[#1] ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF
Ściągam ze strony http://classicwb.abime.net/ wersję LITE i instaluję, na koniec posiadam plik system.hdf którego zawartość kopiuję przy pomocy programu Dopus na kartę CF i używam w Amidze. Karta CF jest 8GB i świeżo sformatowana, wcześniej podzielona przez HDTools na dwie partycje po ok 4GB (wcześniej był karcie workbench 3.1, whdload itd. i wszystko działało). Kopiuję więc całą zawartość pliku hdf (dysk DH0) z poziomu WinUAE na tę kartę (dysk GDH0 lub DH0_0 - system sam narzuca różne nazwy). Po próbie z Amigą 1200 (kick 3.0 + 2MB fastram na karcie CF) system się wczytuje jak na emulatorze ale są błędy podczas uruchamiania różnych plików, dema się zawieszają, pojawia się bardzo często błąd CHECKSUM ERROR.

Czy karta może być źle sformatowana? Czy może mój dysk też powinien się nazywać HD0? Może to jakiś inny problem?

Dodam że testy z tą kartą pod WinUAE pokazują te same błędy (głównie CHECKSUM ERROR)

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 20:15:50 przez michomis
[#2] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #1

Jaki filesystem? Jaki MAX TRANSFER, MASK i DOSTYPE?
[#3] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #1

Pierwsza partycja powinna być mniejsza niz 1GB
[#4] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #1

Miałem zakładać dokładnie taki sam temat....
U mnie 2 partycje po 4GB , o ile systemowa jet ok, o tyle ta druga to porażka... wchodzę do folderu np. "B" i checksum error i pięćdziesiąt razy w cancel muszę dawać...

Karta jest nowa, rzekome celowe uszkadzanie sektorów przez Windę po iluś tam cyklach nie może tutaj zachodzić.

Partycja in-FFS, w HDToolBoxie robione, nic nie ustawiałem z MAxTransfer, maską itp itd...

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 20:27:26 przez R_J_MacReady
[#5] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@R_J_MacReady, post #4

Poszukajcie na forum jest tego sporo w czym może być problem. Głównie chodzi o to że Ami radzi sobie dobrze do 4GB z dyskiem HDD/CF(choć tutaj w przypadku CF może być wiele innych rzeczy od "nie lubienia" Amigi danej karty CF jak i to, że CF nie jest jednak dyskiem HDD). Przy większym dysku lubi poszaleć. Po prostu chodzi o nadpisywanie się danych. Nam się wydaje, że pliki zapisujemy powyżej 4GB ale Ami zapisuje je na pierwszych 4GB to tak w wielkim skrócie. Wszystko zależy jak to jest robione m.in. przez scsi.device(jaka wersja, jaki system plików etc.) Szukajcie na forum jest tego sporo. Jest też mowa aby zostawić niepartycjonowane miejsce(miejsce leżące odłogiem) w okolicach 4GB, np. 3.9 -4.1GB.
[#6] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@Tomski, post #5

jaki system plików byłby najlepszy? I co ustawić w HDToolBoxie, jakie parametry?
[#7] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@_arti, post #2

Wszystko robione wg tego poradnika, ustawienia standardowe.
http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html

Spróbuję ustawić 2 dyski 4GB które widzi HDTools jako 4 po 2GB i zainstaluję jeszcze raz. Czy jednak ten systemowy na karcie CF nie powinien mieć tyle samo ile System.hdf? Tylko nie bardzo wiem jak to ustawić, bo suwak z tego co pamiętam przeskakuje o kilka wartości.
Jeszcze ciekawostka, mimo wymazania dysku programem diskpart i jego sformatowaniu, workbench dalej widział pliki które były tam wcześniej nagrane, należało nadpisać całą kartę plikami pod Windowsem żeby rozwiązać problem.
[#8] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #7

widocznie ten diskpart zle formatuje :)
Robi to szybko i niedokladnie zachowujac informacje o filesystemie amigowym.
sprawdz czy mozna odczytac poprawnie pliki.
[#9] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #7

Na razie walczę, testuję, póki co nie ma problemów z CHECKSUM, ale dema dalej się wieszają i błędnie wyświetlają grafikę, czyżby to było związane z czymś innym? Weźmy taki Interference: ściągam z ADY (pomijam że połowa linków do dem nie działa), rozpakowuję lha i uruchamiam komendą run nazwa dema.exe, czy aby poprawnie?
[#10] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #9

odpalasz poprawnie, ale z powodu tego ze masz AGA trzeba do starych gierek,dem uzyc jakis degrader. np KillAGA
[#11] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@Norbert, post #10

Jeśli dobrze rozumiem to rozpakowuję killAGA i wrzucam do katalogu gdzie są pliki które chcę uruchomić i potem wpisuję komendę killAGA Interference.exe?
Inna sprawa: pod emulatorem się uruchamia z poprawną grafiką a na Amidze 1200 wywala od razu błąd i się resetuje.
[#12] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@michomis, post #11

Nie rozumiem tego, z tej samej karty CF na emulatorze wszystko działa (dema-przy użyciu killAgA, gry-whdLoad), po przełożeniu karty do Amigi dema resetują komputer a gry żądają kickstartu kick34005.A500. Mam wrażenie że ten ClassicWB coś tutaj miesza. Mam już dość.
[#13] Re: ClassicWB problem po przenieseniu na kartę CF

@_arti, post #2

Zmiana max transfer na 0x1FE00 pomogła. Polecam ten filmik chociaż w języku portugalskim.
http://www.youtube.com/watch?v=Eva2VYxlYDE
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem