[#1] Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0
Witam !
Szukam informacji na temat przejściówki pozwalającej zmienić rom amigi 600 na rom 3.0 ?
[#2] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #1

Niestety będę musiał Cię zmartwić. Taka przejściówka nie istnieje.

Bo...

Nie potrzeba żadnej przejściówki, wystarczy zgrać całą zawartość ROMu 3.0 do jednej kostki EPROM (w A1200 są dwie kości, ale po zrzuceniu na dysk robi się z tego jeden plik) i wsadzić zamiast starego 2.x
[#3] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@shg, post #2

albo kupic gotowa kosc i nie byc zlodziejem.
[#4] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@123, post #3

a gdzie sprzedają te kości? (pytam czysto teoretycznie, bo A600 nie posiadam)
[#5] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #1

Witam ponownie !
Przejściówka, o którą pytam ISTNIEJE (nawet licytowałem taką na Allegro, niestety cena zabija), wiec postanowiłem ją zbudować sam ! Pozwala na wpięcie dwóch kości rom Amigi 1200 w jedną podstawkę romu w Amidze 600 i start tego romu ! Co do zgrywania zawartości do jednej kości to niewiem czy jest to możliwe ! niepróbowałem, ale watpie czy jest to możliwe - podejrzewam że zawartość zajmuje więcej niż w rom Ami600! Chyba że ktoś coś takiego zrobił ! W necie szukałem niestety bez rezultatu ! Dlatego zwracam się na forum do uzytkowników pewnie ktoś używa takiej przejściówki ? i mógłby pomóc !
Kris
[#6] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #5

Rom w A600 zajmuje tyle samo co w A1200 czyli 512KB, w A500 jest 256KB (kickstart 1.2 i 1.3).
[#7] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #5

spokojnie można zrzucić zawartość ROMu A1200 do pliku i wypalić w jednym EPROMie. jakie to ma znaczenie, czy kość jest jedna, dwie, czy np. szesnaście, skoro zajmują ciągły obszar adresowy...
[#8] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #1

OK ! Przyjmijmy że wiemy to iż można zgrać rom A1200 do jednej kości ! Tu nasuwa się pytanie jakiej kości użyć konkretnie jakiego modelu o jakim oznaczeniu ? Wiem że oznaczenie na orginalnej kości niema nic wspólnego z obecnymi - jakiś czas temu podałem go pewnemu elektronikowi, który nierozpoznał jej i niepotrafił określić zamiennika ?
[#9] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #8

Zwykła kość EPROM 512KB, 16-sto bitowa szyna danych. Trzeba tylko wybrać taką, która będzie miałą odpowiednio krótki czas dostępu, chociaż akurat w A600 to chyba każda się wyrobi :]

Można też użyć dwóch kości 256kB z ośmiobitową szyną danych, połączyć razem linie adresowe, a osobno podłączyć linie danych.
Można użyć nawet szesnastu układów jednobitowych o pojemności 32kB każdy, tylko po co? :]

Oryginalna kość w a600 ma oznaczenie 62408 (Według schematu), u mnie siedzi 23C4100 (albo podobnie. kurde, przed chwilą zaglądałem do środka i już zapomniałem. skleroza echhhh). Ale jest to pamięć typu OTP ROM z maską programowaną na etapie produkcji, czyli nawet jak taką znajdziesz, to i tak się nie będzie nadawała.

Niestety ze znalezieniem zamiennika mam problem, ale prawdopodobnie będzie można użyć BIOSu z jakiegoś x86 starego. One chyba miały 1MB, ale A600 potrafi obsłużyć nawet 2MB szesnastobitowego ROMu :] Zdziwiłem się najpierw, jak zobaczyłem to na schemacie, potem drugi raz się zdziwiłem, jak zajrzałem do środka amigi :] - faktycznie jest miejsce na układ większy o dwie końcówki (dodatkowe linie adresowe)

Tylko prawdopodobnie trzeba by i tak bawić się w jakieś przelotki, bo różne kości pamięci mogą mieć (a raczej na pewno mają) różny układ wyprowadzeń.

Widziałem kiedyś (z 5 lat temu) we Wrocławiu na giełdzie (a jak nie tam, to gdzies, juz nie pamietam :P) ROM 3.0 do A600 i był nagrany na zwykłym EPROMie z okienkiem, więc EPROMy takie może da się kupić.

Ale najlepiej (finansowo) chyba na tym wyjdziesz, jak zakupisz całą a1200 :]

Zobacz tu:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=14786&t=14725

Wychodzi na to że potrzebujesz EPROMu 27C4100. A tak BTW, to oznaczenia się zgadzają ze współczesnymi standardami. 23 - OTP ROM, 27 - EPROM, a cyferki na końcu to pojemność i organizacja pamięci.

------

A jest jeszcze drugi sposob - faktycznie, można obie kości z a1200 wpiąć do a600, wystarczy tylko sprytny myk.
Trzeba w a600 linię adresową A1 i dodatkowy inwerter wykorzystać do sterowania liniami /OE (przez bramki AND, bo trzeba jeszcze doprowadzić normalny sygnał sterujący /OE) obu kostek z A1200.
U6B aktywny, gdy na A1 jest stan niski, U6A gdy wysoki.

Ostatnia modyfikacja: 02.01.06 07:44
[#10] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@shg, post #2

Bzzzzzz!! Zla odpowiedz. Niestety nie wygral Pan wycieczki. :P

Przelotka istnieje, mialem nawet taka w rekach, a zdjecia mozna bylo znalezc na 'Big Book of Amiga Hardware', zanim strona zostala zamknieta.

Pozwalala na podlaczenie 32 bitowej wersji ROMu z A1200.
Moze malo eleganckie, ale skuteczne rozwiazanie.

No i ROM 3.0 z A1200 mozna dostac za bezcen, w przeciwienstwie do wersji 16bit, ktora nie dosc, ze jest niemal nieosiagalna, to jeszcze kosztuje fortune.

A co do przygotowania wlasnego EPROMu, to jest to mozliwe, tylko ekonomicznie nieoplacalne. Zamienniki sa trudne do znalezienia a w normalnym obiegu dodatkowo sporo kosztuja.

Choc... moze ktos bylby sklonny wykonac mi kopie posiadanego przeze mnie KickStartu 3.1 w wersji 16 bit? Wydany przez Escom jeszcze, tylko ze z przeznaczeniem dla A500/2000 wiec nie wiem, czy SCSI device jest na pokladzie...

Pozdrawiam,
Vituniu.
[#11] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@shg, post #9

Witam !
I dziękuje za rzeczową odpowiedź ! na pewno będę próbował coś w tym działać a informacje będą przydatne ! Puki co ten projekt odkładam na koniec kolejki ! Znalazłem ostatnio na necie sklep wysyłkowy, w którym zdajsie można dostać ROM 3.1 do Amigi 600 (chyba marki Escom) w jednej kości ! Popróbuje może jest to aktualne ! i da się sprowadzić ! choć cena zabija ! Ale czego się nierobi dla własnej przyjemności ! Temat zostawiam otwarty może jeszcze jakieś ciekawe odpowiedzi wpadną. Odnośnie tego tematu to dysponuje sprawnym przełącznikiem romów dla Amigi 500 !
[#12] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@KrisbA, post #11

Witam.
Do A500 i A600 da sie podlaczyc ROM-y od A1200 - mialem kiedys cos takiego.
Jak kogos to interesuje to w jednym z pierwszych MA byl schemat plytki
z potrojnym przelacznikiem KS do A500/600.
Pozdrawiam.

[#13] Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0

@ted, post #12

Witam !
Dziękuje za odpowiedź coś się rusz w temacie ! Mam taki przełącznik romów w amidze 500 - sprawny ! Ale czy na pewno pasuje od do Amigi 600 oczywiście po wymianie na rom A1200 ! Mam tu na myśli ten nieszczęsny przełącznik który pozwala włączyć jeden albo drugi ROM ! Może ktoś dysponuje tym Artykułem z MA i mógłby się podzielić kserokopią albo dać namiar na konkretny numer ?
Pozdrawiam !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem