[#1] gbs-8220 piny pod scart
Prosze o jakas pewna rospiske ktory pin z bialej wtyczki 8 pinowej ktora wtyka się przed zlaczem vga na tym scandoublerku , polutowac do pinow db23 rgb Amiga, co to za pin o oznaczeniu S ?
[#2] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #1

W temacie mialo być piny pod db23 do rgb Amigi :)
[#3] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #2

Robiłem coś takiego niedawno, w poście 24 zrobiłem rozpiskę.
[#4] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #3

Robiles pod dsub ja chcę pod db23 i nie wiem co oznacza s

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 15:04:56 przez marcin1982
[#5] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #4

Przecież to rozpiska db23 - dsubpomysł
[#6] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Dark_luke, post #5

niema tam nic o wzmiance pinu S nadal nie wiem co on znacza gdzie to podlączyć nie bede sie wpinal w vga tylko w zlacze na PCB jest tam 8 pinow gnd-gnd-vs-hs-S-b-g-r
wiem gdzie podlaczyc reszte pinów ale nadal nie wiem co to jest S Panowie czytajcie proszę ze zrozumieniem
[#7] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #6

Ty czytaj ze zrozumieniem rozpisał i mu to działa. Jeśli nie podpiął i bez tego działa to znaczy że sygnał s nie jest potrzebny. Poza tym widziałeś kabel RGB ? W złącze db23 ma 23pin i wszystkie nie są używane i działa. A czytałeś w ogóle instrukcje ?
Widzę że nie:
S - H.sync

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 17:34:10 przez Dark_luke
[#8] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #6

niema tam nic o wzmiance pinu S

Tak masz rację, w poście numer 24 nie ma, ale powyżej w poście numer 23 zaraz pod zdjęciem,
sam się zastanawiam co to ze "eS", poza tym na PCB jest osiem styków a kabelek dali z sześcioma
żyłami, "ki diabeł? :D".
Pod tajemnicze "S" podpinamy CSync z Ami (pin dziesiąty z amigowego wyjścia RGB - tzj. DB23),
wieżę że to jest H i Vsync w jednym. U mnie to działa i właśnie fakt że źle podłączyłem to "S" powodował
że chińczyk nie działał.
Jeszcze jedna ważna rzecz, upewnij się że podłączysz wszystkie masy i ekran (jeśli robisz przelotkę Ami->VGA),
bo to bardzo poprawia jakość obrazu

PS. W poście numer 24, z linka powyżej, jest błąd:
Czyli jeśli chcemy zrobić przelotkę na DB9 to musimy użyć sygnału ze styku 10
powinno być DB15 - jeśli jakiś moderator miałby ochotę to zmienić...

PS2. Przy okazji jaką wersję masz tego chinolka? Ja mam 2012.08.17 GBS 8220 v3.0. Już po fakcie
przeczytałem na którymś z zagranicznych for że mają już wersję 4.0, ciekawi mnie czy jest jakaś
zauważalna różnica.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 17:47:22 przez Radek_Cz

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 17:49:44 przez Radek_Cz
[#9] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #8

Jeśli chodzi o wersję tego urządzenia to numeracja jest trochę myląca bo, jeżeli się przyjżymy
zdjęciom z tego linka to widać że jest tam numerek 4.0, ale wydaje mi się że odnosi się do numeru
urządzenia 8200 a nie 8220, czyli każda z wersji ma oddzielną numerację.
Poza tym na rzucie z góry nie ma ani daty, ani numeru urządzenia, ani wersji.
Pewnie żeby uniknąć niepotrzebnych pytań ewentualnych nabywców.
[#10] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #9

v3.0
[#11] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #10

dzisiaj przetestowałem GBSa jak za śmieszne 100 zl z przesyłką to można pogratulować chinolom
wyrób za te pieniądze pierwsza klasa , porównywać z Indivision niema co bo to nie ta liga , jednak obraz w systemie w interlaced świetny bez migotania bez dropów czysty jak przez dobry scandoubler, trochę trzeba się namęczyć z ustawieniami ale po wszystkim otrzymujemy przyzwoity obraz RGB mam tylko do jednej rzeczy negatywne odczucie chociaż nie aż tak denerwujące obraz jest przekoloryzowany jak kto woli dla niektórych to wada dla niektórych zaleta na szczęście idzie to lekko zmodyfikować w menu GBSa osobiście jestem uczulony na kwestie obrazu musi być idealny ale jak za te pieniążki szczerze polecam
[#12] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #11

Gdzie Ty to kupiłeś za 100 zł + przesyłka ? Można wiedzieć. A i da się tę płytkę włożyć do zewnętrznej obudowy ? Nawet plastikowej ? Są takie do dostania ?

I ile za przesyłkę dałeś ?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 20:13:47 przez gilban
[#13] Re: gbs-8220 piny pod scart

@gilban, post #12

ja kupiłem na allegro, ale masz tutaj link z przesyłką 33 $ , wszystko się da ja kombinować z tym nie będę bo mi się nie chce ale wystarczy zamówić sobie pleksi o odpowiednich wymiarach powiercić otworki i masz box

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 20:25:41 przez marcin1982
[#14] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #13

przed chwileczką mnie GBS zadziwił mogę z czystym sumieniem powiedzieć że w grach na LCD lepiej się on spisuje jak na CRT bardzo dziwne ale moje oczy nie kłamią z ręką na sercu stwierdzam że na porządnym LCD EIZO 1701 może w grach śmiało konkurować z Indivision SC którego również mam pod ręką jak ktoś nie wierzy zapraszam na testy wychodzi na to że GBS został stworzony do LCD na CRT nie podobało mi się przebajerzenie kolorystyczne gierek, na Eizo LCD jest rewelacja , jeszcze raz duży ukłon w stronę chińczyków
[#15] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #13

Ja kupiłem na ebayu, 19.99 funtów z darmową przesyłką. Wysyłają do całej europy.
Dość długo szło - jakieś 4,5 tygodni.

Jeśli chodzi o kolory marcin1982, próbowałeś pokrętła koło wtyku wejściowego?
U mnie kolory wydają się być ok, jedyna rzecz denerwująca w tym chinolu to
"posiekany" kursor ze zniekształceniami w około niego. Poza tym za tą cenę to nie mam
mu nic do zarzucenia. Następną dobrą rzeczą jest to że oni wciąż go rozwijają, bo na szczęście
można go używać z całą gamą urządzeń, nie tylko Ami.
Widziałem gdzieś w sieci, że ktoś zrobił i sprzedaje "opakowania" specjalne dla tego
GBSa, ale cena jak dla mnie była za wysoka, poza tym jak przedmówca napisał samemu można zrobić.
[#16] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #15

eśli chodzi o kolory marcin1982, próbowałeś pokrętła koło wtyku wejściowego?

NIE?? jutro przebadam to, ale na Eizo naprawdę pokazał pazurki za te pieniądze szok
no jest troszke przy kursorze masełko ale idzie do tego sie optycznie przyzwyczaić widoczne tylko w systemie
ustaw kursor myszki na high res delikatnie się to niweluje
ja wybaczam temu urządzeniu za takie pieniądze trzeba wybaczyć, ten SC nie był produkowany z myślą o system tylko gry gry i jeszcze raz gry jeden Pan nie będę pisał po imieniu powinien brać przykład z ceny i możliwości takich chińskich wynalazków bo jak wiadomo ceny wynalazków tego "Pana" to nieporozumienie

Radek Cz zauważyłeś że im dłużej działa nagrzeje się tym lepszej jakości generuje obraz?
coś jak w starych scandoublerach zewn elboxa

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 23:26:33 przez marcin1982
[#17] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #16

Radek Cz zauważyłeś że im dłużej działa nagrzeje się tym lepszej jakości generuje obraz?

Ha! Dokładnie tak, jak pochodzi kilka minut to obraz robi się stabilniejszy i ogólnie lepszy.
Z kursorem w wyższej rozdziałce próbowałem też, ale to nie jest jeszcze to. Ale nie narzekam
staram się nie zwracać na to uwagi ;p
[#18] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #17

Masz zasilacz 2a ? bo ja mam 1a i działa , ale chyba kupię 2a bo w specyfikacji piszą o 2 amperach
[#19] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #18

Ja podłączyłem kabelek od starego zasilacza prosto do płytki mojego zasilacza AT,
tym sposobem mam jeden przycisk do wszystkiego i mniej kabli/wtyczek pod biórkiem.

Co do amperów, to ktoś pomierzył pobór prądu tego GBSa i wyszło mu że ciągnie
jakieś 500mA, więc 1A powinien być wystarczający. Ale nie będę nic pisał żeby nie było
że daje złe rady, jeśli coś poszłoby nie tak ;p
[#20] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #19

OK
[#21] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #17

Co do tego scandoublera to mam takie pytanko czy gdy np. zapodam mu z Amigi tryb MULTISCAN:Productivity 31,5 kHz, 60 Hz to czy on to przez siebie tylko przepuści czy też będzie próbował to jakoś konwertować ? Pytam bo chciałbym i gierki i pod systemem też się bawić.
[#22] Re: gbs-8220 piny pod scart

@adi, post #21

przepuszcza ale nie działa to idealnie, ogółem w tym sc nie ma sensu korzystać z multiscan on działa jak flicker fixer także śmiało korzystaj z trybu super high res interlaced
[#23] Re: gbs-8220 piny pod scart

@marcin1982, post #22

Dziękuję Ci za odpowiedź. No w sumie nawet tryb High-Res Interlaced (po przepuszczeniu przez ten scandoubler) zadowoliłby mnie Gdzie to można kupić w Polsce za rozsądną cenę czyli ~100 zł ? Pytam bo zerknąłem na ten link i jest tutaj coś podobnego ale "trochę" kosztuje
[#24] Re: gbs-8220 piny pod scart

@adi, post #23

chiny
[#25] Re: gbs-8220 piny pod scart

@adi, post #23

Gdzie to można kupić w Polsce

Myślę że do polski też wysyłają:
- ebay
- ebay
[#26] Re: gbs-8220 piny pod scart

@Radek_Cz, post #25

Jeszcze można ten sprzęt bezpośrednio w Polsce kupić. Jednak cena już jest wyższa: link do sklepu

I dlatego zapytałem o alternatywę tego sklepu.
[#27] Re: gbs-8220 piny pod scart

@gilban, post #26

GBS po odpowiedniej zabawie z ustawieniami monitora czyli nasycenia kolorów , kontrastu , jasności , ostrości i odpowiednim dostrojeniu Scandoublera daje nam obraz na dość wysokim poziomie jak na tak tani gadżet chiński , Ale delikatnego zafalowania przy kursorze myszki w WB nie idzie zlikwidować trzeba temu urządzeniu wybaczyć i się przyzwyczaić tak poza tym ok
myślałem ze to wina napięcia podałem mu z ATX ale nic się nie zmieniło , jednak na grach w ogole tego zjawiska niema :D można się tylko cieszyć
dzisiaj miałem 2 monitory ustawione blisko siebie 2 Soniaki jeden z indivision ECS A500 drugi z GBS A1200 i test tej samej gry , Golden AXE duzych róznić jakosciowych nie dostrzegłem fakt jest taki że Indivision pakiet ustawień RGB ostrości itd itp daję nam w automacie i robi to świetnie , to przy GBS trzeba sie sporo natrudzić żeby to wszystko odpowiednio dostroić ale daję rade przy wytężonej walce

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 12:15:09 przez marcin1982
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem