[#1] rozbudowa amigi 1200
interesuje mnie taki zestaw bo kciałem sobie to kiedyś złożyć

1. karta turbo ppc BlizzardPPC 603e/240 @ 060/50 + 128 MB

2.Mediator PCI 1200 + Voodoo 3 2000 + SoundBlaster 128

3.obudowa tower Gift Cool

4.FastAta 1200 + CD-RW 52x24x52

5.rom 3.1

chciałem sie cos dowiedzieć o tym zestawie czy ma jakes wady czy to fajnie bćdzie chodzic

bo na amidze kciałem robic muzykć i oglądać filmy vcd jak sić da
:D
[#2] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

czy to musi byc amiga classic??
ekhm moze tak pegazik,taki peg 1 z dwoma aprilami
chodzi toto bardzo fajnie i jest tanie ;)

No jezeli chcesz jednak klasyka to fajny konfig ale zeby toto dobrze sklecic to trzeba sie nagimnastykowac...
Zycze powodzenia jednak :)

[#3] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

Nr 2.... Mediator nie do konca moze miec wsparcie nowych systemow....
A jesli pod nowy system kupujesz, to 060 wydatek niepotrzebny....

[#4] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

Daj sobie spokuj z klasykiem, lepiej kupić pegaza, masz tam G3/G4, slot AGP, możesz używać normalnych sdram/ddr, poglądasz vcd, dvd, divx i inne, no i niebędziesz miał "atrakcji" jakie funduje klasyk ;) ( te kanapki za dobrze nie wpływaja na stabilność komputera ) .
[#5] Re: rozbudowa amigi 1200

@Olo, post #4

Oj tam jak chce niech bierze. Ja mam kanapke i jestem zadowolony. Dzieciak ktorego "zarazilem" zapierdzielal w wakacje w rzeszy i wydal wszystko na Cyberstorma 266/060/50 i tez jest zadowolony.
[#6] Re: rozbudowa amigi 1200

@Fazior, post #5

Choć z drugiej strony przygotuj się na potężne wydatki, i ładuj jakies ziołowe leki na zołądek i serducho, beda potrzebne:). Faktycznie pegaz bylby lepszy dla Twojego zdrowia:)
[#7] Re: rozbudowa amigi 1200

@Fazior, post #6

Tylko ostanio trudno dostac Pega...:(

[#8] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

Witam.
Posiadam w pewnym sensie taki właśnie zestaw i chodzi bardzo dobrze! Mam tylko wolniejszy procesor PPC. Za to mam jedną ogromną przewagę (co mocno sugeruję!!!) - zamiast tego wynalazku zwanego szumnie FastATA, Twoja BPPC ma być wyposażona w SCSI!!! Zupełnie inny komfort!
Pozdrawiam.
[#9] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

Filmy VCD obejrzysz. Będziesz miał trochę problemów z dograniem tego wszystkiego aby jako-tako to chodziło. Np: niespodziewane zawieszenia komputera to norma.

Co do muzyki to się nie wypowiem. Są tacy, co wolą Paulę, od szumblastera.

A co do Pegasosa I, to ja go nie kupię; ma brzydką naklejkę :)

[#10] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

bo na amidze kciałem robic muzykć

Jezeli muzyke, to wywalasz kase w bloto, poniewaz do tego wystarczy Blizzard/Apollo z 040 + system w DblPAL. Oczywiscie jezeli myslimy o modulach lub MIDI. Jezeli natomiast chodzi ci o "magnetofon" wielosladowy, to bedzie potrzebna Amiga/Pegasos z G3/G4, jednak niewyplacisz sie za soft. Jako magnetofonu wielosladowego, lepiej uzyc peceta za 200 zl (np. z Pentium 500-700 MHz), a softu free/shareware jest od zawalenia.

oglądać filmy vcd jak sić da

Da sie. Ale ogolnie nie obiecuj sobie duzo po konfiguracji z przed 6-7 lat (mam podobny konfig).

PS. Mogles wymyslic sobie jakies inne preteksty aby miec ten sprzet. Jest duzo innych fajnych rzeczy ktore mozna na tym zrobic ;)
[#11] Re: rozbudowa amigi 1200

@Prince, post #9

jak naklejka której nie ma, może być brzydka? toż to logicznie sprzeczne ;)
a poważnie... zależy do czego ma służyć sprzęt - jeśli do zabaw z systemem to zdecydowanie Pegaz, jeśli do gier to A1200, tylko wtedy niewielka pociecha z Mediatora, PPC i kart PCI. miałem A1200 (była i A4000), i Mediatora, i różne PPC - po wymianie tego wszystkiego na Pegaza odetchnąłem - nareszcie sprzęt zaczął chodzić szybko i w miarę stabilnie... gry pod Ami mnie nie interesują (poza Civilization, ale od czego E-UAE).

Ostatnia modyfikacja: 15.12.05 20:57
[#12] Re: rozbudowa amigi 1200

@wali7, post #11

Ja chcialem sie pochwlic mam 2 naklejki jedna to logo motylek druga napis PEGASOS dostawalo sie gratis chyba z efunzine :D

[#13] Re: rozbudowa amigi 1200

@Andrzej Drozd, post #10

Kup lepiej amige 4000 lub jak wolisz amige3000
mialem juz amige 1200ppc/bvppc i mialem amige4000 ppc/cvppc/ariadna2.
Amiga4000 to jest przyjemnosc rozbudowy aha jak chcesz ogladac
vcd to jest to, a jak chcesz ogladac dvix to kup sobie
lepiej jakas karte z dsp. Trzeba sobie jasno powiedziec nawet proc
233 jest zawolny. A teraz jade na tym gownie amithlonie istna beznadzieja
ale mam zamiar kupic AmigeOne po premierze AmigaOS4
Wiec wybor nalezy do Ciebie.

[#14] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #1

A na co tobie 68060 na tej karcie (szkoda kasy) w dobie działającego natywnie MorphOS-a oraz nadchodzącego AmigaOS4 na PowerPC ;)

[#15] Re: rozbudowa amigi 1200

@Prince, post #9

Np: niespodziewane zawieszenia komputera to norma.

A potem dziwić się że ludziom się wiesza MorphOS, i że zapewne będzie się w taki sam sposób wieszać OS4...

[#16] Re: rozbudowa amigi 1200

@Prince, post #9

> niespodziewane zawieszenia komputera to norma.

To masz odpowiedź czemu się tobie MorphOS zawiesza, a mi nie i podczas oglądania VCD/DivX na AMP2 też mi się nie zawiesza, czyli jednak nie norma a co

[#17] Re: rozbudowa amigi 1200

@Denver, post #13

> a jak chcesz ogladac dvix to kup sobie
lepiej jakas karte z dsp. Trzeba sobie jasno powiedziec nawet proc
233 jest zawolny

Taka karta powinna chyba wystarczyć ;)

> A teraz jade na tym gownie amithlonie istna beznadzieja
ale mam zamiar kupic AmigeOne po premierze AmigaOS4

AmigaOne od jakiegoś czasu już nie jest produkowana i chyba już nie będzie.

[#18] Re: rozbudowa amigi 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

dzięki chyba kupie samom karte blizard BlizzardPPC 603e/240 - 040/40

lub Blizzard 1260/50 + 64 MB.

co do pegasos mam małe zastrzerzenia choć mogę się mylić?

płyta pegasos to płyta z pc tylko inny procek ,kiedyś miałem kompa pc
1,6 ghz i na tym chodził linux tylko komp się spalił.

pegasos to już nie orginalna AMIGA tylko przerubka z pcta
mam nadzieje że nikogo nie uraziłem bo i tak lubie amige :D :D :D
[#19] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #18

Moze powie mi ktos jak jest z kompatybilnoscia starych Amig i Pegaza? Nawet poprzez emulacje. Bo dema pisane na stare motorolki chyba na zadnych emulatorach nie chodza? Na stare Amigi jest masa swietnych programow, a z tego co widze to MorphOS nie jest za dobrze oprogramowany?
Jak jest z przelaczaniem ekranow? Praca na kilku ekranach wydaje mi sie wygodniejsza od balaganu na jednym wielkim ekranie, dlatego nie chce rezygnowac z AGI.

[#20] Re: rozbudowa amigi 1200

@vi-bee, post #19

Morphos chodzi pod CGX, a ten jak zapewne wiesz obsługuje wiele ekranów. Choćby te słowa piszę na IBrowse odpalonym na drugim ekranie. Bo nie lubię zbyt dużo śmieci na ekranie. :)
Dema pisane na stare Amigi nie chodzą zazwyczaj na nowszych procesorach od tego który był w maszynie na której napisano dane demo. Podobnie z koścmi AGA i OCS/ECS. Nie zapominaj też o wielu odmianach Kickstartu, i różnych konfiguracjach pamięci. Polecam na przykład eksperymenty ze świetnym demkiem State of the Art na A1200. O takich drobiazgach, jak nie wykorzystywanie kart graficznych, muzycznych przez sporą część softu (niesystemowe gry, niektóre użytki) nie ma co wspominać....
A co do oprogramowania, to spora część softu z klasycznych Amig chodzi bez problemu na Pegazie z MOSem (tyle że sporo szybciej).
Jak chcesz oglądać dema z klasyków, to do dyspozycji masz E-UAE pod Morphosem (podobnie zresztą jak pod AmigaOS4.0).
A, jeszcze jedno - dema pod emulatorami (pod MOSem, AOS4.0, czy choćby Win) zazwyczaj chodzą, nawet lepiej niż pod wypasionym klasykiem (bo na tym, z powodów wyżej wymienionych sporo nie działa).

Ostatnia modyfikacja: 16.12.05 22:21

Ostatnia modyfikacja: 16.12.05 22:22
[#21] Re: rozbudowa amigi 1200

@tygrysek, post #18

Ja odpowiem Ci tak jezeli chce sie lepsze rozwiazanie szybkosciowe etc to nie da duzo kanapkowanie a1200 a w kwesti demek juz napisano
medek (+ karta gfx)+ 040/060 juz dyskwalifikuja na starcie je (dema) dodaj do tego ze na aga nie chodzi wiele dem z a500/a600 i masz caly obraz(tak wiem whdload pomaga ale..nie na wszystko).Naprawde lepiej kupic nowsze amigi ;)
i uzywac UAE na nich niz wypasionej a1200.

No jeszcze kwestia pecetowienia a jakbysmy powiedzieli makowienia lepiej by brzmialo??
Komponenty sa uniwersalne i czy to ich wina ze najczesciej widujesz je w pctach ?? ;)
Ja juz niechce tych czasow gdy po jakas przelotke/kabelek/turbo musialem dzwonic do sklepu bedacego 400km ode mnie zamawiac czekac etc..

Ja tez zastanawialem sie nad rozbudowa mojej a1200 ale gdy podliczylem(wtedy) wszystko wyszla
mi duza sumka wtedy zainteresowalem sie pegiem ale nie zaluje jest ok ;)

[#22] Re: rozbudowa amigi 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

O MOSie nie wspomniałem ani słowem. AMP2 nie odtwarza DivX przecież.

[#23] Re: rozbudowa amigi 1200

@MinisterQ, post #15

:) Skąd możesz wiedziec że komuś będzie się wieszał nowy AOS?

[#24] Re: rozbudowa amigi 1200

@Prince, post #23

Wiesz mowisz do bywalca GGUA ;>

[#25] Re: rozbudowa amigi 1200

@AmiChris, post #21

Chyba mnie przekonaliscie:) W sumie do hardware'u nie jestem tak przywiazany jak do systemu (macos i linux - chowaja sie, o windach nie wspomne:)) Slyszalem tylko kiedys, ze na kartach gfx przelaczanie screenow dziala wolniej niz na adze? Chyba, ze sie to juz dawno zmienilo?

[#26] Re: rozbudowa amigi 1200

@vi-bee, post #25

to jest sprzet z ppc hihi nic wolnego nie ma bo transfer pamieci i karty jest o wiele szybszy to bylo na klasykach mankamentem bo trzeba bylo pchac przez wolne lacza dane graficzne a dragowane ekrany (stricte amigowe)to byl nawet news zwalo sie toto dragon poczytaj o tym na ppa btw. jest podobno nowsza wersja jeszcze ale w fazie testow ;)

ps. poczytaj o systemie mos i ogolnie abys nie mial potem o co nas oskarzac ;) ;)

a szybkosc pega i programow m68k z jitem wgniecie Cie w krzeslo wierz mi :)

[#27] Re: rozbudowa amigi 1200

@AmiChris, post #26

Hehe, wlasnie sobie przypomnialem jak kiedys pytalem kolesia z efunzine o kompatybilnosc klasyka i pegaza... Raczej mnie zniechecil:)
A podobno reklama dzwignia handlu:)))

[#28] Re: rozbudowa amigi 1200

@vi-bee, post #27

Przecież nie będzie kłamał, że chodzą wszystkie gry itp... To chyba
dobrze świadczy o sprzedawcy, że informuje czy wszystko jest w
porządku itp...

[#29] Re: rozbudowa amigi 1200

@Kaczus, post #28

Zrozumialem go tak, ze w zasadzie chodza tylko programy pisane pod cgfx'a i ppc.

[#30] Re: rozbudowa amigi 1200

@vi-bee, post #29

chodza programy systemowe poprostu a robiace czary to wiadomo ,z reszta na mojej a1200 tez nie wszystko chodzilo :)

jak mowilem widze ze masz neta poczytaj forum pegazowe i bedziesz mial pojecie jak to wyglada :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem