kategorie: A500, Sprzęt
[#1] amiga 500 i stacje dyskietek
Witajcie,
Od jakiegoś czasu mam problem z padającymi oryginalnymi stacjami dysków do moich AMIG. W kolekcji mam dwie amigi 500 bez stacji dysków(kupiłem takie), no i wszystkie nowe nabytki staram się testować na właśnie tych dwóch egzemplarzach. Dziś postanowiłem trochę się pobawić i przerobiłem wg instrukcji dwie stacje od PC wg tego wzoru: http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm
Pierwszą stacją był ALPS DF354H127F (nówka sztuka) Wszystko było ok, lutowanie sie udało. Po zamontowaniu do wspomnianych wyżej amig 500 Stacja zgłosiła READY. Wsadziłem dyskietkę no i klops stało sie dokładnie coś takiego - stacja dwa razy kliknęła i koniec. Później wsadziłem do A600 i niestety było to samo.
Drugą stacją był Samsung SFD-321B i efekt był dokładnie taki sam.

Jakiś czas temu kupiłem A600 niby sprawną - nie włączałem jej lecz postanowiłem najpierw przetestować stację, wiec przełożyłem do wspomnianej A500. Stało się dokładnie to samo co z dzisiejszymi przeróbkami (takie charakterystyczne dwa kliknięcia i koniec). Później wsadziłem do A600 i niestety stacja również nie chciała pracować.

Czy jest możliwe, że wspomniane Amigi 500 psują stacje dysków?

Pozdrawiam,
[#2] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #1

Dyskietki HD czy DD ?

Jak HD, to trzeba zakleić okienko, albo wylutować czujnik w stacji i:
- rozewrzeć piny (normalnie zwarty)
- zewrzeć piny (normalnie rozwarty).

Alpsa ostatnio przerabiałem wg instrukcji które podałeś i chodzi bez zarzutu.
[#3] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #1

Czy stacje klikaly bez dyskietek?
sprawdzales zasilanie?
[#4] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@Norbert, post #3

Stacje klikają bez dyskietek. Nagrałem film ukazujący dokładnie jak zachowują sie stacje:

http://www.youtube.com/watch?v=zlLOIQujNmg&feature=youtu.be

Sorki za jakość filmu ale był kręcony na szybko.

Wszystkie stacje podłączane do tych dwóch Amig 500 tak sie zachowują i później w każdej innej amidze robią dokładnie tak samo. Zacząłem zastanawiać sie czy Amigi te mogą uszkadzać te stacje??

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 21:04:58 przez majkelc

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 21:05:15 przez majkelc
[#5] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #4

czy na dyskietkach, jakich uzywasz, jest soft dla Amigi, czy jednak sa to czyste, niesformatowane?
[#6] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@Norbert, post #5

Na dyskietka jest nagrany soft Amiga (ta, która jest na filmie to Workbench).
[#7] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #6

Masz może GG ? Będzie poręczniej i szybciej .
[#8] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@Dark_luke, post #7

Nr uzupełniony w profilu

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 22:00:54 przez majkelc
[#9] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #8

chyba odwrotnie kable podczepił ?

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 23:08:26 przez Dorian3d
[#10] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@Dorian3d, post #9

OK Kable są ok
[#11] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #10

A przeciąłeś ścieżki w/g opisu na tej stronie ? zmieniłeś napęd z DS1 na DS0 ?
Sprawdź dokładnie model twojej stacji z tymi które podane są na stronie.
[#12] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@superbonio, post #11

Tak wszystko zrobiłem zgodnie z opisem - ścieżki przecięte, stacja ustawiona na DS0. Model DF354H090

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 10:14:52 przez majkelc
[#13] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #12

To wszystko wskazuje na poprawne działanie stacji. Problem jest z dyskietką.

Wygląda tak jakby była źle nagrana, uwalona lub nagrana stacją z inaczej ustawioną ścieżką zerową.

Ewentualnie Ty przestawiłeś ścieżkę zerową podczas przeróbki Twoich stacji.
[#14] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@jarob, post #13

Tak, to może być problem z odczytem bootsectora.
[#15] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@majkelc, post #12

Tyle, że w tych opisach zdaje się, że nie ma mowy o czujniku dyskietki HD. Sam przerabiałem stacje od PC i wszystko hula. Przeciąłeś ścieżkę od czujnika? Czy po zaklejeniu otworu HD jest to samo? Bo sama stacja zdaje się reagować poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 12:50:46 przez nazwa_użytkownika
[#16] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@nazwa_użytkownika, post #15

Czujnika nie należy odcinać bo w takim układzie stacja myśli że włożona jest dyskietka HD. Nie można też go zewrzeć na stałe, bo niektóre stacje głupieją przy wykrywaniu dyskietki.

Najlepiej jest podlutować kabelek od sygnału z czujnika włożonej dyskietki tak, żeby przy wkładaniu dyskietki zwierały się oba czujniki.
[#17] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@altcomputing, post #16

Ja w dwóch stacjach jakie przerabiałem (jedna na Amigową - NEC, druga do Atari ST - Alps?) przecinałem ścieżkę do czujnika i był git - nie musiałem już zaklejać otworu w dyskietce. Wychodzi na to, że gdy czujnik nie jest wciśnięty (dziura w dyskietce nie zaklejona - czyli HD) zamyka/zwiera ścieżki. Dopiero po jego wciśnięciu ścieżki są rozłączane.
Innymi słowy: ten czujnik to zwykły włącznik/wyłącznik. Gdy nic z nim się nie robi (dziura w dyskietce) jest cały czas włączony - czyli stacja "myśli", że dyskietka jest HD, a więc dyskietka 880/720 KB (bez otworu) wyłącza go - więc wystarczy na stałe go wyłączyć wylutowując czujnik lub przecinając jedną ze ścieżek.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 23:08:42 przez nazwa_użytkownika
[#18] Re: amiga 500 i stacje dyskietek

@nazwa_użytkownika, post #17

Wszystko zależy od tego, czy wyłącznik ten jest typu NO, czy NC. W stacjach różnych producentów są stosowane zarówno jedne jak i drugie. Trzeba się rozeznać jaki jest w konkretnej stacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem