[#1] problem z ramem
kupilem cyber storma ppc266MHz 60/50 mam 128 ramu (4x32) i wykrywa tylko 64 chos pojedynczo widzi kazda kosc czy moze byc problem ze zlym ulozeniem ich w kolejnosci?
[#2] Re: problem z ramem

@Nono, post #1

A czy to przypadkiem nie jest normalne?
CSPPC ma podwójną szerokość szyny. Przez to dwie kości widziane są jako jedna, ale za to dostęp do pamięci jest znacznie szybszy.

[#3] Re: problem z ramem

@MinisterQ, post #2

Z tego co mi wiadomo (a koles jest z mojej wioski wiec dobrze mi wiadomo:) to sytuacja przedstawia się tak:
-po obsadzeniu wszystkich banków kośćmi 32 megowymi cyber widzi 64 mega
-po wsadzeniu w jakikolwiek bank jednej kości cyber widzi 32
czyli niejako obcina polowe a z tego co wiem to powinien obslugiwac max 128 mega.
[#4] Re: problem z ramem

@Nono, post #1

Jeżeli kości są nowsze (50ns) to widzi tylko połowę pamięci - 64MB (przy włożeniu 2 - 32MB). Rada na to jest tylko jedna - kupić inny (starszy) RAM (60ns).

Swoją drogą od kogo kupiłeś PPC266? Czy to podkręcane z 233 czy z 200 i czy karta z phase5 czy DCE. Podkręcane przez zmianę mnożnika czy oscylatora? Pytam bo interesuję się możliwościami podkręcenia tej karty a informacji w necie jak na lekarstwo.
[#5] Re: problem z ramem

@amigafan, post #4

Ekhm, wypowiem sie za nieobecnego, jako ze jestem w temacie. To jest karta z efunzinu sciagana ponoc z jakiegos kraju ue nie wiem, chyba z rzeszy, a najsmieszniejsze jest to ze ponoc jest nowa znaczy nieruszana(i pewnie dlatego jej cena byla minimalnie nizsza niz cena peg2:)). Nie byla krecona przez kolege sympatycznego wiec nie wiem. Ja jeszcze sie jej nie przygladalem .

Ostatnia modyfikacja: 21.12.05 11:30
[#6] Re: problem z ramem

@Fazior, post #5

To pewnie jest z DCE. Ja mam właśnie PPC233 z DCE i na początku miałem ten sam problem z ramem (musiałem kupić inne kości). Nie było fabrycznie 604e266 więc musibyć kręcona z 233. Jeżeli była podkręcana mnożnikiem to super (ale trudni to "od ręki" zrobić bo to maleńkie części) a jeżeli oscylatorem to jak się zachowuje SCSI (podobno spada jego stabilność). Jak posiadacz będzie miał jakieś doświadczenia w użytkowaniu tej karty to chętnie się dowiem jak się spisuje.
[#7] Re: problem z ramem

@amigafan, post #6

Coprawda jeszcze tego Cybera nie widzialem, ale czy tam czasem nie jest tak ze sa 2 oscylatory jak na blizzardzie i to wlasnie ten od 68k odpowiada za SCSI, a nie ten od PPC?
[#8] Re: problem z ramem

@Fazior, post #7

To zależy od serii były takie z 2 oscylatorami, a były też z jednym, i
te najczęściej były kręcone fabrycznie, że tak powiem, tzn kręcił je
producent by dostosować do mnożnika oscylatora. Z pamięciami może być
też tak, że nie chcą ze sobą współpracować, skoro każda osobno jest
widziana, to może sprawdzić czy parami są widziane jako 64...

[#9] Re: problem z ramem

@amigafan, post #4

jest to karta phase5 i jest krecona przez mnoznik z 233MHz a ram mam 60ns moze sprobuje zmienic kolejnosc kosci moze cos pomoze
[#10] Re: problem z ramem

@amigafan, post #4

a swoja droga to kupilem ja w efunzinie koles ja sprawdzil i chulala troche to trwalo zanim ja sprowadzili
mi ja a narazie jestem w fazie testow i walki z ramem :S
[#11] Re: problem z ramem

@Kaczus, post #8

Wlasnie moja bppc( chce ktos? ) przy 66mhz oscylatorze i 166mhz nie dzialala w trybie 60ns
zamienilem zatem oscylatory m68k dostala 66mhz a ppc 50mhz i co...moglem krecic aktualnie jest 200mhz (mysle ze mozna wiecej) i moge 60ns ram (duzy speed przy operacjach na pamieci ) ustawiac i dziala ladnie toto :D

[#12] Re: problem z ramem

@AmiChris, post #11

HEHE a za ile:)?
[#13] Re: problem z ramem

@Fazior, post #12

a gdzies tak 300zl dorzuce do tego 2 x 32mb simm(ale rozne bo kupilem 64mb ktora potem dalem koledze) za free bo po co mi to ;)

[#14] Re: problem z ramem

@AmiChris, post #13

Biore:). Napiosz mi jakies dane na maila
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem