[#1] Superstara amiga i internet
Witam
1. trapi mnie pewien problem. otóż PieCe mnie denerwują, a dostałem ostatnio A600. Mam do niej HDD 811MB od klaptopa i sieciówkę 3COM na PCMCIA. Czy jest możliwe podłączenie tego zestawu do neta (tylko przeglądanie stron)?
2. czy w.w sprzęt można wyposażyć w CD (tudzież nagrywarę), dołożyć RAMcu, wymienić procka ITP?

sorry za głupie pytania ale jestem commodorowcem i na amigach znam sie tyle co kura na kodzie Morse'a.

z ew. przeróbkami nie miałbym kłopotu (jestem elektronikiem) ale nie umiem w necie nic wyszperac oprócz nowych amig.
BoBeR
[#2] Re: Superstara amiga i internet

@BoBeR-c64, post #1

Odpowiem dosc ogolnie:
Na Amidze nie ma rzeczy nimozliwych:)
A na powaznie. Na poczatek rozejzyj sie na Allegro za jakas karta turbo do szescsetki (dostaniesz szybszy procek i wiecej ramu za jednym zamachem), do tego nowszy rom (kickstart). Bez tego internet tez powinien dzialac, ale tylko teoretycznie, szybko ci sie odechce:)
Ta karta wspolprcuje z Amiga, sterownik 3com do Amigi jest na aminecie.
CD-rom tez mozesz podlaczyc (potrzebna jest przejsciowka zlacza IDE z 2,5 na 3,5 cala i rozgaleznik), ale zeby sie tym pobawic tez przydaloby sie troche wiecej ramu.

[#3] Re: Superstara amiga i internet

@BoBeR-c64, post #1

Niestety z sześcsetkami miałem styczność tylko raz u kumpla. Poczytaj to:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=7448&t=7229

w sprawie 3COM.

Oczywiście cały ten sprzęt można wyposażyĆ w CD, wystarczy tasiemka na conajmniej
dwa urządzenia i przykładowo program IdeFix do obsługi "atapi.device".

Co do kart turbo to nie mam pojęcia, ponoć są trudno dostępne. Nie wiem też jak z samymi
rozszerzeniami pamięci, która oczywiście może być także założona na kartę turbo.

Pozdrawiam! Wesoooołych!!!

[#4] A600 ze starym ROMem + HD

@BagoZonde, post #3

Tak zachacze troche o ten temat. Dostalem ostatnio w swoje lapki A600 z ROMem 37.299. I jak nie trudno sie domyslic, Amisia jest zupelnie slepa na dysk podlaczony do portu IDE. Stad moje pytanie, czy da sie jakos uruchomic HD na takiej Amisi, bez potrzeby wymiany ROMu na nowszy? Słyszałem o jakiejs emulacji scsi.device. Moglby ktos napisać nieco wićcej na ten temat ?

Pozdrawiam i zycze wesolych swiat!!
MarX
[#5] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@MarX, post #4

Dostalem ostatnio w swoje lapki A600 z ROMem 37.299

Nie da się i już. Temat był wałkowany ze sto razy, minimum to kickstart 37.300. Teoretycznie, można zrobić dyskietke bootującą z ROM-em 37.300, problem jest tak,i że to zajmie jakieś 512 kb RAM . Dodatkowo będziesz musiał wystartować komp z tej dyskietki a dopiero póxniej z HD.

Jeżeli chodzi o pytanie A600 i NET, to po zakupie karty z 030-50 MHz - 8 MB RAM można "wchodzić" na strony www. Pamiętaj tylko że A600 wyświetli max 16 kolorów, bo takie są ograniczenia kości ECS. Lepiej jest pomyśleć o jakiejś A1200 z 8 MB RAM ;)
[#6] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@Olo, post #5

Olo, jesteś pewien co do tych 16 kolorów? To raczej c64 choć i na nim można uzyskać 32.

c64 jest kool tak na marginesie :).
Wesooooołych!!!!

[#7] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@MarX, post #4

No nie do końca emulacja. Po prostu "wydłubuje" się scsi.device z nowszego ROMu i pakuje na dysk. No i system otwiera device'a z dysku i wsio jest git.

Chyba to ten program, ale nie jestem pewien.
http://www.aminet.net/package.php?package=util/boot/GetSCSI11.lha

W każdym razie o wydłubywaniu scsi.device wątek już był.
[#8] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@BagoZonde, post #6

Z tego co pamiętam, to A600 w WB 640x480 potrafi wyświetlić 16 kolorów z palety 4096 :) . Mogę się mylić, ale nie chce mi się odpalać A600 ;), ale więcej niż 32 kol. nie wyciśniemy ;)
[#9] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@Olo, post #8

W Hiresie mamy 4 bitplany, czyli 16 kolorów, w każdym trybie Lores 6 bitplanów - 32 kolory+32 ciemniejsze o połowę (EHB - ECS ma tylko 32 rejestry kolorów) i oczywiście HAM.
[#10] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@Olo, post #5

AFAIK to a600 z kickiem .299 lykala dyski do 40mb wiec kup sobie taki 2,5" dysk i powinno ruszyc ;)

[#11] Re: A600 ze starym ROMem + HD

@shg, post #7

Dzięki chłopaki, mam nadzieję że coś wykombinię przez święta.

a tak dla ciekawostki: c64 ma natywnych 16 kolorów (sprzętowo) ale pakując co drugą ramkę inną bitmapę na adres VIC (video interface controller) da się wyciągnąć 136!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem