kategoria: A600
[#1] Amiga 600 spod śmietnika co i jak?
Witam wszystkich. Po długiej lekturze różnych for i stron internetowych postanowiłem napicać bo nie dostałem jednoznacznej informacji. Niegdyś znalazłem koło śmietnika amigę 600 lecz nie było żadnych dyskietek oprócz tych trzech. Chciałbym mieć z niej jakiś użytek :)

Moja amiga 600:
link na YouTube

I mam parę pytań.
Wyczytałem że można podpiąć kartę CF za pomocą przejściówki PCMCIA, czy w ten sposób mogę mogę zrobić z tego dysk twardy do amigi? Większość informacji które znalazłem dotyczą instalacji tej karty w środku amigi za pomocą przejściówki 2,5. Jednak chciałbym mieć szybki dostęp do karty i następne pytanie czy jest możliwość instalowania gier na CF i odpalania ich na amidze.

Mam tylko te dyskietki z workiem, nie wiem od czego zacząć. Amiga miała by służyć do grania w mało wymagające gierki.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2012 22:49:49 przez Niutek
[#2] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #1

najlepiej poszukaj amigowca w okolicy.
bedzie szybciej.
[#3] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #1

Kartę CF można wykorzystać jako dysk twardy i można na niej instalować gry i programy. Gry najlepiej za pomocą pakietu WHDLoad. Twój kickstart powinien obsługiwać dyski twarde (w tym i karty CF). Istnieją przejściówki IDE-CF tak zaprojektowane, że przy wycięciu odpowiedniego otworu w obudowie, karta CF wystaje tuż nad złączem PCMCIA i wówczas jest do niej szybki dostęp.

Workbencha masz 1.3.3 z tego co widziałem. Lepiej zorganizuj sobie wersję 2.x. Warto również zainwestować i zmienić kickstart na combo 1.3/3.1 (dwa kicki w jednym układzie + przełącznik) - pojawia się to czasem na Allegro lub jak poszperasz na forum, to znajdziesz kolegę, który może ci pomóc w tym temacie.

Sprawdź również, czy posiadasz rozszerzenie pamięci pod klapką na dole Amigi (albo w DOS komenda avail lub w WB odczytaj wartość z górnej belki).
[#4] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@ITU, post #3

Tak jak przedmówca napisał: aby karta CF pracowała jako dysk twardy musi być poprzez przejściówkę podłączona do złącza IDE w środku Amigi. I to jest raz. Natomiast PCMCIA świetnie nadaje się do wymiany plików z PC za pomocą INNEJ karty CF (może być znacznie mniejsza - nawet i 32 czy 64MB) sformatowanej w FAT - widziana jest ona wówczas przez Workbench zainstalowany na głównej karcie CF (w IDE) jako normalny napęd zewnętrzny. Dzięki temu nie trzeba nic wycinać w obudowie gdyż wszelkie dane przenosimy drugą CF-ką pełniącą rolę "wielkiej dyskietki".

A dodatkowe 1MB RAM pod klapką warto mieć.
[#5] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #1

Zerknij do PPA6. Tam jest artykuł chyba odpowiada na Twoje pytania odnośnie CF.
[#6] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@mailman, post #5

Czyli podsumowując:

-Nie da się/nie jest wskazane instalować systemu na karcie podłączonej przez PCMCIA
-Z 1MB ramu da się "coś" podziałać - proste gierki

http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-ide-ata-to-cf-i2828279295.html
Do czegoś takiego trzeba taśmę i będzie OK? lub
allegro.pl/amiga-1200-adapter-katowy-cf-przejsciowka
I nie babram się z taśmami.

Mam kartę kingstona 128mb, nada się ?

Jeśli coś uda mi się zdziałać kupię tę przejściówkę i zacznę się bawić w amigowanie :)
Chodzi mi szczególnie o gry bo raczej nie będę nic innego robił na mojej 600'tce.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 19:24:14 przez Niutek

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 19:25:01 przez Niutek

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 19:25:29 przez Niutek
[#7] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #6

Zdecydowanie bardziej to drugie rozwiązanie. W tym pierwszym masz przejściówkę między IDE 40PIN a nie, jak to jest w A600/1200 - IDE 44 PIN. Sama taśma może kosztować tyle co przejściówka, więc... rozwiązanie nr 2.
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 19:26:42 przez Tom Rain
[#8] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #1

A cóż to za archaiczny zielony monitorek ? Chyba z czasów 8 bitowców. :D
[#9] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Art, post #8

To neptun 156, mam takie dwa Znalezione również pod śmietnikiem :D
Więc zakupię to urządzonko- czytnik :)

Jeszcze mam pytanie na temat gier.
Jak już "zrobię" system na CF to jak będzie wyglądać wgrywanie gier- wrzucam obraz dyskietki na kartę i działa czy trzeba się jakoś specjalnie gimnastykować aby odpalać gry z CF?
Jak jest np z grami które są wielodyskowe?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 21:51:37 przez Niutek
[#10] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #9

Jeżeli zainstalujesz system i chcesz korzystać z jego zalet pod kątem uruchamiania gier, to musisz zainstalować WHDLoad który umożliwia Ci odpalanie gier z systemu. Jak już go będziesz miał zainstalowanego, to będziesz potrzebował specjalnych wersji gier (właśnie pod WHDLoad) które możesz "wrzucić sobie" na dysk/kartęCF systemową za pomącą innej karty CF poprzez przelotkę PCMCIA na CF.

Gdzie znaleźć ADFy i gry w wersji WHDLoad pomoże Ci znaleźć Google :)

Opis tych rozwiązań i problemów z nimi związanymi (specjalne sterowniki i ich umiejscowienie, rodzaj dzialających kart CF itd.) znajdziesz na naszym forum.

Jeżeli będziesz chciał w bardziej klasyczny sposób uruchamiać gry z pominięciem systemu, to również przyda ci się do tego przelotka CF pod PCMCIA, oraz system z zainstalowanym programem ADFBlitzer. Ten program umożliwi Ci "wrzucenie" obrazu dyskietki ADF właśnie na dyskietkę gotową do uruchomienia na Amidze.

Swoją drogą pozazdrościć znaleziska. Mi udało się znaleźć C64 które doprowadziłem do ładu, ale to było daleko od osiedlowego śmietnika. Na osiedlowym bywały już różne egzotyczne rzeczy, ale nigdy tego co by nas najbardziej interesowało ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 22:44:40 przez Duracel
[#11] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #9

jak chcesz odpalac gierki z hd to potrzebujesz pakietu whdload.
ale bez min. 1mb chip i 2/4MB fast nie ma co podchodzic.
wiec jesli masz tylko 1MB pamieci to pozostaje Ci granie z dyskietek.
[#12] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #9

Jak dyskietki są dosowe i nie startują z loadera w bootblocku dyskietki to normalnie zgrywasz np. FileMasterem2.x na partycje i odpalasz z dysku. Najlepiej poszukaj takich, które działa bezpośrednio z dysku tak jak te: http://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/7858/bignonia-s-c64-amiga-conversions
[#13] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #9

Idz na strone whdload i zapłać Bertowi 20Euro, on ci wysle meilem klucz do rejestracji whdload. Płacisz raz i masz na zawsze. Tam masz pakiety gier i demek które zostały stworzone pod whdload. Ale najpierw, oczywiście, zorganizuj więcej pamięci, karte CF i zainstaluj system. Powodzenia :D
[#14] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Norbert, post #11

Jedna uwaga: aby odpalać gierki z HD NIE TRZEBA mieć whdload. Większość gier dosowych odpala normalnie po przegraniu lub zainstalowaniu na twardym dysku lub CF. WhdLoad umożliwia jedynie (albo aż) odpalanie gier niedosowych z hdd.

A do odpalania gier z CF bez whdload - wystarcza spokojnie 2MB RAM. (bez fastu)
[#15] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@conrdd, post #14

Nie kazda gierke dosowa po przegraniu na hdd da sie poprawnie uruchomic z twadego dysku.
Wiekszosc gier nie ma wyjscia do Workbencha.
Taki whdload zalatwia te dwie sprawy od razu.
Whdload ma instalery do gier dosowych, ndosowych oraz dem scenowych.
[#16] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Norbert, post #15

Wiekszosc gier nie ma wyjscia do Workbencha.
Taki whdload zalatwia te dwie sprawy od razu.

Akurat w A600 przy standardowym procku tego nie załatwi do końca.
[#17] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Norbert, post #15

Nie napisałem wszystkie tylko większość - to raz. A co do wyjścia z gry do WB to nie jest to wielki problem gdyż Workbench w odróżnieniu od Windowsa można wyłączyć lub zresetować w każdym momencie bez straty dla systemu.

Tak - WhdLoad to bardzo wygodna rzecz. Ale wymaga dodatkowych nakładów finansowych na Fast co w przypadku okazjonalnej zabawy z Amigą nie ma większego sensu. Taniej wówczas jest zorganizować sobie 20-30 dyskietek na gry niedosowe plus dosowe na HDD plus archiwum obrazów w ADF/DMS na HDD niż wydawać kolejne 250 - 300zł na pamięć Fast.
[#18] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Norbert, post #15

Poza tym, WHDLoad ma funkcje "degradowania" Amigi, a w przypadku A600 to jest dość istotne.
[#19] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@conrdd, post #17

rowniez nie napisalem ze wszystkie gry.

A teraz widze jak nowy uzytkownik walczy z przypisaniami (ASSIGN) , aby dana gra chciala pojsc z HDD.
W przypadku A600 i 1MB, twardy dysk przyda sie do latwiejszego przenoszenia obrazow dyskietek na dyskietki a PCMCIA do "kontaktu ze swiatem".
[#20] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@OSH, post #18

Ma mniejsze znaczenie niż w przypadku A1200.

Miałem Amigę 600 20 lat temu gdy wokół wszyscy koledzy posiadali Amigi 500 stąd soft brałem przede wszystkim od nich. O WHDLoad jeszcze się nie śniło. Generalnie większość softu dosowego chodziło bez problemu na A600 bez żadnych kombinacji. Niedosowe gry starszej generacji działały gorzej - ok. 30-40% z nich się wysypywała. Tyle że wystarczyło w takim wypadku wgrać kicka 1,3 i gra ruszała. (Inna sprawa, że często przyczyną wysypywania była nie tyle gra ile pirackie intro na początku programu).

Jedynie kilka - mniej niż 10 - gier nie ruszyło wówczas pomimo kombinacji na mojej sześćsetce - a przerób w złotych latach swobody kopiowania był przecież duży.

Z tym że dla uruchamiania gier z CF dodatkowe 1MB pod klapką jest bardzo przydatne. Do ew. wczytywania kicka 1,3 przed właściwą grą z dyskietki również.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2012 13:18:56 przez conrdd
[#21] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Niutek, post #1

Z tego co widziałem na filmie to najpierw zainwestuj w nowszy kickstart.
[#22] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@QkiZ, post #21

a po kiego??
[#23] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@QkiZ, post #21

ma 37.300. Wystarczy. Mam jedną A600 z 37.350 i dwie z 37.300. Żadna nie sprawia problemów z HD/CF
[#24] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@OSH, post #18

W razie czego można chyba w tym celu użyć Degradera. Pamięta w ogóle ktoś jeszcze taki programik? Teraz mi się o nim wspomniało, namiętnie go używałem oglądając dema z Euro Scena CD na A1200 w dawnych czasach.
[#25] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@flops, post #24

Też używałem, coś tam czasami pomagał.
[#26] Re: Amiga 600 spod śmietnika co i jak?

@Norbert, post #19

A teraz widze jak nowy uzytkownik walczy z przypisaniami (ASSIGN) , aby dana gra chciala pojsc z HDD.

Pomijając fakt, że z 1MB po wystartownaiu systemu, może zbraknąć ramu dla gier odpalanych z HDD, to dłubanie w user-startup jest jakąś tam frajdą :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem