[#1] Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?
Witam!

Od pewnego czasu usiluje zamowic karte Apollo 1240/40MHz do obudowy desktop w eFunzine.com.
Bez przerwy jednak sa z tym jakies problemy.

Moja korespondencja z eFunzine miala nastepujace etapy:

Najpierw powiedziano mi ze musze poczekac na taka karte bo maja obecnie tylko takie z wielkim radiatorem do obudowy tower i musza ja dla mnie przerobic a to im zajmie sporo czasu.

Po ponagleniu nastepna odpowiedz byla taka ze maja tylko 1240/33MHz ktora mozna przetaktowac; a inne to 1240/40MHz z wielkim radiatorem do obudowy tower ktore bez przerwy ktos zamawia; wiec moga mi wyslac jedynie 33MHz (juz nie bylo mowy o przerobce dla mnie na maly radiator, nie chcialo im sie ??)

Jak im odmowilem kupna karty przetaktowanej to w nastepnym mailu poinfirmowali mnie ze wiekszosc kart na rynku jest przetaktowana juz fabrycznie. Bez zdjecia radiatora nawet tego nie wiadomo. Napisali mi ze maja obecnie jedna karte, moga zdjac radiatoe i jak bedzie orginalny 40MHz to mi odloza, a jak nie to bede musial sobie poczekac jak im taka sie trafi.

Nie wiem co o tym myslec. Czy rzeczywiscie wiekszosc kart jest przetqaktowana??? Czy to prawda?? Prosze o podowiedz. Ja nigdy o czyms takim nie slyszalem wczesniej.

Pozdrawiam

Pawel

[#2] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@pawel301, post #1

Tak, przetaktowywanie procków to norma, swego czasu kupiłem karte z prockiem 030-40 MHz, a okazało się że to przetaktowany 030-33MHz, moje apollo 040-40 też miałem przetaktowane z 33 na 40 MHz :) Procki te nie grzeją się aż tak bardzo. Pozatym daj sobie spokój z apollo, lepiej kup blizzarda, znacznie mniej problemów będziesz z nim mał :D
[#3] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@Olo, post #2

Racja!
Bez watpienia Blizzarda bym wolal. Ale kosztuje on prawie 2razy wiecej ;(

[#4] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@Olo, post #2

A na problemy znalazlem te stronke:
http://www.haigh1.freeserve.co.uk/Apollo_crashing.htm
Czy probowales moze? Pomaga?

[#5] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@pawel301, post #3

Ogólnie karty Apollo miały różne problemy (np ze slotami zorro i ks
3.1). Grzały się zazwyczaj bardziej, stąd te wielkie radiatory. Jak
był bez wentylatora i z małym radiatorem to nawet 040/33 wieszało
komputer dość często. W kartach apollo ogólnie starano się oszczędzać
na różnych komponentach, by były tańsze. Dzięki temu są też czasem
trochę szybsze od Blizzardów, ale są z nimi problemy... Co do
przetaktowywań, to nie wiem czy to firma matka, czy w pl były
taktowane, ale te, które sprowadzał Elbox były zazwyczaj
przetaktowane.

[#6] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@pawel301, post #4

Apollo już od dawna nie mam, sprzedałem :) . Z tymi kartami jest naprawde duużo problemów, jedyną ich zaletą jet niesamowity transfer z dysku przy fast-ata ( ok 11-12 MB/s). Blizzardy mają ok 6-7 MB/s ( mój blizzard 060 ma 6.5 MB przy fast-ata ) .
[#7] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@Kaczus, post #5

Nie wiem pod kogo sie podpiac wiec wybacz.

Posiadam karte Apollo1240 40 MHz.
Pewnie musze byc jakims szczesciarzem bo moja karta ma orginalniy procesor pracujacy
z czestotliwoscia 40 MHz, co widac po oznaczeniu na procesorze.
Po drugie w momencie zakupu karty radiator nie byl wcale duzy, nawet nie pokrywal calego
procesora a na dodatek byl wysokosci 5 mm.

Troche to dziwnie pisac "byl", tak naprawde w dalszym ciagu jest taki bo nie widzialem
potrzeby jego zamiany. Absloutnie nie zauwazylem problemow spowodowanych
nadmiernym nagrzewaniem sie procesora a komputer mialem wlaczony czasami cala noc.

Aktualnie katra ta lezy w szufladzie gdyz obecnie uzywam Blizzarda1260.
Jednak nie zamierzam jej (narazie) sprzedawac wiec prosze pytajcie mnie "za ile bym ja sprzedal" ;)
[#8] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@Phibrizzo, post #7

Pewnie dlatego, że udało Ci się załapać właśnie na 040, a nie
przetaktowany

[#9] Re: Czy wszystkie karty Apollo 1240/40MHz to przetaktowane 33MHz?

@Phibrizzo, post #7

też miałem kiedyś Apolla 40/40 z procesorem 40 MHz. Z Elboxu :) (według nalepek, bo kupiony został w "zwyczajnym" sklepie komputerowym)
działał bardzo dobrze.

Ostatnia modyfikacja: 21.12.05 20:33
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem