kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #29

Określaj zawsze rozmiar typu w zależności od maksymalnej wartości jaką ma przechowywać, jeżeli wartość nie przekracza np 255 to określaj typ jako 8-bitowy, używanie int jeśli nie korzysta się z liczb powyżej 2mld to marnotrawstwo zasobów. Dostosuj rozmiar typu sygnału do minimum zamiast używać int.
[#32] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #31

Raf jakbym chciał zacząć klikać w VHDLu. Odwieczne pytanie książka czy tutoriale. ? Np: http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=177718 dobre ? Sorki za offtop.
[#33] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@sand, post #32

Nie korzystałem ani z jednego ani z drugiego, moją bazą była ruska pamięć w Verilogu. Temat odwieczny, bo i zdarzyć się może, że znalezione tutoriale będą oferować lepszą wartość dydaktyczną niż jakaś tam książka i odwrotnie. Moim zdaniem, jeśli stać cię na książkę, to kupuj książkę lecz najpierw poszukaj opinii na jej temat (jeśli istnieją). Książka to też tutorial, tylko komercyjny, czasami można w niej znaleźć informacje, które nie istnieją w żadnych tutorialach, a jak autor dobrze pisze, to i nauczy szybciej, zwłaszcza jeśli są tam ćwiczenia, bez ćwiczeń, analizatora logicznego i błędów odczutych na własnej skórze nauka może potrwać długo. Jak miałeś do czynienia z jakimiś językami programowania, to można skorzystać z tutoriali, na pewno szybciej załapiesz o co chodzi.
[#34] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@sand, post #32

Ja obecnie uczę się z tej książki: Digital Systems Design with FPGAs and CPLDs. Dobrze się czyta, wszystko wyjaśnione od podstaw. Co prawda autor czasami płynie, zagłębiając się oprócz elektroniki cyfrowej w różne okoliczne tematy... ale w sumie to jest jedyna wada tej książki (poza jej ceną...). Choć dla kogoś nie mającego w ogóle styczności z informatyką pewnie byłaby to zaleta.
[#35] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #34

Czy wykracza tak bardzo jak książka od informatyki dla szkół średnich gdzie są omawiane nawet zagadnienia dotyczące bramek logicznych?
[#36] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #35

Nie wiem czy omawianie bramek logicznych w książce do informatyki dla szkół średnich jest złym pomysłem, wydaje mi się lepszym niż klepanie Worda 2097, czy jaka tam jest najnowsza wersja, przez cały rok na okrągło (a z mojego doświadczenia wynika, że tak się na ogół dzieje).

Wracając jednak, do powyższej książki, to jest ona niezła, ale kilka sekcji spokojnie można by było z niej wywalić (np. tą dotyczącą języków programowania takich jak C/C++/Java/...). Z resztą, ja mam tą książkę w formie papierowej, ale każdy może się o tym przekonać przed ewentualnym zakupem używając googla w odpowiedni sposób...

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 20:14:04 przez strim
[#37] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #36

Prócz całego działu poświęconego bramkom logicznym AND i OR, były tam tez działy o budowie drukarki, budowy i zasady działania myszki komputerowej na kulkę i tym podobne na których temat wiedzę chcący zostać informatykami nawet nie marzyli posiąść. Jak przeglądałem tą książkę, to nie wiedziałem, czy ona jest dla elektroników, serwisantów, czy informatyków :) Miałem wrażenie, że autor się po prostu chwali, zamiast wypowiadać się na temat. Dla mnie informatyka, to obsługa oprogramowania, systemu, programowanie, konfiguracji sieci - po prostu temat rzeka, czemu karmi się więc uczniów zagadnieniami z budowy myszek i skanerów, to nie wiem. W Twojej książce autor chciał się albo pochwalić, że zna zagadnienia z wiązane z C/C++/Java, albo się zareklamować, a nóż kupisz jakąś książkę o tych językach, w których z kolei będą zagadnienia na temat VHDLa i elektroniki itd.
[#38] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #37

strim & rafgc : dzięki za info. Jeszcze chwilę i się ostro zabieram.
[#39] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #37

czemu karmi się więc uczniów zagadnieniami z budowy myszek i skanerów, to nie wiem.

dobre :), to tak jakby na kursie prawa jazdy omawiac konstrukcje silnika spalinowego, elektryki samochodwej etc. :D . W stopniu podstawowym kurs informatyki to obsluga systemu, konfiguracji systemu, podlaczenia urzadzen, prostej diagnostyki itp.. potem podstawowe programy do internetu, pisania, liczenia, zabawy itp. , a dopiero na poziomie zaawansowanym, czyli nie dla wszystkich uczniow, tylko pragnacych rozszerzyc swoje umiejetnosci; programowanie z naciskiem na rozwiazywanie problemow algorytmicznych, tutaj jest miejsce na omowienie podstaw bramek, ale to kwestia wprowadzenia, jednego dwoch zajec...

Elektronika na informatyce to pasuje jak krowie zalozyc siodlo i brac udzial w wielkiej pardubickiej
[#40] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #37

rafgc:

jestes elektronikiem z wyksztalcenia czy zamilowania samoukiem praktykiem ?.
[#41] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@gx, post #39

Byłbym wdzięczny gdybyś jednak nie kontynuował tego offtopu.
[#42] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@gx, post #39

Odpowiem trochę offtopowo, bo nie wiem, czy wiesz, ale kiedyś na egzaminie prawa jazdy trzeba było znać budowę samochodu, jak napęd jest przenoszony z silnika na koła i wiele innych (w USA np widziałem pytanie w stylu "ile boków ma znak stopu").

Rozumiem rozpiski i bujanie w obłokach w książce o szerokiej tematyce, jednak wydając grube pieniądze na książkę taką jak ma STRIM, spodziewa się od niej rzeczowego podejścia do tematu miast lania wody po całości. Osoba kupująca książkę o VHDL, to przeważnie elektronik, a prócz VHDLa lub Veriloga jedynym językiem z jakim spotka się taki człowiek, to C, bo w C++ i Javie nie pisze się wsadów do mikrokontrolerów, chyba, że autor książki zakłada, że każdy czytelnik zbuduje po przeczytaniu jego książki własny komputer i napisze na niego system operacyjny.

Ja nie jestem elektronikiem, z zawodu elektryk a pracuję jako człowiek od wszystkiego (elektryk, mechanik, obsługa kotła parowego itd), nie wiem jak się wkręciłem w tą elektronikę, ugrzązłem w niebycie z którego nie ma ratunku :)

Wracając do tematu, czy ten devkit ma służyć jakiemuś wyższemu celowi, czy tylko do nauki by potem przejść na wyższy poziom? Co poszło dokładnie nie tak z tym PICem?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 23:22:53 przez rafgc
[#43] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@rafgc, post #42

na książkę taką jak ma STRIM, spodziewa się od niej rzeczowego podejścia do tematu miast lania wody po całości

TRUE :), no to ladnie wkreciles sie w elektronike jak juz jestes na etapie Verilog'a
[#44] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #24

Chciałbym nabyć jakąś płytkę z FPGA np. coś takiego, ale ich ceny... . A mam jeszcze sporo innych wydatków.

Akurat na Allegro jest Nexys2 w full opcji (znaczy S3E1200) - cena jak na razie atrakcyjna.
http://allegro.pl/fpga-spartan-digilent-nexys2-1200k-dodatki-i2944676908.html

A tam już sporo wejdzie, oj sporo ;)
[#45] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #1

Wracając do tematu... obecnie mam pod tego CoolRunnera podpięty z jednej strony clockport, a z drugiej układ FTDI FT245R.

Próbuję zaimplementować przesyłanie danych do PC za jego pomocą. Mam zdefiniowany proces, który wygląda tak

process (cpWrite, address)
begin
	fifoData <= "ZZZZZZZZ";
	fifoWr <= '1';
	if cpWrite = '0' and address = "0010" then
		fifoWr <= '0';
		fifoData <= data;
	end if;
end process;

Gdzie cpWrite jest sygnałem określającym, czy można czytać z clockportu (IOWR i CS w stanie niskim). fifoData to linie danych układu FT245R, data to linie danych clockportu. Układ działa na zasadzie kolejki FIFO, dane zczytywane są z jego linii danych, gdy sygnał fifoWr jest w stanie niskim.

Niestety, podczas zapisu do FIFO pojawiają się przekłamania, np:
Amiga -> PC
0x72 -> 0x72
0x72 -> 0x72
0x72 -> 0x72
0x71 -> 0x73
0x71 -> 0x71
0x71 -> 0x71
0x72 -> 0x73
0x73 -> 0x73
0x66 -> 0x66
0x66 -> 0x66
0x44 -> 0x46
0x42 -> 0x42
0x40 -> 0x78
0x38 -> 0x3e
0x36 -> 0x36
0x34 -> 0x34

Tym razem raczej nie jest to wina okablowania .

Zauważyłem jeszcze, że jeśli cały czas wysyłam jeden bajt o tej samej wartości, to nie występują żadne przekłamania.

Kod całego modułu tu.

BTW. Czy można prosić o naprawienie znacznika code? Nie honoruje on tabów z przeklejonego kodu.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2013 23:38:57 przez strim

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2013 23:43:29 przez strim
[#46] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #45

[#47] Re: Clockport, timingi oraz VHDL

@strim, post #46

Ok, problem rozwiązany, fifoWr powinno być aktywne stanem niskim.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem