[#1] >>Internet z OS3,9 <<
Zainstalowałem OS 3,9 na Amidze ks3,1 Apollo 1240/33 -32Mb fast , wgrałem pakiet do internetu- AmigaMail , AWeb3SE,Genesis , ( wszystko po angielsku ). Internet chcę zassać z PC poprzez przewód skrosowany do karty PCMCIA 3Com -3CCE589ET , sterownik wgrałem -devs-Networks-3c589.device.Na karcie zapaliła się dioda (chyba karta jst dobra) .szukam osoby która by mi pomogła uruchomić internet na Amidze krok po kroku , szukam tez przetłumaczenia ( lokali PL ) do tych programów -Leszeksas
[#2] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #1

Wysîaîem LocalePl 3.9 na adres e-mail.

[#3] Re: Internet z OS3.9

@Leszeksas, post #1

AmigaMail to żart a nie program do obsługi poczty elektronicznej IMHO ;) Polecam YAM-a - www.yam.ch lub SimpleMaila, o którym mowa w aktualnościach.
AWeba z AmigaOS 3.9 też nie ma co używać bo z sieci można pobrać nowszą i pełną wersję (w AmigaOS 3.9 jest okrojona, z czasów gdy jeszcze AWeb był produktem komercyjnym) - http://aweb.sunsite.dk/download.php
Jedyny program warty uwagi z tych trzech to Genesis :)

[#4] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #1

Uruchomic na Amidze to nie problem. Znajdz najpierw kogos kto skonfiguruje ci peceta do udostepniania sieci.
Ta osoba poda ci jaki numer IP, bramki i maski wpisac na Amidze. Jak bedziesz wiedzial to daj znac,wiekszosc ludzi podpowie gdzie wpisac to w Miami.

Pozdrawiam
[#5] Re: >>Internet z OS3,9

@RadoslawF, post #4

nr Ip, bramki, maski, to mam na PC ale nie wiem gdzie to wpisac w genesis mimo ze teraz mam po polsku najlepiej by było jakby ktos miał cierpliwość i mi pomógł leszeksas
[#6] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #5

Przecież to banalnie proste. Po uruchomieniu Genesis górne menu Ustawienia>Genesis i w nowo otwartym okienku z lewej strony Interfejsy w prawym zaznaczyć swój interfesj i teraz przycisk Edytuj i działać.
[#7] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #5

Jutro wyôle list z kilkoma grabami i moim plikiem konfiguracyjnym do Genesis.
Na tej podstawie wszystko powinno byc jasne. W razie problemów napisz list z pytaniami. Pogadaj teű z kolegâ na temat numeru MAC karty.
Dzisiaj nie mogë wysîac bo serwer pocztowy jest zatkany.
Na grabach wszystko widaę.

[#8] Re: >>Internet z OS3,9

@Olek, post #7

Dziękuję!!!!!!!! obejze te graby . Narazie to jest tak-Uruchamiam Genesis- GenesisWizardRA - ustawiam siec , podaję scieszkę do sterownika karty pcmcia Unit daję 0 ( chyba tak?)ustawiam configurację SanaII naciskam dalej- wysyła zgłoszenie -wpisuję adres ip z PC , maska -jest taka sama,router nic nie wpisuję naciskam dalej-wysyla zgloszenie( karta sieciowa pcmcia pali sie led)- gotowe wchodzę do genesisprefs ustawiam na interfejsy - wyswietlają mi sie sterowniki do karty podswietlam - edytuj -pojawia sie zakładka interfejs ( są wpisane wszystkie parametry)wychodze ok - zapisz wchodze do genesisRA naciskam połącz- na górnej tabeli wyswietla zielona lampka a na dolnej czerwone i i pisze 3c5980 jest teraz połączony . Patrze na PC Polączenie lokalne ze pracuje ale po chwili sie wylancza ( wysłanych pakietów jest 44 a odebranych 0 ) patrzę na ami a tam czas połączenia pokazuje 5 :05 ( nic z tego nie rozumię)Amiga pracuje - A gdzie się włancza strony jak ustawic tą domyślną stronę ?
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[#9] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #8

Űeby oglâdac strony internetowe potrzebna jest przeglâdarka np. Aweb,Ibrowse. Genesis tylko îâczy z sieciâ. List udaîo mi sie teraz wysîac. Pod adresem [url] http://main.aminet.net/search.php znajdziesz duűo programów do Amigi. Wyôle jeszcze program do pingowania.

[#10] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #8

Űeby oglâdac strony internetowe potrzebna jest przeglâdarka np. Aweb,Ibrowse. Genesis tylko îâczy z sieciâ. List udaîo mi sie teraz wysîac. Pod adresem [url] http://main.aminet.net/search.php znajdziesz duűo programów do Amigi. Wyôle jeszcze program do pingowania. Poîâczenie z pc najlepiej zrobic rëcznie wg opisu D. Krzempka na stronie [url]http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/lan/lan.php

[#11] Re: >>Internet z OS3,9

@Leszeksas, post #8

Ja mam tyko takie pytanie. Czy na Twoim PC jest zainstalowany protokół Dial-Up? Jeżeli tak -skasuj go. To on był przyczyną tego, że nie chodził mi net na Ami udostępniany z PC...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem