kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga Samba i Macosx Lion
Mam pytanie dotyczące tego poradnika, dlaczego nie dotyczy Liona? Czy apple w tej wersji systemu "niechcący" uniemożliwiło połączenie się z Amigą?
O co chodzi i jak to obejść, koś ma jakieś pojęcie?
[wyróżniony] [#2] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #1

Od Liona jest inna implementacja protokołu SMB/CIFS (nie Samba). Nie jestem przekonany czy w tej nowej implementacji faktycznie nie można połączyć się z Amigą, ale z pewnością sposób konfiguracji jest inny.
[#3] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@strim, post #2

Dzięki za wyjaśnienie. Będę musiał w takim razie rozejrzeć się za innym rozwiązaniem.
[#4] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #3

Wyłączenie smb w lionie i potem: instalacja macports, sudo ports install samba3, konfiguracja "z palca" i po zabiegu.
[#5] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Jenot, post #4

Hehe, a po polsku jak to idzie? Mógłbyś przetumaczyć? :D
Nie zagłębiam się w system maca więcej niż to konieczne,
używam go bo łindołsa nie lubię i nie trawię, ale to nie jest AmigaOS
gdzie grzebanie sprawia przyjemność więc sam rozumiesz.
[#6] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #5

http://forums.sonos.com/showthread.php?t=24022 - tam masz w miarę dokładnie opisane.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2013 12:55:17 przez Jenot
[#7] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #1

Daj sobie z tym spokój. FTP działa i to bardzo dobrze.
[#8] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@_arti, post #7

Napiszesz coś więcej, jak i co? Nie ma dla mnie znaczenia jak się będę łączył Ami<->Mac, byle nie musieć
ciągle CFki przekładać bo już mi się znudziło :P

Jeszcze jedna rzecz, konfigurowałem MiamiDX, wszystko niby ok, ale jest linia w SS, którą trzeba dodać,
mianowicie "setprism2defaults" itd. Ale nie mam takiej komendy w "C", i podczas wykonywania SS pisze
mi że nieznana komenda... Instalowałem wszystkie cardresety/patche, miami itp. instalerem i nigdzie go
nie mogę znaleźć. Skąd to wziąć?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2013 14:58:32 przez Radek_Cz
[#9] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #8

A używasz w ogóle sterownika prism? Jeśli nie to nie dodawaj tego...
[#10] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@strim, post #9

Tak, podczepiałem sieć według tego poradnika.
Jeżeli jest jakiś inny prostszy sposób to z chęcią go przytulę, jestem otwarty na wszelkie propozycje
(no może poza miłością homoseksualną )
[#11] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #10

AmiTradeCenter pod Amigą. Uruchamiasz serwer FTP pod makiem; znasz jego IP. Łączysz się. Tyle.
[#12] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@_arti, post #11

Mam mały kłopot bo nie mam możliwości udostępniania plików przez ftp.
Jest tylko:
AFP - "międzyjabczany"
SMB - Mac - Windows
Co za porażka... Dlaczego usuneli FTP?
[#13] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #12

OSX Lion? Z roota na terminalu:
launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/ftp.plist
[#14] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #12

Nie usuneli, tylko nie ma go w interfejsie graficznym do konfiguracji. Cały czas można go uruchomić z linii komend:
sudo -s launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/ftp.plist
[#15] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@strim, post #14

Dziękuję wam bardzo za pomoc. Mam pytanie jednak, czy ta komenda
sprawi że będę mógł udostępniać pliki znajdujące się w katalogu domyślnym
dla udostępniania czy trzeba coś jeszcze "włączyć"? A może jest jakieś gui/program
który to załatwi bezpiecznie i skutecznie? Nie chciałbym przez przypadek udostępnić
sąsiadom całego twardyska
[#16] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #15

Ja stawiam FTP programem rc-FTPd, ma GUI i wiele opcji i jest bardzo wygodny w obsłudze.
[#17] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Dzięki ale mi chodziło o program dla maca a nie dla Ami :P
[#18] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #15

Mam pytanie jednak, czy ta komenda sprawi że będę mógł udostępniać pliki znajdujące się w katalogu domyślnym dla udostępniania czy trzeba coś jeszcze "włączyć"?

Ta komenda uruchamia serwer FTP. Sprawi, że będziesz mógł zalogować się do usługi FTP z innego komputera (np. Amigi) i mieć przez nią dostęp do swojego katalogu domowego na Macu ( /Users/mojlogin ). Tylko podając login i hasło podczas logowania via FTP będziesz mógł się do niego dostać. Więc nie udostępnisz przez przypadek nic nikomu, chyba że sąsiedzi znają już Twój login i hasło :P.

A może jest jakieś gui/program który to załatwi bezpiecznie i skutecznie?

Boże uchowaj nas przed takimi programami.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 00:58:24 przez strim
[#19] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #17

To po co zakładasz wątek w dziale Amiga na forum amigowym? :) Zapytaj na MyApple.
[#20] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

[OFFTOP] O tak... Ja zapytałem raz o konfigurację sieci pod ShapeShifterem... więcej nie będe ok, racja [/OFFTOP]
[#21] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

To po co zakładasz wątek w dziale Amiga na forum amigowym?

Ano dlatego że z racji faktu że wielu ludzi posiada Maci do MOSa i temat dotyczy komunikacji Amiga<->Mac
tu jest dużo większe prawdopodobieństwo że dostanę dogłębną i na interesujący mnie temat odpowiedź ok, racja

Poza tym Mac jest tylko dodatkiem do Amigi, i pełni rolę zasysacza i stacji przesiadkowej dla plików Amigi :P

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 13:21:22 przez Radek_Cz
[#22] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #21

No to o co chodzi? Postaw FTP na Amidze i przesyłaj pliki z Maca do Amigi.
[#23] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Problem w tym że, z niezrozumiałych dla mnie powodów, Apple wyłączyło w Lionie możliwość
"dzielenia" się plikami przez ftp. A jak się okazuje nie wyłączyło tylko ukryło taką możliwość
w preferencjach systemowych. Naprawdę postępowanie firm mnie zastanawia.
Gdyby nie to że windows jest jeszcze gorszy to nigdy nie kupiłbym już maca.
[#24] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #23

Do tego serwer FTP w Lionie nie jest potrzebny, tylko klient FTP.
[#25] Re: Amiga Samba i Macosx Lion

@Radek_Cz, post #23

FTP zostało wyłączone (ukryte) z kilku powodów:
1. jako ostatnie, nie było szyfrowane;
2. pomiędzy makami i urządzeniami iOS, w sieci lokalnej, wszystko i tak porusza się w chmurze;
3. AFP został do komunikacji ze starszymi maczkami;
4. SMB - wiadomo;

Ogólnie - FTP było najmniej bezpieczne i po prostu, w dzisiejszych czasach, zupełnie niepotrzebne. Przynajmniej w tej normalnej części świata ;)
Jeśli już trzeba z jakichś powodów użyć FTP, np. udostępniając coś na świat, to stosuje się (albo powinno przynajmniej) SFTP lub FTPS ...ale nie wiem, czy jest jakiś klient, który obsługuje to na Amidze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem