kategoria: Sprzęt
[#1] Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA
Znalazłem na www.amiga-news.de bardzo smaczną informację, że zapowiadany scandoubler może kosztować w okolicach 65-90 euro. Biorąc pod uwagę, że rozsądnie wypuszczają dwie wersje (lite - tylko vga-out oraz rozdziałka do 768x580 oraz pełną z dvi i rozdziałką do 1536x580) może spowodować pojawienie się bardzo fajnej alternatywy dla Jensa, który ma niezły sprzęt ale i niezłe ceny. W sumie niektórym (np. mi) wystarczy wersja Lite za mniejszą cenę... Bardzo fajna wiadomość - jak uważacie?
[#2] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #1

Na pewno wezmę na zapas. Bo cena jest niezła. Ciekawe jak z jakością.
[#3] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@sand, post #2

Tak się zastanawiam, czy jest sens wspierania wyższych rozdziałek niż tej co oferuje wersja Lite? Przecież AGA i tak nie daje rady... Jedynym wyraźnym plusem droższej wersji jest złącze DVI
[#4] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #3

Ma sens. Zbliżasz się do rozdzielczości natywnej monitora, która oscyluje nie raz w tych albo wyższych okolicach.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No tak, ale co Ci po ładnym, ostrym pulpicie skoro prędkość przypomina prezentację w Power Point? Nie odbieraj tego jako krytyki rozwiązania, bo masz rację co do intencji, tylko zastanawiam się nad praktycznością rozwiązania. Dla mnie i tak potencjalnych hitem wydaje się wersja Lite (jeżeli utrzymają niską cenę i dobrą jakość obrazu).
Swoją drogą, kiedyś Jens twierdził że jego SD może przyspieszyć wyświetlanie grafiki, czy jest to możliwe, skoro grafika jest generowana ciągle przez układy Amigi? Pytam się bo padło pytanie o sterowniki P96 do ww. urządzeń... ciekawe czy byłoby możliwe ich stworzenie aby działały z akceptowalną prędkością.
[#6] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #5

Ja myślę, że to nie kości Aga dają tu tak dużą rozdziałkę, bo wiadomo, że takiej dać nie mogą, tylko urządzenie (scandubler) jest w stanie nawet natywną (domyślną rozdzielczość układów AGA przeskalować bez straty na jakości do tak dużej rozdzielczości. To tak samo jak się kupuje najnowsze odtwarzacze DVD z wyjściem HDMI, a producent zapewnia, że obraz jest skalowany do dużej rozdzielczości. I widać wyraźnie, jak czasem oglądam coś z DVD nawet na kinie domowym Blue-Ray to jakość obrazu jest dużo lepsza na TV full HD z takiego DVD przeskalowanego, niż w przypadku podłączenia go przez Euro lub Component.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 10:42:27 przez gilban
[#7] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #5

Dokładnie jest tak jak napisał gilban. Obraz jest po prostu podbijany przez SD. Podobne rozwiązanie ale programowe masz np w dosboxie. Gra sobie działa w 300x200 ale za pomoca filtrów obraz podbijasz np do 800x600.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

To w takim przypadku nie widzę różnicy bo skalowanie zamiast odbywać się w LCD odbywa się w SD. Tak, czy siak obraz musi zostać rozciągnięty i tym samym utracić jakość. Wydaje mi się, że nie do końca się zrozumieliśmy, w opisie SD jest napisane jakie rozdziałki obsługuje od strony Amigi, więc nie chodzi o LCD, tylko o Amigę i tutaj miałem pytanie po co po stronie A1200 ustawiać rozdzielczości (PAL: 1536x580 (SHiRes support)) skoro i tak AGA przy niej umrze... Skalowanie obrazu to inna sprawa, ale moim zdaniem pogorszenie obrazu poprzez skalowanie czy to LCD czy SD będzie podobne (bo przecież nie wymyślisz brakujących pikseli).
Reasumując - dalej uważam, że wersja Lite wspierająca po stronie amigi rozdziałkę max. 768x580 jest wystarczająca i gdyby nie brak złącza DVI (tutaj jest różnica pomiędzy analogiem vga i cyfrą dvi) to nie widziałbym sensu inwestycji w ten lepszy model - podkreślam moim zdaniem.

Różnice w modelach tego SD.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 12:10:14 przez posylus
[#9] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #8

To po co Tobie złącze DVI? Samo DVI sprawy nie załatwi. Ponieważ Scandubler korzysta z sygnałów analogowych Amigi, nie cyfrowych, to sam zamienia je (ta droższa wersja) na cyfrowe DVI, HDMI. Więc po co Ci to, skoro to nic nie da? Jak karta graficzna ma fabryczne wyjście cyfrowe na DVI, gdzie sygnał jest od razu cyfrowy to jest to inna bajka. Więc skoro uważasz, że skalowanie obrazu do wyższych rozdzielczości nic nie daje, to zamiana na cyfrę analoga też nic nie da. Możesz śmiało użyć złącze VGA.
[#10] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@gilban, post #9

Nie do końca, kiedyś może bym się zgodził w dobie SD zewnętrznych, które pracują w oparciu o źródło analogowe, od czasów Jensa mamy do czynienia z pełni cyfrowymi SD, dla których źródłem jest opis cyfrowy obrazu (dlatego Jens nakłada swój SD tylko na układ Lisa), całkowicie pomija się element tworzenia w amidze obrazu analogowego - stąd posiadając złącze DVI w SD ani razu nie zachodzi potrzeba konwersji A/D i to jest gigantyczna przewaga aktualnych rozwiązań oraz posiadania cyfrowego wyjścia z SD. Zauważ że podłączając kabel VGA do LCD w LCD musi ponownie zajść konwersja analog-cyfra, czego nie ma w CRT.
Czyli najtańsza wersja raczy nas dwoma przymusowymi konwersjami raz D/A i drugi raz A/C, chyba że użyjemy monitora CRT, ale to przecież bez sensu. Mimo tego przy mniejszych rozdziałkach i posiadaniu dobrego LCD nie musi to oznaczać strasznego jarania oczu, stąd dalej usmiecham się w stronę wersji Lite

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 12:31:05 przez posylus
[#11] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Ma sens. Zbliżasz się do rozdzielczości natywnej monitora

Bzdura, zbliżanie kupę daje, jak już to musi byś wielokrotność/podzielenie natywnej rozdzielczości, wtedy jest jakaś różnica na plus w jakości obrazu.
[#12] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@pinior, post #11

Zgadza się.
[#13] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #10

Z kolei ja zdecydowanie chętnie kupiłbym tę pełniejszą wersję. DVI + FlickerFixer a Radeon z Medka po natywnej rozdziałce przes D-SUB do jednego monitora i będzie miód malinka :)
[#14] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@altcomputing, post #13

No to 3mamy kciuki aby projekt wypalił - a w zasadzie został ukończony, bo wg. infomracji pierwsza prezentacja urządzenia miała miejsce ... 4 lata temu. Widać cyfrowy SD to nie taka prosta sprawa, jak to się mówi "jak wysikać dziurkę w śniegu" jak mawia kumpel.
[#15] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@posylus, post #1

Miałem tego newsa zamieścić już dawno, lecz zdawkowość informacji trochę mnie powstrzymała. Wiem już trochę więcej, ale to nadal nic oficjalnego. Ceny na pewno będą droższe, o czym można przeczytać na EAB. Obecnie istnieje 25 sztuk wersji Lite, których dotyczy ta cena. Kolejne będą droższe. Wersja Full nie wyszła z fazy prototypu, więc trudno mówić o jakiejkolwiek cenie i dostępności. Całość robiona jest ręcznie, nie jest kompatybilna z CD32 i nie koliduje z FastATA. Scandoubler montowany jest wewnątrz komputera.
[#16] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@mailman, post #15

Kupię jak będzie obsługiwana opcja scallines!
[#17] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@BULI, post #16

Czy coś drgnęło w tym temacie?
[#18] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@TUPCOM, post #17

Tak, drgnęło.
[#19] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@stachu100, post #18

[#20] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@TUPCOM, post #19

Est. availability: Q3 2013

Chyba tydzeń wytrzymasz.
[#21] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@stachu100, post #20

A takie coś? http://allegro.pl/konwerter-scart-euro-na-hdmi-i3541267081.html
Lotharek informuje, że działa z Amigą, więc...? ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2013 12:18:33 przez Jacques
[#22] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@Jacques, post #21

Ja mam takie coś, ale trzeba dodać sobie przełącznik na kablu, i wyłączyć jeden sygnał na początku, a później włączyć. Też do poprawy jakości obrazu, potrzebny jest sygnał z composite Amigi, żeby synchronizację stamtąd brać, bo w Amigach sygnał ten nie jest standardowy.
Z tym terminem Stachu, to masz poczucie humoru
[#23] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@flops, post #22

Jest to oficjalna informacja:
link
[#24] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@stachu100, post #23

Zapowiada się przyzwoicie. Może twórca Indi czując oddech konkurencji na plecach zrobi wreszcie dobre sterownikiOK
[#25] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@sebbb, post #24

Jaki oddech?
ScanJuggler XAGA jest zapowiadany od 2006 czy 2008 roku...
Po 30 września 2013 Jens może spokojnie podnosić ceny.
[#26] Re: Nowy AGA-Flickerfixer ScanJuggler XAGA

@stachu100, post #25

ScanJuggler XAGA jest zapowiadany od 2006 czy 2008 roku...

No właśnie... I nadal nic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem