kategoria: A1200
[#1] A1200 sieć i inne takie
Po 18 latach ponownie sprawiłem sobie A1200 z HD CF. Zanim zacznę guglać za każdym szczegółem, może ktoś podpowie najlepsze rozwiązania. Na CF mam gołego WB 3.1, kickstart chyba też 3.1

1. Co potrzeba do połączenia TCP/IP i skorzystania z FTP, do dyspozycji mam karty PCMCIA ethernetową chyba jeszcze zgodną z NE2000 oraz WIFI D-Link DWL-660 na chipie Hermes Orinoco i Senao - NL-2511CD EXT2 na Prism 2,5

2. Jak najprościej przenieść dane z PC, siecią, czy podłączyć ten CF jako zewnętrzne HD do PC (tylko czy Linux go rozpozna, jaki może być na nim system?), czy dokupić kabel szeregowy?

3. O WHDload muszę sobie jeszcze doczytać ale do zwykłych gierek nie 3D i jakiegoś C chyba podstawowa konfiguracja A1200 chyba wystarczy?

4. Czy dysk CF jest podobnie wydajny czy lepiej dokupić adapter do kart SDHC?

Z góry dzięki za podpowiedzi :)
.
[#2] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #1

1. Co potrzeba do połączenia TCP/IP i skorzystania z FTP, do dyspozycji mam karty PCMCIA ethernetową chyba jeszcze zgodną z NE2000 oraz WIFI D-Link DWL-660 na chipie Hermes Orinoco i Senao - NL-2511CD EXT2 na Prism 2,5

W zasadzie masz 3 możliwości jeśli chodzi o sieć na PCMCIA:
- karty zgodne z NE2000
- 3Com 3c589
- Prism2
2. Jak najprościej przenieść dane z PC, siecią

Siecią. Po zwykłym FTPie lub NFS jeśli korzystasz z Linuxa.

czy podłączyć ten CF jako zewnętrzne HD do PC (tylko czy Linux go rozpozna, jaki może być na nim system?)

Podłączyć można. Linux obsługuje Amigowy FFS. Ale jest to mniej wygodne niż sieć.

czy dokupić kabel szeregowy?

Dokupić można, ale nie do transmisji dużych plików, bo to wolne rozwiązanie. Kabel szeregowy przydaje się w innych celach (debugowanie, granie, etc.).

4. Czy dysk CF jest podobnie wydajny czy lepiej dokupić adapter do kart SDHC?

Nie ma znaczenia i tak wąskim gardłem jest kontroler IDE Amigi.

Poza tym, tematy wielokrotnie poruszane na forum, warto skorzystać z wyszukiwarki.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 00:50:45 przez strim
[#3] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #1

3. WHDload bez dodatkowej pamięci fast nie będzie komfortowym rozwiązaniem.
[#4] Re: A1200 sieć i inne takie

@strim, post #2

W zasadzie masz 3 możliwości jeśli chodzi o sieć na PCMCIA:

Przeszukuję opisy na PPA ale są zazwyczaj sprzed wielu lat. Wolałbym nie wpakować się od razu w maliny, gdybyś mógł jeszcze w miarę możliwości podpowiedzieć, na dzień dzisiejszy: który stos TCP/IP (AmiTCP?)? Jaki sterownik do Prism (obsługuje coś WPA2?) a jaki do NE2000. Czym konfigurować kartę sieciową? Który klient FTP? Czy WB3.1 wystarczy, ewentualnie czy można zainstalować WB3.9 na KS 3.1?
.
[#5] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #4

Moj system to WB3.1 na KS3.0 i oto co moge Ci powiedziec od siebie:

Jest na PPA seria artykulow o sieciowaniu na Amidze (3 czesci), pomimo, ze sa sprzed wielu lat (jak i sama Amiga), to w dalszym ciagu mozesz smialo z nich korzystac. Nie ma obawy, ze wyladujesz w malinach :)

Za trudniejsze w obsludze AmiTCP sie nie bralem, bo odpalilem latwiejsze MiamiDX i wszystko poszlo perfekcyjnie (karta 3Com Etherlink III). W domu czeka na mnie karta WiFi, ktora bede konfigurowal gdzies w srode/czwartek, to bede mogl napisac cos wiecej o Prism/Prism2.

Klient FTP, dobry bedzie AmiTradeCenter, ale na 68030/50 + 32MB Fast chodzi "tak sobie", wiec na nierozbudowanej 1200-tce bedzie nieprawdopodobnie wolny (o ile w ogole sie uruchomi!), polecam wiec jakas alternatywe lo-fi (ktora zapewne znajdziesz w Aminecie...).

WHDLoad (jak pisze kolega wyzej) na 2MB Chip (czyli w praktyce znacznie mniej) nie ma i moim zdaniem sensu. Rozczarujesz sie. Minimum to jakies dodatkowe 4MB Fastu, a docelowo np. ACA1232 z 030 i 128MB Fastu.

Karta CF na kontrolerze IDE Amigi daje ZNACZNIE mniejszy transfer niz prawdziwy dysk 2.5" (w wiekszosci przypadkow, jak sadze) - u mnie na CF ok 1MB/s, na dysku w tej samej Amidze 2,7MB/s.

@strim

Kabel szeregowy do debugowania? OCB? Mozesz rozwinac te mysl?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 09:35:26 przez mccnex
[#6] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #4

który stos TCP/IP (AmiTCP?)?

Ja preferuje AmiTCP, ale on jest dość upierdliwy w konfiguracji gdy robisz to po raz pierwszy. Z drugiej strony jest on dość prosty w swej konstrukcji i UNIX-opodobny co ja uważam za plus.

Jaki sterownik do Prism (obsługuje coś WPA2?) a jaki do NE2000

Jeśli chodzi o sterowniki, to nie wiem czy zauważyłeś, ale są podlinkowane w moim wątku.

Jest jakaś nowa, płatna wersja tego sterownika Prism, która obsługuje WPA.

Czym konfigurować kartę sieciową?

To zależy od stosu, zwykle jest do tego albo plik konfiguracyjny albo jakiś program.

Który klient FTP?

Którykolwiek uważasz za wygodny. Możesz użyć jakiegoś command line'owego na słabszych konfiguracjach (np. ncftp). Jak masz nieco więcej RAMu to no np. mFTP, jak masz jakieś turbo to wspomniany wyżej AmiTradeCenter jest dobry.

Karta CF na kontrolerze IDE Amigi daje ZNACZNIE mniejszy transfer niz prawdziwy dysk 2.5" (w wiekszosci przypadkow, jak sadze) - u mnie na CF ok 1MB/s, na dysku w tej samej Amidze 2,7MB/s.

Może to od karty zależy? U mnie wyciąga tyle samo co dysk na wbudowanym kontrolerze A1200, a z FastATĄ nawet trochę więcej niż dysk... W każdym razie, z moje doświadczenia nie potwierdzają tego co piszesz.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 10:37:51 przez strim
[#7] Re: A1200 sieć i inne takie

@strim, post #6

Co do dysku: Kingston z kwiatkiem zamieniony na dysk ATA100, nie pamietam jaki dokladnie, dal taki przyrost predkosci na standardowym IDE. Na Blizzardzie 1230 MK4 50MHz z FPU. Kop solidny, dlatego wspomnialem o tym fakcie, bo warto sie zastanowic.

A co z tym kablem szeregowym do debugowania, zaciekawilo mnie to, mozesz jakiegos linka dac o co chodzi?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 11:31:10 przez mccnex
[#8] Re: A1200 sieć i inne takie

@strim, post #6

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc,
linków nie zauważyłem, bo w szarych skórkach PPA brakuje podkreślenia linków, co właśnie zgłosiłem ;)

Przy okazji jakie środowisko C/C++ polecacie, jaki ewentualnie edytor z podświetlaniem składni dla gcc, najlepiej niepłatne (tylko do zabawy).
.
[#9] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #8

w tej sprawie proponuje wejsc na IRC-a i zapytac tam np. Krashana ok, racja
[#10] Re: A1200 sieć i inne takie

@mccnex, post #7

A co z tym kablem szeregowym do debugowania, zaciekawilo mnie to, mozesz jakiegos linka dac o co chodzi?

Pod AmigaOS jak chcesz debugować jakąś aplikację działającą na pełnym ekranie, to dobrze mieć jakiś sposób na wysyłanie logu/komunikatów w czasie rzeczywistym. W tym celu przydaje się port szeregowy. Choćby mmu.library ma wsparcie dla logowania problemów związanych z zarządzaniem pamięcią na port szeregowy (a wiadomo, że te problemy pod AmigaOSem są czasem trudne do wykrycia).

Pod NetBSD w ogóle często przekierowuje całą konsolę systemu na port szeregowy, zwłaszcza jak koduje coś związanego z grafiką.
[#11] Re: A1200 sieć i inne takie

@rePeter, post #1

Ja dane pomiędzy Amigą1200 i pecetem przerzucam za pomocą FTP.

Albo stawiam serwer na Amidze za pomocą RC-FTPD ( http://aminet.net/search?query=rc-ftpd ) i łączę się z Amigą za pomocą TotalCommandera. Albo stawiam serwer na pececie za pomocą CesarFTP i łączę się z Amigi za pomocą AmiTradeCenter lub innego programu.
[#12] Re: A1200 sieć i inne takie

@Andrzej Drozd, post #11

Nie rozumiem po co komplikować sprawe jakimiś server'ami FTP ? Czyż nie jest łatwiej po prostu zainstalować Winuae i kopiować dane bezpośrednio na CF przez przelotke USB ? Ja tak robie.
[#13] Re: A1200 sieć i inne takie

@Art, post #12

Nic nie jest tu skomplikowane, chodzi o wygode i preferencje. Dla jednych upierdliwosc to serwer FTP, a dla innych reczne podlaczanie karty CF, wylaczanie i wlaczanie Amigi. Kazdy wybiera swoja droge (krzyzowa...)

Ja sie ostatnio bawilem w serwer. 3Com Etherlink na PCMCIA w Amidze. W sumie transfer przez siec porownywalny z tym jaki mam na przejsciowce PCMCIA/CF (ok.300kB/s). Zyskuje na tym czas, ktory potrzebny jest do skopiowania danych z PC na karte CF przed wlozeniem jej w Amige. Z serwera pliczki ida bezposrednio na Amige.

Przy podlaczaniu karty do WinUAE transfer z PC jest szybki, ale trzeba wylaczac Amige na czas kopiowania plikow (oczywiscie mowimy tu o karcie CF podlaczonej do IDE).

Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby uzywac obu tych metod jednoczesnie i wybierac np. siec lub przejsciowke PCMCIA/CF do mniejszych ilosci danych, a podlaczania do WinUAE przy wiekszych. Wszystko zalezy co tam kogo kreci...
[#14] Re: A1200 sieć i inne takie

@Art, post #12

Odpalić serwer FTP jest równie prosto jak UAE. Natomiast komunikacja siecią zamiast tasowania CF jest znacznie wygodniejsza. W pierwszej kolejności wolę więc sieć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem