[#1] Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!
Witam wszystkich bardzo serdecznie : D

Ostatni raz miałem amigę tak.. z 10 lat temu. Tak tak, miałem super froga, ale nie o tym.

Kupilem kilka godzin temu amige 600 :)
Poszperalem na googlach i szok - na amidze dziala wszystko co powinno dzialac w 21 wieku :)))
Internety, multimedia i inne ... szok!

Teraz tak - JAK zrobic, jak przerobic, stara zdezelowana amige 600, zeby ladnie wszystko dzialalo.

O jakis powerpc czytam tutaj, truchleje - Jezu - ktos Radeona do Amigi wlazyl, co chwile przezywam szok :D

Ostatni raz jak uzywalem amigi to wkladalem dyskietke, dzyt dzyt i dziala. A teraz jakies AmigaOS, niewiadomo co, Linuksy nawet na tym stawiaja ><

Teraz tak - sedno sprawy,

W jaki sposob moge sobie rozbudowac podstawowa amige 600.
Nie wiem gdzie kupic powerpc, nie wiem jaka bedzie pasowac do amigi 600, jak rozbudowac ram, gdzie kupic, potrzebowalem bym do tego jakis sprawny joystick.

Mam dysk twardy od laptopa (jakis 20GB toshib czy cos). Jak to zainstalowac, podlaczyc, SFORMATOWAC, gdzie nabyc soft, mam tez karte 3com ethernet, z tym powinienem sobie jakos poradzic.. hmm

RATUNKU! Wszystko sie tak pozmienialo, ze nie wiem co ugryzc :<
Chce miec irca na amidze i grac w super froga :D

Ooo i wazne - czy bez tego powerpc da sie pracowac? ;) Jak znam zycie pieronstwo kosztuje mase pieniedzy, a ja jestem biedny student.

Przynajmniej kupilem sobie dziecinstwo ^_^

Pozdrawiam wszystkich,
Kijach
[#2] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Kijaszek, post #1

Czesc, Amige 600 mozesz rozbudowac dodając wiekszą pamiec 1MB chip, karte z procesorem 30 (630),podlaczyc Cdrom najlepiej poprzez 4X eide elboxu, twarde dyski ( najlepiej do 4GB) jezeli masz odpowiedni ks 2,04 oraz przez PCMCIA podlaczyc internet ( sam jestem w trakcie podlanczania na A-1200) z tego co wiem to sie juz nic nie da zrobic( wiecej) . zadnych powerPC , Radeonow, Leszeksa
[#3] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Leszeksas, post #2

Jeszcze USB można podłączyć !! Była kiedyś taka fajna stronka gdzie kolo miał to wszystko złożone do kupy, www.a600.de, zna może ktoś mirror ??

[#4] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@DiloN, post #3

Można, ale był tylko jeden taki egzemplarz karty podłączanej do portu zegara, który był opisany na tej stronie, szkoda że już tej strony nie ma na sieci...

[#5] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@grxmrx, post #4

Jak nie ma, jak jest.
www.amiga600.de
[#6] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Norbert, post #5

No faktycznie, zmylił mnie adres podany przez Dilona

[#7] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Kijaszek, post #1

nie martw się ;) - A600 jest najmniej rozbudowywalną ze wszystkich Amig. można podłączyć: twardy dysk 2.5 cala (łatwiej), 3.5 cala (trudniej) - jednak musisz mieć ROM w odpowiedniej wersji, karta turbo (trudno dostępna i droga) z proc 68020 lub 68030, zewnętrzny osprzęt - dodatkowe stacje dysków, genlock....
o slotach rozszerzeń, PCI, kartach graficznych, muzycznych, PowerPC zapomnij. to jest osprzęt do dużych Amig (3000 i 4000) i A1200. jeżeli chcesz rozszerzać Amigę, to warto wymienić A600 na A1200.
a wtedy mając PPC, k. graficzną (jednak rozbudowa jest dosyć kosztowna) też pograsz w SuperFroga. chociaż A600 wystarczy do tego w zupełności. :)
co do kosztów, generalnie każdy rodzaj osprzętu do Amigi (poza joystickiem czy myszką) jest droższy od niej samej.

Ostatnia modyfikacja: 27.12.05 11:49
[#8] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@wali7, post #7

Dzieki za informacje :)))

Nie zamienie A600 na nic w swiecie :D To jest moja ukochana Amisia ^__^

zobacze co da sie zrobic na amiga600.de :))

aaaa i mam pytanie - jak np. gry w *.adf skopiowac na dyskietke by byly bootowalne dla amigi?
[#9] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Kijaszek, post #1

Odnośnie rozbudowy o HDD do Amigi 600 to potrzebny jest ROM 2.0 w wersij od 37.300 - wzwyż, Najlepiej 37.350 ! Można kupić w serwisach aukcyjnych !
[#10] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Kijaszek_, post #8

najlepiej to zrobic na Amidze. Za pomoca np. programu ITD (ImageToDisk) przerzucasz ADF-a na dyskietke (oczywiscie dyskietke nalezy miec w stacji, a adf-a najlepiej na twardym, albo w RAMie, jesli twardego Ci szkoda/brak). Problem jednak w tym, zeby adf-a przerzucic na Ami. Mozna to zrobic przez siec, na plytce CD (bez sensu jesli chodzi nam o jeden adf :) ), albo na dyskietce (tylko najpierw spakuj adf, bo stacja w A600 czyta tylko "rzadkie" dyski, czyli na PC 720 kB). Zeby czytac pecetowo sformatowane dyskietki potrzebny jest jeszcze program CrossDOS (chyba nieobecny w Workbenchu 2.0, z A600). Jest jeszcze mozliwosc podpiecia dysku twardego Amigi do PC, o czym wspominaja MinisterQ i mailman w dziale AmigaFAQ na PPA.

No tak, podstawowe pytanie: A masz dyskietki z systemem? (hmm... kwestia przerzucania adf-ów na dyski warta jest własnego tematu w AmigaFAQ)

[#11] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@KrisbA, post #9

Potrzebny będzie również Workbench 2.0 -2.1 z dyskiem INSTALL służącym do przygotowania dysku(formatowanie i partycjonowanie) i zainstalowania systemu !
[#12] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@grxmrx, post #6

Przyznaję się, nie pomyślałem aby zajrzeć pod www.amiga600.de :( kiedyś wchodziłem przez www.a600.de i taki skrót mam jeszcze w 'ulubionych' :/
[#13] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@KrisbA, post #11

A przy okazji - czy można dysk do Amigi sformatować na PC? Bo ja mam a600 z niesprawną stacją dysków, no i nie wiem jak ją (a600) ożywić :(
[#14] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@ntx, post #13

Hmm mam takiego roma :)
Zobacz, moze bede robic przez winuae, albo juz na amidze... zobacze jak bedzie, fajnie by bylo postawic amigaos :)
[#15] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@Kijaszek, post #1

Pierwszym krokiem powinno być wyposażenie Amigi w twardy dysk.
Amiga 600 posiada kontroler dysków twardych kompatybilny z pecetem, co znaczy, że możesz podłączyć do Amigi dysk z PCta.
Amiga posiada jednak tylko gniazdo dysków 2,5calowych. Jeżeli chcesz podpiąć 3,5calówkę musisz zaopoatrzyć się w przejściówkę lub wykonać ją sam. Kolejną sprawą jest zmieszczenie dysku pod obudową komputera. Amiga jest wyposażona w tzw. kołyskę, do której po prostu przykręcamy dysk (2,5 calowy). 3,5 calowy dysk wbrew pozorom da się zmieścić do środka. Należy wyjąć "kołyskę" pod dysk i zdjąć osłonę antyradiacyjną z prawej strony. Aby elektronika dysku nie była narażona na kontakt z płytą główną (po wyjęciu podstawki pod dysk) można położyć "dysk do góry nogami" lub odizolować elektronikę dysku. Po sformatowaniu dysk nadaje się do pracy.

Następnym krokiem powinno być rozszerzenie pamięci RAM. O ile się orientuję w A600 można rozszerzyć pamięć do 9MB (niektóre źródła podają że 8,5MB).

Można się zaopatrzeć w interfejs flash do złącza PCMCIA (to z lewej strony obudowy). Oprogramowanie dostępne w internecie, lub korzystać z kart PCMCIA, które mogą służyć jako dodatkowy RAM lub dyskietka.

Ponadto przez port PCMCIA można podłączyć czytnik płyt CD

i jeszcze jedna uwaga, jeżeli masz zamiar podłączyć do swej amigi dużo urządzeń, musisz zaopatrzyć się w mocny zasilacz. Firmowy commodore nie uciągnie.

Amigę można wyposażyć również w karty turbo (karta z szybszym procesorem i dużą ilośćia pamięci RAM), które mogą przyspieszyć działanie komputera nawet 20krotnie.
[#16] Re: Amiga 600 - Rozbudowa - HeLp!

@piotooor, post #15

uwagi:
-przy wykorzystaniu dysku 3.5 cala musisz sobie rozgałęzić zasilanie ze stacji dyskietek, bowiem dyski 2.5 cala potrzebują 5V, 3.5 cala 5V i 12V (brak 12V na złączu IDE)
-Amigi małe można rzeczywiście rozszerzyć do ok. 9 MB RAM, ale do A600 istnieją tylko rozszerzenia "pod klapkę" 1 MB (czyli do 2 MB) i PCMCIA do 4 MB (trudno dostępne PCMCIA DRAM). Istnieją też kontrolery IDE (można podpiąć CD) czy SCSI pod PCMCIA (koniecznie muszą być dedykowane Amidze, te od PC raczej nie ruszą). Oczywiście do PCMCIA można włożyć tylko jedno urządzenie w danym momencie.
- Istnieją też karty turbo nakładane na procesor, najszybsze z 68030 40 MHz, mają też zazwyczaj dodatkowy RAM (we własnej przestrzeni adresowej procesora karty turbo, stąd może być jej więcej). Jednak bardzo trudno dostępne i drogie (tyczy się to rozszerzeń PCMCIA i turbo).
- Z innych ciekawostek do PCMCIA istnieje karta framegrabbera FG24 PCMCIA, można też podpiąć niektóre karty sieciowe od laptopów (sterowniki cnet i 3com).
Agólnie A600 to model najtrudniejszy do rozbudowy (tym samym drogi w rozbudowie - kolekcjonerzy czychają na wszelkie rozszerzenia do A600) - reasumując - lepiej kupić A1200.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.06 18:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem