[#1] AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION
Witam wszystkich! Pochulałem trochę na stronce http://www.amigaforever.com/windows/ i bardzo mi się to spodobało. Amithlon i AROS (Amiga OS XL) to pewne namiastki zrobienia z PC Amigi (co nigdy raczej nie nastąpi). Dlatego jeśli chodzi o emulację Ami na PC to pakiet z tytułu tego postu wydaje mi się świetnym rozwiązaniem. Zawiera WINUAE i jest diabelnie prosty w instalacji i obsłudze (przynajmniej tak zapewnia producent). Jednak jak wiemy praktyka weryfikuje niektóre wypowiedzi i oceny, dlatego proszę kogoś kto używa pakietu Amiga Forever o solidną i rzetelną opinię na ten temat. Czy warto się tym zainteresowac i kupić wersję PremiumBOX? Czy WINUAE w tym pakiecie jest tak samo kompatybilne jak to, które mam na PC w tej chwili (v1.0)? Oczywiście moja 1200-setka i A500+ zostają nadal na honorowym miejscu, ale chciałem zawsze ujrzeć AmigaOS na moim 17" monitorze LCD ślicznie wyświetlany i z zainstalowanym systemem (wiem że można przez WINUAE też, ale tak jest prościej). Poza tym są updaty przez neta samoczynne, i inne takie.
Czekam na jakies infosy i opinie

Pozdrawiam

[#2] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #1

Jesli masz plytke CD z systemem 3.5 lub 3.9 to zainteresuj sie pakietem z http://www.amikit.amiga.sk/. W archiwum jest WinUAE i sporo softu do dekoeracji systemu.

[#3] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@RadoslawF, post #2

No właśnie nie mam tych płytek :(. Na mojej Ami 1200 jest AmigaOS 3.1 . Ale projekt ciekawy poczytałem sobie o nim - fajna sprawa. Jestem tylko ciekawy, czy jak zainstaluję sobie ten Pakiet AMIGA FOREVER 2005, czy będe mógł zainstalować Digibooster Pro w wersji najnowszej http://www.digiboosterpro.de/dbpe.php . Bo tak naprawdę chodzi mi o emulacje amigi na pc po to, żeby móc pracować z tym programem. Rozbudowa mojej 1200-setki aby mogła sprawnie obsłużyć najnowszego Digiboostera z punktu finansowego mija się z celem :(. Wolę wydać 250zł z wysyłką na Amiga Forever 2005 premium edition i cieszyć oczka tym programem na pc. Musze jednak mieć pewność że ten program mi będzie działał bez zarzutu, więc szukam najlepszej emulacji na PC, która pozwoliłaby zamienić go w silną Amigę. Wtedy jeszcze tylko wydatek na Digiboostera i lecim !!!!!!

Pozdrawiam

[#4] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #3

Masz zainstalowane winUAE to czemu miałby tobie nie działać DigiBoosterPro teraz jak używa AHI, które ma sterownik np. do szumblasterów ;)

[#5] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #3

Masz na stronie DigiBostera demo. Sciagnij, zainstaluj WinUAE, na nim DigiBostera i bedziesz wiedzial. Wersje demo ze strony mozna uruchomic na WinUAE. Ale czy dziala to sensownie to musisz sam sprawdzic, ja nie znam sie na takich programach.

Pozdrawiam
[#6] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@RadoslawFF, post #5

Hmmm więc samo WINUAE wystarczy... ? Rzeczywiście muszę to sprawdzić. Ale z drugiej strony fajnie by było mieć takie wydanie Amiga Forever (filmiki DVD o historii Amigi, wywiady, itp - super :). Ale nic, spróbuję najpierw na samym WINUAE.

Dzięki papaty.

P.S.

A swoją drogą mógłby ktoś coś napisać o tym pakiecie Amiga Forever 2005 Premium (ktoś z Polski), nie wzorując się na testach ludzi z zagranicy. Nie wierzę, że nikt na nim nie miał okazji popracować, albo chociaż zapoznać się.

[#7] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #6

http://amigasys.fw.hu/ Plikopartycja działąjąca z systemami 3.0 , 3.1 , 3.9 (do instalacj potrzebne ADFy 3.0 , 3.1 bądź płytka 3.9) na której też jest niezły zestaw dodatkowego softu.

[#8] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #6

Polska to zagorzały bastion piractwa komputerowego i ludzie spiracą system i użyją darmowych (lub ściągniętych ściągniętych nielegalnie) nakładek i pewnie NIKT nie ma tego pakietu i Ci nie odpisze. Zamiast napisać - fajnie, że chcesz coś takiego kupić to każdy pokaże tysiąc innych sposobów aby używać emulatora nie płacąc złamnego grosza.

Chyba nie doczekasz się testu Amiga Forever w polskiej wersji - chyba, że sam go napiszesz.
[#9] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #8

Pisz za siebie. Ja wsród znajomych mam większość używających w
większości legalne oprogramowanie... Jeśli czegoś używają nielegalnie,
to jest to kwestia czasu - chcą najpierw przetestować nim kupią, bądź
robią to nie do końca świadomie, cóż niektóre licencje potrafią być
zakręcone.... Więc może nie uogólniaj!

[#10] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #8

Wiesz, o ile zwykle jakoś tam jestem w stanie zrozumieć twoje poglądy(choć się z nimi w większości nie zgadzam), to tym razem po prostu bredzisz:

> Zamiast napisać - fajnie, że chcesz coś takiego
> kupić to każdy pokaże tysiąc innych sposobów aby używać
> emulatora nie płacąc złamnego grosza.

UAE jest DARMOWY(weż poczytaj licencję) i nie widać powodu, dla którego ktoś posiadający LEGALNE ROMy z Amigi, ma być traktowany jak pirat. Imaginuj sobie, że nie każdy lubi płacić DWA RAZY za TO SAMO, tylko dlatego, żeby jakiejś firmie wpadło parę złociszy. To nie ma nic wspólnego z piractwem, to efektywność w gospodarowaniu zasobami finansowymi.
A brak powszechności wymienionego pakietu w Polsce, wynika z małej zasobności Polaków. Wiesz, im mniej zasobne społeczeństwo, tym więcej takich co nie lubią płacić dwa razy.
P.S. Co do powszechności piractwa, to się nie wypowiadam, bo nie tego tyczy mój post.
[#11] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Torn, post #10

Poczytaj sobie co zawiera Amiga Forever a potem się wypowiadaj.
Nie płacisz za UAE tylko za systemy (kilka wersji) + wspomniane ROMy (nabywasz licencję do wszystkich wersji a nie tylko do tej, którą posiada twoja Amiga), pakiet umożliwiający łatwy transfer między Amigą a pc (ktoś go stworzył i NIE jest on darmowy), sporo programów sharware w pełnych wersjach, programy umożliwiające update przez net i ułatwiające start i konfigurację i parę innych dodatków (w tym wspomniane filmy).

Więc nie jest to tak jak sądzisz uae+romy tylko cały pakiet starannie przygotowany i skonfigurowany, który jest wart swojej ceny i bynajmniej nie płacisz 2 razy za to samo.

Jeżeli ktoś chce go kupić to jak najbardziej powinno się przyklasnąć takiemu pomysłowi (może w końcu powstanie recenzja.)

Znam osobę, która kupiła sobie Catweasel (sprowadziła z Niemiec) aby móc nagrywać dyskietki pod emulatorem. Każdy robi ze swoją kasą co chce i jeżeli chce ją wydać na coś związanego z Amigą to tylko chwała mu za to bo dzięki takim ludziom ten rynek się jeszcze jakoś kręci.

Ostatnia modyfikacja: 19.12.05 17:39
[#12] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #11

Tiiak... Do uruchomienia UAE, potrzebuje: UAE, ROMów i systemu. Pierwsze jest darmowe, reszte masz gdy posiadasz Amigę. I tyle!
Reszta, to mniej lub bardziej nie potrzebne "draperie", które gdy jesteś userem AOS 3.x są Ci zbędne kompletnie(bo - w większości - już je masz).
Wiesz, nie bez przyczyny ten pakiet jest adresowany głównie do ludzi nie posiadających Amigi.
IMHO płacenie takiej ceny za draperie to pomyłka. A twój post odbiega od tematu. Nie dyskutowaliśmy o zawartości i stosunku cena/jakość pakietu AF, tylko o tym, że (z bliżej mi nie znanych przyczyn) zwyzywałeś wszystkich - bogu ducha winnych - posiadających Amigę userów UAE od (prawie)piratów, tylko dlatego, że nie kupili AF...
[#13] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Torn, post #12

zwyzywałeś wszystkich - bogu ducha winnych - posiadających Amigę userów UAE od (prawie)piratów, tylko dlatego, że nie kupili AF...

To jedynie twoja nadinterpretacja (swoją drogą są takie powiedzenia - uderz w stół a nożyce się odezwą / na złodzieju czapka gore itd). Istotą tamtego posta jest to, że raczej nikt nie posiada AF i w odpowiedzi na pytanie o jakieś informacje o nim zostały jedynie podane sposoby jak obejść się bez niego - jeżeli ktoś chce go kupić to chyba woli w ten sposób "powrócić do Amig" niż kombinować ze ściąganiem wszystkiego oddzielnie.

Amigowcy mają tendencję do uszczęśliwiania wszystkich na siłę na swój obraz i podobieństwo. Jeżeli ktoś ma swój pomysł na Amigowanie (np. poprzez zakup AF) to zaraz wtrącą się "uszczęśliwiacze" ignorując tak naprawdę podstawowe pytanie postawione w pierwszym poscie (tak było w wielu wątka i tematach dotyczących różnych spraw)
[#14] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #13

amigafan napisał(a):
> To jedynie twoja nadinterpretacja

Jeśli w pierwszych zdaniach piszesz o powszechnym piractwie, a potem przechodzisz do userów UAE, pisząc o ich "kombinowaniu", to takie połączenie niesie jednoznacznie pejoratywny wydzwięk, więc raczej nie jest to nadinterpretacja.
A z resztą: Ja w tamtym poście nie widziałem paragafów...

>(swoją drogą są takie
> powiedzenia - uderz w stół a nożyce się odezwą / na złodzieju
> czapka gore itd).

A to już możnaby podciągnąć pod hamstwo, ale odpuszcze. Zaznaczam tylko, że nie jestem posiadaczem Amigi(i nigdy nie byłem), nie posiadam pakietu AF(i to się nie zmieni). Mam za to sporo legalnego softu na Ami, który trafił do mnie nie jako przypadkiem(płyty dołączane do MA). Nie mam też (ani legalnego, ani nie) Systemu i ROMów.
UAE kiedyś zaistalowałem, ale przez długi czas nie używałem(z braku legalnych ROMów i Systemu), teraz wala się gdzieś w przepaściach mojego twardego, no i nie dawno downloadowałem legalny soft ze strony "Rodzynki" i odpaliłem część na UAEowym zastępniku Kickstartu, tyle że nic mnie jakoś nie wciągneło...
To tyle, jeśli chodzi o legalność mojego Amisoftu.
[#15] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #8

O co Tobie człowieku chodzi?Kolega Azzorek w jednym z wcześniejszych postów wyraźnie napisał że nie posiada płyty z OS 3.5 bądź 3.9 więc mu doradziłem plikopartycje która ruszy z jego legalnym systemem.
Gdzie tu widzisz piractwo?Zastanów sie trzy razy zanim zaczniesz obrażać ludzi nazywając ich piratami.

[#16] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@amigafan, post #13

Popatrz, tylko jak juz ktos juz napisal, AF jest dla ludzi ktorzy nie maja Amigi. Ten kto ma, to wystarczy ze sciagnie WinUAE, przekopiuje swoj system do emulatora i sciagnie ROM z Amigi. A jezeli chce miec gotowy system dla WinUAE, to wystarczy ze przerobi swoje dyskietki systemowe na ADFy i zainstaluje AmigaKit. Wszystko legalnie.
[#17] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #6

Ekm.... nie myślałem, że ten post wzbudzi tyle kontrowersji :). Wg mnie każdy po części ma rację. Cieszę się że Amigafan zauważył, że potrzeba jest napisania w polskim światku amigowym rzetelnej recenzji o Amiga Forever 2005 Premium Edition. O tym, że można postawić amiga OS na WinUAE wiedziałem już od dawna tylko właśnie sprawa romów i kickstartów oraz samego AmigaOS. Z tego co się orientuję , a część z was o tym wspominała, można postawić legalny system amigaOS na twardym dysku PC przy pomocy WinUAE. Problem w tym, że aby to było zgodne z literą prawa trzeba posiadać adf'y własnych kickstartów i amigaOS'ów. I teraz najlepsze. Z tego co wiem to do sprawnego działania wspominanego przeze mnie Digiboostera jest wymagany przynajmniej AmigaOS 3.5. Problem w tym, że go nie mam, a pakiet jest płatny (wystarczy zajrzeć do efunzine). Skoro tak to tak naprawdę nie mogę zainstalować tego systemu na WinUAE bo go fizycznie nie posiadam. W pakiecie Amiga Forever są wszystkie chyba systemy seri 3.x i niższe, za które się płaci, ale nie tyle co np za sam Amiga OS 3.5 - osobny box. Ponieważ jak do tej pory to co mam na moich Amigach (a mam je trzy) mam legalne, wolałbym nie podpadać światkowi Amigowemu instalując np AmigaOS 3.5, którego nie posiadam. Poza tym pakietem AF 2005 zainteresowałem się jeszcze z jednego powodu: łatwość użytkowania i uaktualniania, i przy okazji wkład finansowy dla świata Amigi (w końcu za te wszystkie rzeczy z pakietu jego autorzy też musieli zapłacić twórcom tych pierwszych - nic za darmo).

Pozdrawiam wszystkich

P.S.

Najbliższy sklep z Amiga Forever 2005 Premium Edition jest w Niemczech, więc koszt wysyłki ubezpieczonej nie przekroczy 20zł. Wiecie co... kupię ten pakiet, zainstaluję i napiszę recenzję :D. W końcu na Amigę nie ma co żałować ;). Ale to po sylwestrze. Papaty

[#18] Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION

@Azzorek, post #17

Najbliższy sklep z Amiga Forever 2005 Premium Edition jest w Niemczech, więc koszt wysyłki ubezpieczonej nie przekroczy 20zł. Wiecie co... kupię ten pakiet, zainstaluję i napiszę recenzję. W końcu na Amigę nie ma co żałować . Ale to po sylwestrze.

O właśnie! Gratuluję decyzji i mam nadzieję, że zdecydujesz się zamieścić recenzję na PPA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem