kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] Amiga - problem
Sorry za głupi tytuł tematu ale nie wiem jak go inaczej określić. Otóż wziąłem się za swoją śmietnikową A4k. Postawiłem system (ClassicWB 3.9), WarpUp, Warp3D i wszystko hulało dopóki nie spróbowałem odpalić WipeOuta. SamJordan Guru i reset. Od tego momentu po wyłączeniu i włączeniu startuje i zaraz po zremapowaniu kickstartu Amiga miga diodą power (szybko, jakby było zwarcie) i się wkółko resetuje. Nie wiem, od czego nawet zacząć... kuźwa no
[#2] Re: Amiga - problem

@_arti, post #1

Dobra, do zamknięcia ;) Zasilanie albo dysk. Zaraz wyniucham o co biega.
[#3] Re: Amiga - problem

@_arti, post #1

Jak masz Permedie to dla tej gry trzeba podmienić jeden albo dwa pliki sterownika grafiki w Warp3D na starsze -niestety teraz dokładnie nie pamiętam które to pliki, ale kiedyś pisałem na forum co dokłatnie trzeba podmienić, inaczej efekty świetlne nie będę takie jak powinny i będzie się wieszać.
[#4] Re: Amiga - problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Tak, już odpaliłem. Amiga nie wstaje po resecie ale jak raz ruszy, to chodzi stabilnie. Dziwne...
[#5] Re: Amiga - problem

@_arti, post #4

Wyjmij oscylatory z płyty głównej pod kartą procesorową i wyczyść gniazda od nich, możesz też psiknąć kontaktem, miałem ten sam problem prawie na każdej płycie A4kD, w moich 2szt. wlutowałem na stałe gdyż w towerze potrafiły wypaść, teraz mam z tym spokój.
[#6] Re: Amiga - problem

@superbonio, post #5

W weekend spróbuje ale zdaje się, że ja mam wlutowane na płycie. No normalnie 15 minut pochodzi i jak tylko zrobie reset to zwis. Nie zrobie - chodzi dalej normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 22:24:22 przez _arti
[#7] Re: Amiga - problem

@_arti, post #6

Wreszcie znalazłem czas i chyba wiem, co jest nie tak - zasilacz a dokładnie 12V we wtyczce, która idzie do płyty - raz daje 11.1V innym razem 11.8V. Nie jestem elektronikiem ale lutownicą władam, tak więc czy ktoś może mi powiedzieć, jak to naprawić? ;)

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2013 16:49:31 przez _arti
[#8] Re: Amiga - problem

@_arti, post #7

Wymienić zasilacz na nowy?
[#9] Re: Amiga - problem

@_arti, post #7

Cześć.
W tym artykule jest opis jak zwiększyć napięcie z zasilacza.
Osobiście zrobiłby to zaraz po wymianie kondensatorków.
[#10] Re: Amiga - problem

@thePalec, post #9

Zasilacz zasilaczem ale że to ta sama Amiga, to w tym samym wątku.
Otóż przeniosłem sobie system z dysku IDE podpiętego na FastATA na SCSI (CS PPC) i dupcia. System nie chce wystartować z dysku SCSI. Zaraz (chyba) po SetPatchu dioda power miga kilka razy, jakby było zwarcie i reset. ALE Gdy tylko jest podpięty dysk IDE na FastATA, wszystko normalnie startuje. WTF??
[#11] Re: Amiga - problem

@_arti, post #10

I do tego widzę DF1:, DF2: i DF3:, których nie mam w Amidze
[#12] Re: Amiga - problem

@thePalec, post #9

W tym artykule jest opis jak zwiększyć napięcie z zasilacza.

Bardzo fajny artek, nie wiem dlaczego go przeoczyłem- thx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem