[#1] ATI pod klasyczną Amigę
Na początek Wesołych Świąt

Moje pytanie jest następujące: Czy na klasyku z os4 da się podpiąć w mediatora jakiegoś Radka innego niż 9200/9250, chodzi mi o serię HD, oraz czy będzie śmigać
[#2] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@dario35, post #1

Nie.

A poza tym patrz np. tu.
[#3] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@dario35, post #1

Obawiam się, że nikt tego jeszcze nie sprawdzał. Jedak możesz być pierwszy. Tu masz taką przykładową kartę idealną do testów: link

Jednak zauważalna różnica w wydajności to nie będzie z racji tego, że to jest złącze PCI, w którym transfery danych nie są imponujące. I dlatego też pod to złącze wychodzą karty o szynie 64 bit, ponieważ wydajniejsze i tak nie mają tutaj racji bytu.
[#4] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@gilban, post #3

karty o szynie 64 bit

Szyna PCI, w formie takiej jak spotykana w Amigach klasycznych jest 32-bitowa. Typowe karty PCI też są 32-bitowe.
[#5] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@strim, post #4

no tak, ale szyna GPU z dostępem do pamięci znajdującej się na karcie w tym wypadku jest 64 bitowa tak ?

Natomiast w kartach graficznych montowanych w sloty AGP i PCI-E stosuje się również karty z GPU posiadającym szynę 128 bit i 256 o ile się nie mylę.
[#6] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@gilban, post #5

A ja myślę, że to jakie jest połączenie między GPU a pamięcią jest zupełnie nieistotne - jest to niezależne od tego czy karta jest na szynę PCI, AGP czy jakąś jeszcze inną. To są dwie zupełnie oddzielne kwestie.
[#7] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@strim, post #6

Zgadza się Strim, kolega Gilban podał przepustowość lokalną na karcie grafiki. Producenci często obcinali szynę ze 128 bitów do 64, karta wtedy przeważnie była "low profile", a wydajność spadała drastycznie.
[#8] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@Wojox, post #7

oczywiście chodzi o magistralę danych poprzez którą gpu ma dostęp do ramu. Miałem kartę z wykastrowaną do 64bit i zmieniłem na 128bit (ten sam model) i różnica była kolosalna (doom3 na pierwszej robił slide-show, na drugiej dawało się normalnie grać). Oczywiście nie ma to nic wspólnego ze złaczem pci/agp.
[#9] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@posylus, post #8

A mnie kiedyś sprzedawca próbował przekonać, że kupowanie GeForce 5500 fx ze 128 bit szyną i 256 mb ram jest nieopłacalne. Ja jednak się uparłem, że muszę ją mieć i ją kupiłem. A po kilku miesiącach i tak przeczytałem o niej druzgocącą opinię w do dziś popularnym bądź nie czasopiśmie o nazwie ... CD coś tam coś tam ... z akcją w tytule. Ale w dooma 3 pograłem (bez fajerwerków). Przez pół godziny bo potem sie osr... Ekhem przestałem grać ze względu na niezwykle brutalna fabułę i niezliczoną bla bla bla ...
[#10] Re: ATI pod klasyczną Amigę

@glichtanski, post #9

Ja też po wymianie karty i graniu w nocy w doom3 bałem się chodzić nawet do kibla Gra super.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem