[#1] czy dobrze zrobilem z hdd?
Zamontowalem do 1200 2,5 cala dysk z systemem xp , wiadomo hdtoolbox konfig partycje format instalacja wb31 zainstalowany zaznacze że wczesniej na pc go nie formatoewalem i wszystko bangla ale jak odpale gre z dysietki to skurczybyk nie zapala diody ale mieli po chwili cos na wzor windowsa przy robieniu wirtualnej pamieci CO jest do diabla?:))) tak ma być? Wczesniej się tym nie spotkalem
[#2] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #1

Jak z dyskietki to diode Hd nie zapala czy Fd? i co mieli hd czy fd ? wczyta grę czy nie ?
[#3] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #2

witam , tak wszystko ok gra się wczyta z dyskietki np turrican i sobie gram i po chwili słyszę jak hdd zaczyna mielić coś na wzór produkcji pamięci wirtualnej w windowsie na pewno znasz ten dźwięk , oczywiście komputer się nie zawiesza ja sobie mogę tak cały czas grać ale słychać że dysk mieli i mieli dioda od dysku się nie zapala w tym momencie tzn ze nie pobiera żadnych danych dziwne ale lekko mnie to irytuje
[#4] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #3

Większość współczesnych dysków sama sprawdza dane w celu sprawdzenia czy nie ma oznak fizycznego zużycia warstwy magnetycznej. Robią to właśnie jak nie są odczytywane/zapisywane żadne dane. Nazywa się to S.M.A.R.T.
[#5] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@stachu100, post #4

OK że też na to nie wpadłem pomysłpomysłpomysł OKOKOK
[#6] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #3

Sprawdź taśmę Hd prawdopodobnie nie ma dobrego styku i dysk się po prostu załącza ,nie ma możliwości aby ami robiła sobie coś od tak bez softu :D
Podobny problem miałem z zewnętrznym dyskiem hd 3,5 z tym że u mnie zaczynało brakować prądu mimo że sam komputer działał poprawnie,wymiana zasilacza od pc rozwiązała problem.
[#7] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #6

taśma nowa , zasilacz stary C= , dla próby podłączyć pecetowy ?
[#8] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@stachu100, post #4

Taką opcję uruchamia się z poziomu bios's komputera pc, amiga nie obsługuje S.M.A.R.T
[#9] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #1

ladnie, wstal ten ikspek:)?
[#10] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #7

A jakiej pojemności jest ten dysk (ile ma Giga) ja dużo 10 i więcej. To na gołej Amidze go nie poużywasz? Najlepiej jak by miał nie więcej niż 4 GB. Cyba że sobie kupisz FastAtę lub 4xEIDE'99 interface to jest to samo co FastAta z tym że nie jest takie szybkie. Działa z tą samą prędkością co sam port IDE, ale dyski pojemniejsze od 4 GB dzieli na logiczne dyski po 4 GB i tyle.
[#11] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@gilban, post #10

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, można używać na oryginalnym kontrolerze i bez dodatków sprzętowych powierzchnie dysków powyżej 4GB.

Pozdrawiam
[#12] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@RadoslawF, post #11

Pewnie że można, ale nie pod FFS który jest w KS3.1.
[#13] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@stachu100, post #12

Cri1001010 OK po wymianie zasilacza od PC powrót do normy dysk nie rzępoliOK
[#14] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@stachu100, post #12

To szkoda ze napisałeś do do mnie a nie do człowieka który twierdzi że potrzebne są do tego dodatki sprzętowe.

Pozdrawiam
[#15] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@stachu100, post #12

Chyba chodzi o scsi.device w ks3.1 ,FFS nie ma nic do tego.
[#16] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #15

Oczywiście, że ma. Jeśli używasz wbudowanego kontrolera IDE A1200/A4000 to trzeba mieć zarówno nowszy scsi.device jak i FFS, żeby sensownie obsługiwać duże dyski.
[#17] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@fazior, post #9

:D
[#18] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #1

Na amidze też można szybko. Ładujesz z dyskietki wb 3.1 z obsługą cd .Bierzesz płytkę os 3.5  i tam masz instalkę,  wb 3.1 bez zmiany dyskietek klikasz i jedzie Ci dysk, aż huczy.
[#19] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@strim, post #16

Czytaj post nr. 11 ze zrozumieniem
[#20] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #19

[#21] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #19

W poście 11 napisano, że bez dodatków sprzętowych można. To prawda jest, więc?
[#22] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@strim, post #21

wiec czemu napisałeś ze FFS ma znaczenie,skoro chodzi o spzęt a FFS nie ma nic wspólnego ze sprzętem,chodzi o możliwości scsi.device zawatym w ks 3.1 i dyskiem powyżej 4GB
[#23] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #22

Nie wiem w czym problem ja bez problemu miałem dysk 6GB i większe na KS 3.1.
[#24] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@marcin1982, post #1

A od kiedy to na amidze sie odpala system xp?
[#25] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@Cri1001010, post #22

FFS ani scsi.device nie są sprzętem, to dość oczywiste. Temat był poruszany już tyle razy, że nie ma sensu go drążyć ponownie. Jeśli wydaje Ci się, że chrzanie głupoty, to poszukaj jednego z wielu podobnych wątków na forum. Fakt jest taki, że bez nowszego scsi.device i FFS będą problemy przy zapisach powyżej granicy 4GB (co napisał już stachu wyżej).

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 21:24:18 przez strim
[#26] Re: czy dobrze zrobilem z hdd?

@strim, post #25

Nie nie chrzanisz i rzeczywiście nie ma co się rozpisywać bo każdy wie o co kaman :) tesowałem nie raz...ffs z ks 3.1 i bez problemu działało z dyskiem 20GB a oginalne scsi.device to max 2 partycje po 4.3 GB
Pozdrawiam i wesołych świąt :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem