[#17]
Re: AMIGA FOREVER 2005 PREMIUM EDITION
@Azzorek,
post #6
Ekm.... nie myślałem, że ten post wzbudzi tyle kontrowersji :). Wg mnie każdy po części ma rację. Cieszę się że Amigafan zauważył, że potrzeba jest napisania w polskim światku amigowym rzetelnej recenzji o Amiga Forever 2005 Premium Edition. O tym, że można postawić amiga OS na WinUAE wiedziałem już od dawna tylko właśnie sprawa romów i kickstartów oraz samego AmigaOS. Z tego co się orientuję , a część z was o tym wspominała, można postawić legalny system amigaOS na twardym dysku PC przy pomocy WinUAE. Problem w tym, że aby to było zgodne z literą prawa trzeba posiadać adf'y własnych kickstartów i amigaOS'ów. I teraz najlepsze. Z tego co wiem to do sprawnego działania wspominanego przeze mnie Digiboostera jest wymagany przynajmniej AmigaOS 3.5. Problem w tym, że go nie mam, a pakiet jest płatny (wystarczy zajrzeć do efunzine). Skoro tak to tak naprawdę nie mogę zainstalować tego systemu na WinUAE bo go fizycznie nie posiadam. W pakiecie Amiga Forever są wszystkie chyba systemy seri 3.x i niższe, za które się płaci, ale nie tyle co np za sam Amiga OS 3.5 - osobny box. Ponieważ jak do tej pory to co mam na moich Amigach (a mam je trzy) mam legalne, wolałbym nie podpadać światkowi Amigowemu instalując np AmigaOS 3.5, którego nie posiadam. Poza tym pakietem AF 2005 zainteresowałem się jeszcze z jednego powodu: łatwość użytkowania i uaktualniania, i przy okazji wkład finansowy dla świata Amigi (w końcu za te wszystkie rzeczy z pakietu jego autorzy też musieli zapłacić twórcom tych pierwszych - nic za darmo).
Pozdrawiam wszystkich
P.S.
Najbliższy sklep z Amiga Forever 2005 Premium Edition jest w Niemczech, więc koszt wysyłki ubezpieczonej nie przekroczy 20zł. Wiecie co... kupię ten pakiet, zainstaluję i napiszę recenzję :D. W końcu na Amigę nie ma co żałować ;). Ale to po sylwestrze. Papaty