[#1] amiga1200+kata grafiki
hej

jak najprosciej podłaczyc jakas karte graficzna do amigi 1200 ?
gdzie sa jakies przelotki lub dodatkowe sloty teraz do dostania za wmiare rozsadna cene ?

AGA mi starcza ale bardzo bym chciał uzyskac wyzsza czestotliwosc tak chociaz 85 hz odswiezania na monitorze co by mi oczka nie siadły za młodu
a jak by sie dało podłaczyc do lcd to juz cud by był.
[#2] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #1

hej Dżordan! Fajnie że dałeś się namówić na napisanie tego pytanka tutaj! :D
Serdecznie witamy!

do A1200 najtaniej chyba bedzie teraz ZorroII + CyberVision3D.
Do dostania na www.wfunzine.co lub od ludzi.
[#3] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #1

Nie wiem czemu ale na adze w palu oczy mnie mniej bola niz u brata na pc na flatronie, moze to kwestia przyzwyczajenia:)
A zeby podlaczyc pecetowy monitor wystarczy ci scandoubler, bez tez sie da, ale zobaczysz tylko to co chodzi pod systemem.

[#4] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #1

To że będziesz miał więcej Hz nic ci nie da, bo ważne jest aby monitor miał obraz ostry jak żyleta, moira też jest bardzo ważna, a teraz nowe prawie wszystkie monitory zeszły na psy i nie chodzi mi też tylko o dobry kontrast czy jak to mówią extra świeci, oki taki mój przykład wolę teraz siedzieć na starym HIGHSCREEN MS 1570 LE z 93 roku na 70Hz niż w takiej samej rozdziałce na monitorze CRT LG 500E w 118Hz, lub siedzieć teraz (bo siedziałem ostatnio) przy jakimś beznadziejnym panelu LCD za 1200zł. W nowych monitorach CRT jak i LCD denerwuje mnie bardzo to, że obraz jest taki matowy jakby był rozmazany za mgłą i tu mi się przypomniał patch MagicTV dla kości AGA ala Flicker Fixer na Laced PAL/NTSC aby tego Lace nie było, właśnie taki obraz mają te nowe monitory, tak jak w przypadku przestrojenia możliwości monitora, wszystkie monitory LG są tego dobrym przykładem lameriady.

[#5] Re: amiga1200+kata grafiki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Nie dziwię się że monitor 15 cali przy 118Hz ma rozmyty obraz http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?prod=49
[#6] Re: amiga1200+kata grafiki

@vi-bee, post #3

ja tez tak mialem na poczatku przyzyczailes sie do czestotliwosci jakie generuje aga ale to zlooo
przez to musze nosic okulary teraz :/

[#7] Re: amiga1200+kata grafiki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Matowy i rozmyty obraz na LCD, dobre sobie...
118Hz na monitorze 15', to też świetny patent...
Na resztę szkoda słów...

[#8] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #1

AGA mi starcza ale bardzo bym chciał uzyskac wyzsza czestotliwosc tak chociaz 85

Cel niewinny, ale chyba nie wiesz co czynisz...lub moze wiesz ;P
Kupujac karte GFX, pozegnasz sie z grami. Chyba ze lubisz dwa monitory lub twoim celem nie sa gry.
[#9] Re: amiga1200+kata grafiki

@vi-bee, post #3

Nie wiem czemu ale na adze w palu oczy mnie mniej bola niz u brata na pc na flatronie

Poniewaz AGA w "złych" trybach jest zdrowsza niz jakas dziadowska karta GFX.
[#10] Re: amiga1200+kata grafiki

@AmiChris, post #6

przez to musze nosic okulary teraz

No cos Ty? Czekaj zaraz sprawdze...no nie jestem Alicja w krainie czarow. Pozatym trzeba patrzec tolerancyjnie, a nie jak w obraz. Pierwszy raz slysze, aby AGA komus popsula wzrok

Ostatnia modyfikacja: 18.12.05 10:33
[#11] Re: amiga1200+kata grafiki

@Andrzej Drozd, post #10

Przez kilka lat patrząc na interlace w PALu wzrok się nie leczy, zapewniam.

[#12] Re: amiga1200+kata grafiki

@Andrzej Drozd, post #8

Najlepiej Kupic Medka + Voodoo3 + ScanDoubler(FF) i monitor z dwoma wejsciami np EIZO ( swego czasu na tym forum zreszta mi go polecono ) , kosztuje to troche , ale satysfakcja gwarantowana . No i zero problemow z AGAtowymi grami :)

[#13] Re: amiga1200+kata grafiki

@Darek S., post #12

Należy jednak uprzedzić, że wybierając mediatora skazani jestesmy
tylko i wyłącznie na AmigaOS 3.x ...

[#14] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #1

Do A1200 masz sloty ZorroII (wolne i sprawiają wiele problemów) i karty graficzne pod nie, sloty PCI (np wspomniany Mediator) i wtedy możesz sobie kupić Voodo3 na PCI - BARDZO TRUDNO DOSTĘPNE (bo głównie można kupić wersję AGP) a jeżeli już są to bardzo drogo (jak na pecetowe karty PCI) lub BlizzardPPC, który ma złącze dla karty graficznej BVisionPPC - moim zdaniem najlepsze wyjście - trochę to kosztuje ale zyskujesz najlepszą kartę graficzną stworzoną dla klasycznej Amigi (dużo szybszą i lepszą od kart pod Zorro) a dodatkowo masz procesor PPC.
Oczywiście wszystko zależy od zastosowań Twojej Amigi i zasobności portfela.
Wspomniany sprzęt możesz kupić na allego (ceny w miarę przystępne) lub na http://www.efunzine.com/ (ceny "od czapy" - korzystają pełną gębą, że mają monopol na amigowy sprzęt na polskim rynku) lub za granicą.
[#15] Re: amiga1200+kata grafiki

@amigafan, post #14

reasumujac
-pci mediator + jakas karta graficzna na pci
-zorro 2 +(karty graficzne jakies pewnie z a2000 lub a3000 ???)
-lub karta turboz ppc + bvisoon

z gory dzieki, parametry tego sobie juz na necie porownam.
[#16] Re: amiga1200+kata grafiki

@vi-bee, post #3

hmmm wiesz taki flatron to moze wydzielac wyzsze promieniowanie, z tego tez oczka boja.
[#17] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #15

pci mediator + jakas karta graficzna na pci

Nie taka dowolna. Masz do wyboru albo Voodoo3,4,5 ,albo S3virge.
Tej ostatniej jednak nie polecam.
[#18] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #16

A co za różnica czy flatron, trinitron, diamondtron, czy inna bańka?
To są w gruncie rzeczy takie same bańki, i tylko od konkretnego typu konkretnej bańki (ale nie technologii w jakiej została wykonana) zależy ilość emitowanego promieniowania.

[#19] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #15

Parametry Voodoo3 na necie łatwo znajdziesz.
BVision to tak jak CyberVisionPPC karta z prockiem Permedia2 (z 3D) i 8MB RAM
Do Zorro2 najłatwiej dostać CyberVision64/3D z prockiem S3Virge i 4MB RAM ewentualnie gorsze PicassoII/II+
Pamiętaj, że wszystkie karty na Zorro będą działać tylko w wolniejszym trybie ZorroII (czyli tak jak w starej A2000)

Do slotów PCI i Zorro musisz mieć Amigę w obudowie tower BVision z PPC przy odrobinie chęci i samozaparcia możesz zmieścić w standardowej obudowie.

Jeżeli jeszcze jakieś pytania to chętnie służę pomocą.
[#20] Re: amiga1200+kata grafiki

@Sylwester, post #5

W rozdzielczości 640x400 + AutoScroll, bardziej matowy nie rozmyty i to się tyczy wszystkich monitórow LG, bo rozmyty to mam w tym z 93 roku jak go popieściłem np. 100Hz, maiałem też crt 17" Flatrona 700B i 720P i jeszcze kilka innych.

[#21] Re: amiga1200+kata grafiki

@amigafan, post #19

No i nie zapomnij o ograniczeniach związanych z Mediatorem... Ani
AmigaOS4, ani MorphOS ani Linux ani BSD nie supportują tego sprzętu...

[#22] Re: amiga1200+kata grafiki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Pewnie po prostu przejścia kolorów są mniej płynne, ale czego się
spodzieważ, naturalną rozdzielczością dla CRT 15" jest bodaj 800x600,
rozdzielczości w okolicach 640x480 to dla 14" się nadają...

[#23] Re: amiga1200+kata grafiki

@Kaczus, post #22

>Pewnie po prostu przejścia kolorów są mniej płynne

Ale mnie rozbawiłeś CRT to nie LCD, żeby w niskiej rozdziałce i wogóle były takie szopki

W niskich rozdziałkach odrazu widać jak na dłoni (zwłaszcza geometrię obrazu) czy obraz monitora jest ok czy szajs jakich ostatnio w trzy dupy, zaś w dużej rozdziałce odrazu widać jeśli chodzi o CRT, czy cewka jest dobrze ustawiona czy nie.

> ale czego się
spodzieważ, naturalną rozdzielczością dla CRT 15" jest bodaj 800x600,
rozdzielczości w okolicach 640x480 to dla 14" się nadają...

To tak jak się czyta bez wątków. Dla tego monitora jest akurat 85Hz w 800x600 idealna rozdziałka z tym, że ja monitory sprawdzałem we wszystkich możliwych rozdziałkach przy odpowiednich dla każdego monitora parametrach, a nie tylko w 640x400 i o tej samej częstotliwości kHz, ja odpowiadałem autorowi i chodziło o Hz, bo oczka w 70Hz bolą jak cholera na LG (nie tylko tym 15 cali) już po kilku godzinach, a na starym monitorze też w 70Hz jakoś nie bolą po 10 godzinach oczka, tylko już spać się chce

Tak z ciekawości dopisz sobie w CGX rozdzialke 640x400 to zobaczysz jaki jest zajebisty obraz. Niestety na dzień dzisiejszy nie da się używać MorphOS-a w takiej rozdzielczości bo w MorphOS nie działa do tej pory AutoScroll, który jest dostępny w screenmode

Ostatnia modyfikacja: 18.12.05 18:49
[#24] Re: amiga1200+kata grafiki

@Kaczus, post #21

co do os4 to jeszcze nie wiadomo
[#25] Re: amiga1200+kata grafiki

@Valwit, post #24

Na razie wypowiedzi obu stron (Hyperionu i Elboxu) nie są
optymistyczne, no ale wszystko może się zdażyć :).

[#26] Re: amiga1200+kata grafiki

@dzordan, post #15

spoko, spoko. jak zechcesz, wszystko tu dostaniesz jak na talerzu bez szukania w sieci :D
Oprócz PicassoII może podejdzie też Picasso IV na zorro II ale głowy nie dam. Jak gadam bzdety, to niech ktos mnie poprawi :)
Szkoda że Big Book of Amiga Hardware już nie działa.

btw. Mówiłem, że będzie spory odzew, a ty pewnie nie wierzyłeś! :D
[#27] Re: amiga1200+kata grafiki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

WoW!!! A już myslałem, że jestem ostatnim mohikaninem. ;) LCD to jest zemsta ludzi od BHP, którzy wymyslili zasadę, że co 45min trza zrobić przerwę w "komputrowaniu". No jak się ma LCD, to trzeba... ;>>>
A co do ostrości, to dodam jeszcze, że usunięcie filtrów dolnoprzepustowych z karty GFX likwiduje potrzebę posiadania LCD CAŁKOWICIE, bo uzyskana na CRT ostrość jest WIĘKSZA niż na LCD. Oczywiście, jeśli CRT jest wysokiej jakości(a i tak będzie kosztował połowę LCD).
http://www.aci.pl/%7Enorton/zts.php?txt=filtry Jeśli mnie pamięć nie myli, to tu można wszystko przeczytać.
[#28] Re: amiga1200+kata grafiki

@Andrzej Drozd, post #8

Witam.

Jest pewne rozwiązanie: ja podłączam bezpośrednio LCD 17" z Amisią przez kartę graficzną, a gry - też z tym samym LCD ale na AGA poprzez zewnętrzny tuner TV.

Jedyny problem - trzeba ręcznie przestawić odpowiednie wyjście w prefsach...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem