kategoria: A600
[#1] Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem
Mam problem z A600 polegający na "ochrypniętym" dźwięku. Czasami wraca na chwilę do normy, ale najczęściej jest po prostu do niczego.

Dzisiaj spędziłem cały dzień z lutownicą i wymieniłem wszystkie kondensatory (przewlekane i SMD). Problem nie ustąpił. Zasilacz wydaje się sprawny - napięcia są w normie, na wszelki wypadek kondensatory w zasilaczu też wymieniłem na nowe.

Jakiś pomysł co można jeszcze spróbować wymienić? Może to zegar? Wersja płyty to 1.3.

Ma ktoś może sprawną płytę do A600 której chciałby się pozbyć? Dowolna wersja.
[#2] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Yolk, post #1

Sprawdź może z głośnikami lun innym TV, kiedyś tez tak miałem a okazały się winne małe głośniki w starym Curtisie.
[#3] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Skiba, post #2

To nie wina głośników. Mam do tego sprzętu podłączonych jeszcze kilka innych kompów i nie ma z nimi żadnego problemu. Rwanie dźwięku było słychać też na telewizorze LCD.

W Hippo Playerze problem objawia się wspomnianym "ochrypnięciem", ale w niektórych grach widać jakby rwało się synchro dźwięku i obrazu - animacje zaczynają szarpać podczas chrypienia itp. Dlatego spytałem o ten zegar.
[#4] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Yolk, post #3

a dyskietka ? wszystko ze stacją ok? może to PAULA?
[#5] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Aca122025, post #4

Jeśli kondzie wymienione to może to być i wina Pauli.
Kiedyś mi ktoś taką Amigę 600 sprzedał na allegro jako sprawną, też po wymianie kondensatorów było podobnie, tylko tam oprócz dźwięku nawalała stacja FDD.
[#6] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Aca122025, post #4

Nie mam stacji dysków. Komputer chodził z emulatorem HxC na USB, ale ten przełożyłem do Atari STE. System uruchamiam z karty CF podłączonej pod złącze IDE. Nie było nigdy problemów z odczytem.

Jak sprawdzić czy to PAULA?
[#7] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Yolk, post #1

Ja obstawiam Paulę. Jeśli chcesz, mogę Ci ją wymienić w Twojej płycie. Daj znać na priv.
[#8] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Yolk, post #6

Mieliśmy z kolegą ten sam problem,wymieniliśmy wszystkie kondensatory , probowalismy na roznych zasilaczach i tez to nie pomoglo . Możliwe ,że problem dotyczy Pauli, w naszym problematycznym egzemplarzu stacja dyskow chodzila bez zarzutow.Jedyne co jeden raz rzucilo mi sie w oczy to to ,ze zaklocenia dzwieku pojawialy sie tez w momencie pracy stacji podczas wczytywania z dyskietki.
[#9] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@altcomputing, post #7

Fakt, pozostaje tylko wymienić.
Alt, a jaki masz sprzęt do tego, HotAir??
[#10] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@altcomputing, post #7

Dzięki. Poszedł mejl na priva.

BTW. To w Amidze jest podobnie jak w 8-bitowym Atari, że za dźwięk odpowiada układ I/O?
[#11] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Skiba, post #9

Hotair + precyzyjna lutownica do SMD + dobrej jakości flux.

Yolk: owszem, Paula obsługuje część logiki FDD.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 19:22:15 przez altcomputing
[#12] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@Yolk, post #1

W CDTV tez mialem taki objawi, winowajca okazal sie rezystor. Trzeba spojrzec na schemat A600 i wykonac kilka pomiarów.
[#13] Re: Płyta główna od A600 - problem z dźwiękiem

@altcomputing, post #11

Przez długi czas miałem pod złącze floppy podłączone HxC w wersji USB. Może poszło jakieś przepięcie z laptoka (starego kapcia) który robił za serwer plików, i w ten sposób nadwyrężyła się PAULA. Mógł to też być zasilator. Dopiero po pojawieniu się problemów wymieniłem kondensatory w piszczącym już z wysiłku zasilaczu. Tak czy siak - jestem ciekaw co znajdziesz w tej płycie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem