kategoria: A500
[#1] ROMy do MegaRam HD
Witam zacne forum Amigowców :),

Ostatnio postanowiłem zrobić powrót do korzeni i zabrać się za dopieszczenie swojej 500tki. Z przykrością jednak zauważyłem, że planowany do zestawu MegaRam HD przestał działać - zarówno układ pamięci jak i kontroler wyzionęły ducha. Na podstawie tego, co słyszałem o MegaRamach to przyczyną mogą być ROMy (dzięki Przemas :)), których zawartość "wyparowała" z biegiem czasu, co mnie nie dziwi, bo zabezpieczenie przed światłem na EPROMach jest pożal-się-boże. W związku z tym mam pytanie (i prośbę zarazem), czy ktoś dysponuje zawartością ROMów, ew. co byłoby jeszcze bardziej pożądane możliwością spreparowania takowych - to bardzo prosiłbym o wsparcie. Oczywiście w przypadku przygotowania romów pokryje koszty.

Z góry dzięki,
[#2] Re: ROMy do MegaRam HD

@Reborn, post #1

Zapytaj też na Amibay'u - ja ostatnio dostałem tam rom'y do GVP.
[#3] Re: ROMy do MegaRam HD

@Reborn, post #1

[#4] Re: ROMy do MegaRam HD

@Reborn, post #1

Rom jest potrzebny do działania kontrolera dysku twardego, bo jest w nim sterownik, jeżeli nie działa pamięć, tzn, że wyparowały wsady z PALi, a tego już nigdzie nie znajdziesz (szansa, że problemem jest zawartość kości EPROM jest mała, choć zawsze jest).
[#5] Re: ROMy do MegaRam HD

@_arti, post #3

XeNeS - Dzięki za sugestie, jak inne rozwiązania zawiodą to zarzucę też temat na Amibayu.

Arti - Dzięki!! o to mi właśnie chodziło. Tylko zastanawiam się nad plikiem 1.out - czy to scalony obraz zawartości obu kości? Muszę teraz rozpracować co to za układy i jakie mają zamienniki.

Rafgc - Dzięki za informacje. Jeżeli tak jest to raczej się mogę pożegnać z pamięcią bo zawartości PALi/GALi to chyba się nikomu nie udało z tego urządzenia zczytać, a ELSAT nie ma dokumentacji, jeżeli dobrze kojarzę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem