[#9]
Re: Amiga 600 jak zmienić Rom na 3.0
@KrisbA,
post #8
Zwykła kość EPROM 512KB, 16-sto bitowa szyna danych. Trzeba tylko wybrać taką, która będzie miałą odpowiednio krótki czas dostępu, chociaż akurat w A600 to chyba każda się wyrobi :]
Można też użyć dwóch kości 256kB z ośmiobitową szyną danych, połączyć razem linie adresowe, a osobno podłączyć linie danych.
Można użyć nawet szesnastu układów jednobitowych o pojemności 32kB każdy, tylko po co? :]
Oryginalna kość w a600 ma oznaczenie 62408 (Według schematu), u mnie siedzi 23C4100 (albo podobnie. kurde, przed chwilą zaglądałem do środka i już zapomniałem. skleroza echhhh). Ale jest to pamięć typu OTP ROM z maską programowaną na etapie produkcji, czyli nawet jak taką znajdziesz, to i tak się nie będzie nadawała.
Niestety ze znalezieniem zamiennika mam problem, ale prawdopodobnie będzie można użyć BIOSu z jakiegoś x86 starego. One chyba miały 1MB, ale A600 potrafi obsłużyć nawet 2MB szesnastobitowego ROMu :] Zdziwiłem się najpierw, jak zobaczyłem to na schemacie, potem drugi raz się zdziwiłem, jak zajrzałem do środka amigi :] - faktycznie jest miejsce na układ większy o dwie końcówki (dodatkowe linie adresowe)
Tylko prawdopodobnie trzeba by i tak bawić się w jakieś przelotki, bo różne kości pamięci mogą mieć (a raczej na pewno mają) różny układ wyprowadzeń.
Widziałem kiedyś (z 5 lat temu) we Wrocławiu na giełdzie (a jak nie tam, to gdzies, juz nie pamietam :P) ROM 3.0 do A600 i był nagrany na zwykłym EPROMie z okienkiem, więc EPROMy takie może da się kupić.
Ale najlepiej (finansowo) chyba na tym wyjdziesz, jak zakupisz całą a1200 :]
Zobacz tu:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=14786&t=14725
Wychodzi na to że potrzebujesz EPROMu 27C4100. A tak BTW, to oznaczenia się zgadzają ze współczesnymi standardami. 23 - OTP ROM, 27 - EPROM, a cyferki na końcu to pojemność i organizacja pamięci.
------
A jest jeszcze drugi sposob - faktycznie, można obie kości z a1200 wpiąć do a600, wystarczy tylko sprytny myk.
Trzeba w a600 linię adresową A1 i dodatkowy inwerter wykorzystać do sterowania liniami /OE (przez bramki AND, bo trzeba jeszcze doprowadzić normalny sygnał sterujący /OE) obu kostek z A1200.
U6B aktywny, gdy na A1 jest stan niski, U6A gdy wysoki.
Ostatnia modyfikacja: 02.01.06 07:44