[#1] Przeglądarka obrazków
No, to kolejne pytanie. Czy można dorwać przeglądarkę obrazków, która będzie miała WSZYSTKIE poniżej wymienione funkcje:
a) ma AppWindow, na który można upuścić katalog zawierający różne typy plików, a przeglądarka wyłapie z nich tylko graficzne
b) będzie potrafiła robić miniaturki, żeby sobie można było zobaczyć je wszystkie na raz
c) będzie można za pomocą tych miniaturek dokonywać zarządzania plikami graficznymi (zmieniać nazwy/kasować/kopiować)
d) będzie na AmigaOS maks. 3.9 i tylko pod 68k.

Jest takie cudo?

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 23:01:48 przez OSH
[#2] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #1

I może jeszcze na AGA? Smiech Obawiam się, że takie rzeczy to tylko w Erze...
[#3] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #1

Kojarzę, że jest taki program jak PhotoFolio v2. Nie pisałeś, że chcesz darmowy. Ewentualnie poszukaj i porównaj z PhotoAlbum.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 23:14:09 przez grxmrx
[#4] Re: Przeglądarka obrazków

@recedent, post #2

Recedent, po co te docinki? Nie, nie musi być na AGA.
GRXMRX - Ja próbowałem używać PictureOverview - to następca PhotoFolio. Ale nawet on nie ma wszystkich tych funkcji.
[#5] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #4

PictureOverview to nie jest żaden następca PhotoFolio, to tylko program nim zainspirowany.
[#6] Re: Przeglądarka obrazków

@grxmrx, post #5

Hmm. Ciekawe...ten PhotoFolio jest w ogóle jeszcze dostępny? Będę się musiał nim zainteresować...Dzięki!

Sprawdziłem PhotoAlbum - to jest prawie to, o co mi chodziło. Jedyny mankament, to brak płynnego przewijania. Ale już nie będę takim malkontentem :P

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 23:36:15 przez OSH
[#7] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #6

Z tego co widzę to na pewno reactor był lub jest użytkownikiem tego programu, a przynajmniej zostawił tego ślad w dziale Graffiti.
[#8] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #1

Z tego co kojarzę, wszystkie wymagane przez Ciebie funkcje posiada MisticView (chyba taka była jego nazwa) pójdzie na AGA też OK
[#9] Re: Przeglądarka obrazków

@BULI, post #8

MysticView niestety nie ma funkcji miniaturek. Nie chodzi mi o opcje robienia miniaturek do ikon, ale o to, że nie da się zrobić w nim podglądu wszystkich plików graficznych i np. wykasować te, które są zbędne. Poza tym, MysticView to chyba najlepsza przeglądarka obrazków na Amigę i szkoda, że nie jest rozwijana od 1999...
[#10] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #4

No, może przesadziłem z tym uśmieszkiem. Pamiętam tylko, że lata temu (kiedy klasyk był moim głównym komputerem) szukałem takiego programu, bo musiałem przejrzeć/przesiać całą masę obrazków i skończyłem z gołymi rękami (oraz Visage i FileMasterem).
[#11] Re: Przeglądarka obrazków

@recedent, post #10

Skończy się na użyciu XnView...cholera, gdyby go ktoś przeportował na AmI...
[#12] Re: Przeglądarka obrazków

@recedent, post #10

lata temu (kiedy klasyk był moim głównym komputerem) szukałem takiego programu, bo musiałem przejrzeć/przesiać całą masę obrazków i skończyłem z gołymi rękami (oraz Visage i FileMasterem).

Prawie tyle tyle samo lat co A1200 ma program zwany Directory Opus ;)
Tworzysz filetype opisujący dowolny obrazek (choćby przy wykorzystaniu systemowych datatype), po czym sortujesz zawrtość katalogu w listerze za pomocą właśnie opusowych filetype'ów. Wszystkie obrazki masz wtedy uporządkowane u góry listera jeden po drugim.
Inna opcja to skrypt sprawdzający opusowy FiletypeID i przesuwający obrazki do jakiegoś danego katalogu...

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 12:55:13 przez Dopuser
[#13] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #11

Skończy się na użyciu XnView...cholera, gdyby go ktoś przeportował na AmI...

A jaki feature's potrzebujesz konkretnie w sensie obsługi obrazków?
[#14] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #9

Przypominam sobie, przed PPC używałem do tego właśnie PhotoAlbum.
[#15] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #6

Ktoś używa tego PhotoFolio? Wczoraj zainstalowałem i chciałem wypróbować ale wyświetla mi komunikat, że nie ma jpeg.library albo jest za stara.
[#16] Re: Przeglądarka obrazków

@_arti, post #15

W archiwum z PF, w katalogu libs masz wszystkie biblioteki, wystarczy je przegrać na partycję systemową. Ja się wczoraj aż palnąłem w głowę, gdy po szukaniu na necie zajrzałem do katalogu i tam były. Inna sprawa, że installer jest skopany i nie robi tego sam
[#17] Re: Przeglądarka obrazków

@Dopuser, post #13

Dopuser, napisałem w pierwszym poście. Nie chce mi się bawić z Opusem, bo to nie w tym rzecz. ja chcę WIDZIEĆ miniaturki, w okienku z przesuwaną zawartością, żeby np. jednym rzutem oka wyłapać podwójne (niestety, ale nie mają takich samych nazw).
[#18] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #16

Ależ ja ją przegrałem. Najśmieszniejsze, że PF w wersji 2.0 dziala. 2.2 - nie
[#19] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #17

ja chcę WIDZIEĆ miniaturki, w okienku z przesuwaną zawartością, żeby np. jednym rzutem oka wyłapać podwójne (niestety, ale nie mają takich samych nazw).

Czyli chodzi zasadnoczo o podgląd obrazków w postaci miniatur, widzę.
Żaden problem:
1. Sortujesz wg filetype'ów,
2. Zaznaczasz obrazki i wciskasz guzik dorabiający im ikonki jako miniatury,
3. Przełączasz lister w tryb Ikon,
i gotowe...
[#20] Re: Przeglądarka obrazków

@Dopuser, post #19

No tak, tylko, że...to wymaga Opusa Magellana, albo 5.5, a ja nie mam czasu się teraz bawić w jego konfigurację. Kiedyś próbowałem i zasadniczo mi się nie spodobał, a próba ustawienia go tak, by dało się go używać jak Opusa 4 daje mało zadowalające efekty...
[#21] Re: Przeglądarka obrazków

@OSH, post #1

Jest też taki program ArtStudioPro, ale nie wiem czy spełnia wszystkie wymagania. Obadaj sobie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem