[#1] klawiatura z classica na kabelku?
Już od pewnego czasu chodzi mi po głowie myśl taka, by wyprowadzić klawiaturę z classica na
kablu. Problem jest w tym, że wyjściem tej klawiatury jest właśnie zielona tasiemka.
Tak więc chciałem zapytać, czy ktoś miałby taką tasiemkę? Mógłbym ją wtedy przylutować na kabelku
do tej tasiemki wychodzącej z klawiatury i włożyć do tego gniazda.

[#2] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@BagoZonde, post #1

Cześć
Robisz to tak :
Kupujesz międzymordzie klawiatury pc dokupujesz obudowę klawiatury mikronika ( taką z logo Infinitive ) składasz, podłączasz i musi działać ;). Sam tak kiedyś zrobiłem. Wyglądało fajnie :).
Z lutowaniem daj sobie spokój można, tylko jak zdobędziesz cienki 31 żyłowy kabel ? Taśmy dostaniesz w sklepach elektronicznych, polutujesz,złożysz - tylko jak to będzie wyglądało ?
[#3] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@Radek L., post #2

Mam międzymordzie Vector ale nie w tym rzecz (pomijając fakt, że Vector ma
pewne problemo z równoczesnym naciśnięciem kursorów klawiszy góra+lewo bodajże).
Dla tego CAPS LOCKa z lampką zrobiłbym wszystko by go mieć, dla tych szarych
klawiszy, miękkiego pisania...

Dlaczego ma to beznadziejnie wyglądać? Mam klawiaturę do a500 desktop, więc tylko
bym przełożył. To wygląda kewl. Classic to classic :).

[#4] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@BagoZonde, post #3

witam jesli masz klawiaturke od A500 to wystarczy przedluzyc kabelek 5 zyl bo ona ma odrazu proc klawy kolo klawiszy .Jesli masz klawe od 1200 to mozesz sam wykonac taka przelotkebierzesz uszkodzona plyte od a1200 wycinasz "kawalek plyty " tam gdzie jest procek klawy wyprowadzasz odpowiednie piny plyty a 1200 mialy nawet gotowe wejscie plyta 2b i gotowe.
Sam tak zrobilem uszkodzona plyte kupilem w efunzine obudowe klawy wziolem od infinitiw bo mialem. Druga metoda kupujesz klawe od a 2000-4000
lub CDTV montujesz gniazdo i masz taki opis byl nawet na aminecie.
[#5] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@Radek L., post #2

najprościej (i chyba najlepiej):
1. zdobyć klawiaturę od dużych Amig (trudno), lub od A500 (łatwo) i włożyć ją np. w obudowę micronika
2. przedłużyć jeśli trzeba (w przypadku kl. od A500)
3. podpiąć bezpośrednio w płytę za kontrolerem klawiatury A1200 (bo kontroler jest już na tych klawiaturach). kabelek standardowy - 4 żyły.
opis przeróbki był w jednym MA, można też znaleźć go na Aminecie
[#6] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@wali7, post #5

popatrz sie na stronke norbid.of.pl
[#7] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@wali7, post #5

No tak, ale zależy mi na najtańszym rozwiązaniu i uparłem się na to, by
była to klawiatura od mojej a1200. Klawiatura od a500 jest w strasznym stanie
więc chciałem tylko do jej obudowy przełożyć.

[#8] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@BagoZonde, post #7

Witam.
Wiec z tych dwoch klawiatur montujesz jedna:
z klawiatury od A1200 bierzesz bielutkie klawisze
a od A500 interfejs, folie ze sciezkami, czarna obudowe wewnetrzna.
Przy okazji rozkrec wszystko i wyczysc z brudu oraz kurzu.
Potrzebny bedzie przewod 5 zylowy:
gnd, +5V, clock, data, reset.
Ja wykorzystalem kabelek od jakiejs popsutej klawiatury PS2 od peceta i w komisie kupilem za 2 zlote sledzia z gniazdem PS2 myszy.
Jak masz plyte glowna w wersji 2B, to kolo zlacza zasialnia flopa i diod LED sa styki do zewnetrznej klawiatury, w przeciwnym wypadku musisz wykonac przylacze sam.

Ja swoja tak zrobiona klawiaturke umiescilem w obudowie od klawiatury A2000.
Klawiatury od duzych Amig tez mozna podlaczyc, tylko wtedy trzeba dorobic przycisk reset bo chyba nie dziala.
Jak bys mial problemy z identyfikacja, gdzie podlutowac kabelki to daj znac na pw.
Pozdrawiam.
[#9] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@ted, post #8

a ja z kolei mam taki problem: w mojej a600 padla klatwatura, a mam taka od 500tki, moje pytanie brzmi: cyz mozna ot jakos przelozyc zeby dzialalo?
pozdrawiam i licze na odpowiedz
[#10] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@zeflik, post #9

Witam.
Tez sie da.
Zobacz moja A600.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/amiga2_866.jpg

Pozdrawiam.

[#11] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@ted, post #8

Niestety nie mam tego przyłącza i nie wiem jak je wykonać samemu, gdyż nie ma gdzie czego podlutować.
W tamtym miejscu są tylko dwa gniazda - zasilanie LED i stacji.

[#12] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@Radek L., post #2

To będzie (z tą taśmą) jak klapatura od Acorn BBC Mastera. Tyle ze ten szlachetny osmiobitowiec miał pół elektroniki w budzie a pół w klapaturze i to było usprawiedliwione.
[#13] klawiatura a500 i hiszpański

@Dziadziomiecio, post #4

Witam!
Chciałbym podłączyć swoją klawiaturę od A500 do A1200. Na Aminecie jest schemat, ale wszystko po hiszpańsku, a e-mail autora jess nieaktualny. Chętnie sam bym napisał wersję po angielsku i polsku i umieścił na Aminecie, ale najpierw muszę samemu to połączyć. Więc jeżeli ktoś ma czas i chęci mi pomóc to oto, co wywnioskowałem z owej dokumentacji:

http://de4.aminet.net/hard/hack/a500key1.lha

1. połączyć KB_Data do R511B.
2. połączyć KB_Clock do R511A.
3. połączyć KB_Reset do R626.
4. przeciąć dwie ścieżki na płycie głównej.

Nie wiem czy mogę to robić zwykłą rasową lutownicą, ale chyba nie powinno być problemu jak krótko potrzymam :). No i żadne rezystorki też chyba potrzebne nie są.

30 duros de Petardos - hmm.. co to znaczy? :)

[#14] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@BagoZonde, post #13

Można też to zrobić inaczej. W klawiaturze od a500 jest złącze 31 pinowe takie jak w a1200 to wkładasz tasiemkę i do płyty głównej.

[#15] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@Dzban, post #14

No jest, klawiaturę chcę mieć na kabelku a złączenie taśma do płyty + kabel + taśma w klawiaturze to zadanie niewykonalne ze względu na to, iż taśmy nie przylutuję. Zostaje za to wyjście inne, przylutować bezpośrednio piny w płycie głównej do pinów w klawiaturze. Dzięki za sugestię a propos tego wyjścia w klawiaturze A500, nie zauważyłem tego :).

[#16] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@BagoZonde, post #13

A po co tak kombinować ? Jak masz klawiaturę od A500 to przedłużasz sobie przewodziki i kończysz wtyczką din5 lub minidin5 (ps2). Bierzesz teraz gniazdko din5 (lub minidin5) + podstawka plcc44 + kawałek płytki uniwersalnej. Podstawkę lutujesz do płytki i usuwasz z jej wnętrza dystanse. Do tego "zestawu" montujesz gniazdka i całość nakładasz na kontroler klawiatury w a1200.
Sprawnie i wygodnie - i bez dłubania w płycie a1200....

[#17] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@MaaG^dA, post #16

Pewnie to byłoby łatwiejsze rozwiązanie, ale nie wiedziałem co do jakich pinów idzie, musiałbym schematy poszukać :).

Piszę właśnie z klawiatury a500 podłączonej do a1200 w sposób następujący:

na płycie a1200 od spodu dolutowałem drabinki, do nich wchodzi wtyczka taśmy od dysków, którą sobie zmontowałem i dolutowałem wszystkie 31 pinów. Kabelek sobie idzie do klawiatury, gdzie też zostały polutowane. Powtarzały mi się kolory kabelków ale sobie je sparowałem w kolory niepowtarzające się, piny taśmy od dysków chodzą raz góra - raz dół więc po uprzednim zrobieniu sobie rozpiski w bardzo prosty sposób to podlutowałem :).

Jeszcze pozostaje mi wymiana klawiszy, bo te z A500 są brzydkie. Nie próbowałem tego nigdy, ale jak pociągnę na siłę klawisz to ładnie mi zejdzie, nie urwie się?

Pozdrawiam!

[#18] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@BagoZonde, post #17

BagoZonde napisał(a):

> na płycie a1200 od spodu dolutowałem drabinki, do nich wchodzi
> wtyczka taśmy od dysków, którą sobie zmontowałem i dolutowałem
> wszystkie 31 pinów.

Do podlaczenia klawiatury A500 do plyty A1200 lub A600 potrzeba tylko 5 kabelkow. Jak tylko odzyskam fotoaparat to porobie fotki i schematy i zamieszcze na necie.

> Jeszcze pozostaje mi wymiana klawiszy, bo te z A500 są
> brzydkie. Nie próbowałem tego nigdy, ale jak pociągnć na siłć
> klawisz to ładnie mi zejdzie, nie urwie sić?

Mozna podwarzyc lekko srubokretem albo rozebrac klawiature i od spodu wyciskac klawisze.
[#19] Re: klawiatura a500 i hiszpański

@ted, post #18

Spoko, już sobie zrobiłem pewien czas temu, pewnie prymitywniej o sto razy, ale lubię lutować ;))) i grzebać, w sumie ne wiedziałem, czy dobrze lutuję :). Zresztą piszę na tej klawiaturze teraz więc da się i tak :) - jak ktoś chce schematy to niech lepiej poczeka na Twój opis bo jest to gąszcz kabli :).

A z tym pytaniem o klawisze to jednak zamieniłem całą klawiaturę na inną, którą przysłał mi niedawno pewien jegomość :).

[#20] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@BagoZonde, post #11

Radzil bym jak juz pisali podstawke plcc44 wykorzystac ... a sygnaly masz opisane na schematach serwisowych do 1200 ... do wygooglania w sieci ...

a co do a600 sam podlaczalem klawe od a500 lutuje sie 4 kable w plyte i przecina 2 scierzki i dziala ... opis byl kiedys na jakiejs stronce ... ale chyba mam to jeszcze w htmlu w domu kto chce niech sie odezwie na priv bo opis sprawdzony (PS: potrzbna dokladna stacja lutownicza do SMD ... i wprawa)
[#21] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@jezyk, post #20

Witam, no ja już nie będę przerabiał sobie tego co zrobiłem :). Miałem właśnie tak ciąć te dwie ścieżki, etc. To wyczytałem z tej hiszpańskiej dokumentacji z Aminetu. Ale z tym Petardos 30 duros to pomyślałem, że trzeba właśnie mieć nie zwykłą lutownicę, która może coś spalić na płycie głównej więc u mnie odpada. Sam schemat sądzę, że warto byłoby opisać na PPA.

[#22] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@jezyk, post #20

W przypadku A1200 nie przecinałem tych dwóch kabli i dzialaja mi dwa interface (mikronika na tasmie oraz MMKeyboard)
[#23] Re: klawiatura z classica na kabelku?

@jezyk, post #20

Zamiast do podstawki mozna lutowac bezposrednio do plyty .. na niektorych plytach od a 1200 wystepuje ukryte zlacze do klawiatury zew., podpiolem kontloler od a 500 i do niego klawe od 1200 ... smiga 8)

Wiecej tu:

http://www.ppa.pl/artykuly/art_komentarze.php?id=943&idd=1&ids=4&komentarze=1&drzewo=1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem