednie sesje, które nie są już widoczne można jakoś uratować? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Tak. Musisz skopiować na inny CD tylko poprzednie sesje.

4. Jak nagrywać pliki/katalogi o długości ponad 30 znaków?

Wystarczy RockRidge. Pamiętaj jednak że w opcjach AsimCDFS MUSZISZ WYŁĄCZYĆ skracanie nazw do 30 znaków! Nie wiem jak jest w CacheCDFS, bo go nie miałem.

mam zainstalowany SmartFS, jednak nigdzie tego 'Joliet' znaleźć nie mogć

Musisz prócz samego MakeCD ściągnąć specjalny plik "makeCDROMFS", ktory jest także dostępny na stronie MakeCD, i podmienić nim ten "standardowy". Wówczas będziesz miał dostępne zarówno Joliet jak i Mac'owy HFS. Pozatym nie wiem czy tak samo jest w ChacheCDFS, ale AsimCDFS NIE WIDZI formatu Joliet (a przynajmniej ta wersjam która ja kiedyś miałem)!

Ostatnia modyfikacja: 14.12.05 18:41
[#17] Re: jak wypalic plytke w formacie macowym - Make CD

@Andrzej Drozd, post #9

dziekuje wszystkim za odpowiedz pokombinuje jeszcze i chcialem zaznaczyc ze mowa jest o pegxmac-u a wiec jak pisalem macos 9.x.
Pozdrawiam :)

[#18] Re: Make CD

@mailman, post #14

Jeśli ust. strony, a nie mój profil, to odpada. Mam wszędzie coś takiego jak Norton Go Back (szkoła), a w kafejkach bywam różnych na różnych stanowiskach. Musiałbym wszędzie takie coś zapisać, a i tak po jakimś czasie kompy były by formatowane...

[#19] Re: Make CD

@El Amigos, post #18

Nie ma różnicy bo zapisujesz do cache serwera zalogowanego użytkownika, a nie ciasteczek przeglądarki gdzie akurat jesteś.

PS. Nie wiem jak można było nie widzieć takiego newsa o nowym MakeCD, który jest też jak byk na www.exec.pl.

[#20] Re: Make CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Sorry wszystkim!

Od dzisiaj czytam newsy! Amen. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem