[#31] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@posylus, post #30

Więc masz rację co do kosztów, więc tutaj powinno się skłaniać do nowego wyrobu Jensa z gwarancją (ale co jak padnie a1200)?

Hmm.. najlepiej to poczekać na Natami, nowy sprzet i nie byłoby problemów.
A co do A1200, to w swojej wymieniłem wszystko co mogłem na nowe, wraz z zasilaczem, staram się jej nie obciążać jakąś tam super kartą turbo, tylko pograć w gierki dyskietkowe, takie turbo jakie mam wystarczy. Klasykowanie jest super, ale w razie awarii może być nie ciekawie. Dlatego staram się (choć to trudne) jakoś ograniczać wydatki na moje hobby.
[#32] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@posylus, post #19

Bez sensu to nie, ale jeszcze raz powtórzę że sam szybi procek + szybki RAM nie rozwiążą problemu jakim jest sam klasyk i jego ograniczenia.
No bo co z tego jak CPU obliczy np. nową klatkę w grze w przeciągu 1ms skoro samo przesłanie zawartości ekranu do chipsetu AGA będzie trwać 1/10 sekundy.

Ujmując sprawę bardziej obrazowo:
99% czasu pracy takiego super procesora to czekanie na komunikację z oryginalnymi układami A1200.
Fajnie, prawda?

Drugą sprawą jest sprzętowe ograniczenie przestrzeni adresowej dla pamięci FAST na karcie turbo.
Dla A1200 to 256MB a dla A4000(T) to 128MB.
I nie ma możliwości zmiany tego stanu rzeczy bez zaprojektowania wszystkiego.od zera i zerwania kompatybilności ze wssystkimi programami nie pisanymi pod system.
[#33] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@posylus, post #29

Ale widzisz równicę między prawem do opinii a wiarygodnością tej opinii ?

Pozdrawiam
[#34] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@stachu100, post #32

Dla A1200 to 256MB a dla A4000(T) to 128MB.

Z ciekawości, skoro 128 jest max w 4k to w jaki sposób widziałem na zrzutach ekranowych w amidze 1 GB ramu (czy to pamięć w przestrzeni adresowej Z3)? Tak czy siak może być i 256, owszem rysowania ekranu to nie przyspieszy ale dzisiaj bardziej zaawansowane datatype są dostępne tylko dla szczęśliwych posiadaczy ppc, bo nawet 060 dostaje zadyszki przy bardziej skomplikowanych obliczeniach. Myślę, że karta turbo zgodna z 68k ale znacznie (czyli kilka razy) szybsza niż 060@50 być może spowodowałaby pojawienie się ciekawych pchełek do os3.x Napisałem może, bo nie wiadomo czy aktualne środowisko klasykowców posiada poza kolekcjonerami szerszą grupę programistów którym się by chciało.
Ale fakt, takie turbo ma znacznie mniejszy sens niż projekt natami (czyli coś co znosi ograniczenia podawane przez Ciebie - czyli wszystko miałoby pracować zgodnie ale n x szybciej...). Kurczę, gdyby natami ukończyli w cenie docelowej poniżej 2k to bym chyba kupił... (z naciskiem na "raczej na pewno"), ale z natury jestem pesymistą więc cieszę się z tego co mam.
[#35] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@RadoslawF, post #33

Widzę (i to chyba nie tylko ja) różnice pomiędzy dyskusją a dogryzaniem poprzez stan posiadania innej osoby. Brak chociaż jednego racjonalnego argumentu poza "ty posiadasz x" jaskrawo określa Twoją osobowość. Przykro mi to mówić, ale moim zdaniem, czytanie takich wypowiedzi nie sprawia komukolwiek przyjemności i wprowadza niemiłą atmosferę dyskusji. Proponuję spojrzeć poza swój nos, a jeżeli się nie potrafi to powstrzymać się od złośliwych i w sumie niemiłych przytyków i podawanie racjonalnych argumentów zamiast personalnych uwag.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 22:22:26 przez posylus
[#36] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@posylus, post #34

Dokładnie tak, reszta pamięci to karty ZIII.
Nie jest wielkim problemem posiadanie 1GB FAST.
Problemem jest szybkość pamięci na ZIII.
Na kolana nie powala...

I tak, jedyną rozsądną metodą jest stworzenie emulatora omijającego pewne ograniczenia klasyków.
Można czekać (zapewne dłuuuuuugo) na emulator sprzętowy jak NatAmi lub używać istniejących od dawna (i darmowych) emulatorów programowych.
Ja klasyków używam czysto hobbystcznie i ich ograniczenia mają dla mnie swój urok. Do pracy używam nowoczesnych rozwiązań.
Jak to mówią: "nic na siłę".
[#37] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@stachu100, post #36

"Co do wyboru ACA - Blizzard, wygrywa ten drugi, bo to karta kultowa i lepiej sie reprezentuje w klasyku niz ta ze stajni Jensa"

Skiba pójdę tym tropem dobrze prawisz :)
[#38] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@Aca122025, post #37

Naprawdę blendor nic nie masz innego do roboty?
Mercedesa pachnącegp niemcem może byś umył, co?
[#39] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@stachu100, post #38

Blizzard zakupiony w przyszłym tygodniu ma być u mnie

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 09:10:53 przez Aca122025
[#40] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@Aca122025, post #37

Apollo 1240 za 700zł ale nie wiadomo jaki faktyczny stan. Być może jakieś dziadostwo bo widze to już kolejny raz wystawione na allegro.
[#41] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@RadoslawF, post #22

Po co w klasyku bardzo dużo czyli 256 do 512 MB szybkiego ramu?

Żeby swobodnie zsamplować całą stronę kasety audio, zeskanować stronę A4, wczytać zdjęcie ~5Mpix i swobodnie się potem takim materiałem pobawić. Klasyk 040/060 spokojnie nadaje się do tego typu zabaw (na niewielką skalę i bez pośpiechu), wystarczy jednak kilka poziomów "undo" w ImageFXie i okazuje się, że 128MB to wcale nie jest dużo. A na namiastki pamięci wirtualnej, które Amigowy soft ewentualnie oferuje, szkoda nawet słów.
[#42] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@Art, post #40

Kupiłem sprzęt u tego faceta dawno temu, wszystko było sprawne i OK. Właśnie świeżo dorwałem 1240 z 131 za te samą cenę, widać że ten jest ok i gdybym wcześniej nie kupił 1240 (nadarzyła się okazja) to bym kupił te kartę od niego.
[#43] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@R_J_MacReady, post #42

też polecam tego sprzedawcę kupiłem od niego jedno urządzenie i jest wszystko w porządku uczciwy w interesach
[#44] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@marcin1982, post #1

Jakbym miał znowu kupować kartę to pewnie wziąłbym Blizzarda IV. Kładzie ACA pod każdym względem, poza jednym. ACA jest nowa i ma gwarancję. Do Whdload jedna i druga nadaje się tak samo. Do klasykowania na WHDLoad 16MB fastu wystarczy aż nad to. W klasyku z 030 więcej ramu=większy ram dysk i nic więcej. Jednym to potrzebne innym nie. Ja mam 64MB bo taki moduł był z kartą. Tak naprawdę to do WHDLoad wystarczy jakakolwiek 030. Jeżeli ma nie blokować PCMCIA to odpadają MTec i E1230LC.

Inna sprawa że sporo gier (między innymi Slam Tilt) działa doskonale na gołej A1200. Jedyna niedogodność to konieczność uruchomienia Amigi bez ss (pamięć). Niektóre gry działają lepiej bez WHDLoad (nie ma potrzeby używania kickfile), zwłaszcza te które mają instaler.
[#45] Re: Czy to jest dobra karta do A1200?

@Red_Bullet, post #44

BLizzard IV jest przede wszystkim również klasykiem co podnosi jego wartość Fakt, że ma koproca i złącze do scsi w dzisiejszych czasach nie ma większego znaczenia. Po prostu jedni lubią brunetki inni blondynki. Myślę, że najszybsza ACA jest lepszym rozwiązaniem, ale to moje prywatne zdanie (szczególnie że będzie mogła współpracować też z ACA500, co nie jest pewne w przypadku innych kart turbo z a1200 wg. informacji od Jensa). Gdyby moje zdanie miało znaczenie to kupiłbym albo nową, najszybkszą 030 albo używaną 040 do przeróbki 060 lub od razu 060 ewentualnie ppc jak kasa wypływa bokami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem