[#1]
HxC + oryginalny flop razem na jednej taśmie
Cześć,
po pierwsze, chciałem zaraportować sukces w podłączeniu HxC i oryginalnego flopa razem do A500 za pomoca jednej taśmy. Może nie jest to nic rewolucyjnego ale po 2 godzinach czytania ppa i wyników z gugla miałem prawie pewność że nie da się tego zrobić w prosty sposób. Chyba można tak zrobić dlatego że HxC nie korzysta z niektórych sygnałów. Aby to osiągnąć należy ustawić zworkę na HxC na pozycję "ID1 Drive A", która nie jest nawet specjalnie rekomendowana w manualu HxC. Poza tym wyprostowałem odwrócone sygnały w standardowej taśmie flopowej z pieca (choć nie jestem pewien czy to było konieczne, prawdopodobnie zamiast tego można użyć zworki w pozycji "ID2 Drive A", o ile taśma ma skręcone sygnały między HxC a FDD). W takim ustawieniu oryginalny flop jest DF0 a HxC DF1, DF0 elegancko bootuje a Workbench widzi obrazy zamontowane w HxC.
Po drugie, chciałbym spytać co zrobić, żeby zamienić DF0 z DF1. ;D Czyli żeby HxC był DF0. Zmiana zworkek w HxC i we flopie z DS0 na DS1 nic nie daje, tzn Amiga bootuje z HxC ale nie widzi dysków we flopie, poza tym odczyt z HxC powoduje kręcenie flopem. Czy coś takiego:
link (
źródło) może pomóc? Czy będzie potrzebna grubsza rzeźba?
Po trzecie, ciekawostka: oryginalny flop działa przez taśmę ze skręconymi sygnałami, tylko dużo wolniej i głośniej, lol.
Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 01:18:15 przez Nathanel