kategoria: A500
[#1] Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę
Witam serdecznie polską społeczność amigową! Jak tam zdrówko? ;)

Za bardzo nie wiedziałem jaki tu dział wybrać, bo to niby częściowo powinno tyczyć się wszystkich Amig, ale konkretnie mi chodzi o A500.

Po 15 latach przerwy od tej cudownej platformy i panowania mrocznych pecetowych czasów, święty mikołaj sprezentował mi A500. Wszystko fajnie, tyle że połowa flopów nie działa (nawet nie wiecie, jaką miałem radochę przy sprawdzaniu!) i nigdzie nie mam dysku z workbenchem. Poczytałem trochę w internecie i jest kilka opcji przenoszenia, ale potrzebuję do tego albo wb1.3, basica albo innego kompilatora/parsera.

Zrobiłem szybki rekonesans, jedyne moje sprawne dyski z softem to:
-UŻYTKI (bootowalna dyskietka AmigaDOSu z x-copy, jakimś packerem i sysinfo)
-Dysk z dodatkami do wb1.3 - Amiga extras 1.3, Amiga basic 1.2, International - oryginał!
Udało mi się zbudować z tego jakieś środowisko manewrowe - użytki już mi kopiują wszystkie komendy z sys:c na ram:c, co pozwala mi na swapowanie i przeglądanie dyskietek niebootujących. Dzięki temu dorwałem się do MicroEmacsa 1.3 z drugiego dysku. Dzięki temu mam aż dwa edytory tekstu - ed z amigadosa i memacsa. Ten basic na etykiecie to była ściema - znalazłem tylko pliki .fb, które chyba są modułami do basica. Chyba że nie umiem patrzeć i basic gdzieś tam jest?

Do sedna:
1. Czy istnieje możliwość ustawienia ser: z poziomu AmigaDOSa tak, żeby przekazać sobie adfa przez type FROM ser: TO ram:dupa.adf ? Chodzi mi tu o handshake itd. Czy może jestem jakiś głupi i po prostu mi wystarczy wpiąć kabel i Amisia sama mi to skonfiguruje? (chyba nie, pnp na serialu? ;d)

2. Czy istnieje możliwość napisania binarnego pliku za pomocą Eda lub MEmacsa? W sensie, czy Amiga posiada jakiś sposób na wprowadzanie z klawiatury znaku o dowolnym numerze ASCII? Powinien być jakiś sposób, bo taki głupi ms-dos ma te swoje ctrl+p alt+xxx. Ed prawdopodobnie odpada, bo on nawet nie chce otworzyć pliku binarnego, ale emacs? Czemu nie? Nie wiem tylko jak w nim wstawiać kolejne znaki albo wywołać podgląd hex.

Wiem, że najszybsze rozwiązanie to wybulić 60zł na 4 dyskietki workbencza, ale jeśli jest taka możliwość, to chcę na własnej skórze doświadczyć żmudnego procesu przystosowywania Amigi do pracy. W końcu ten sprzęt po to był, jest i będzie, nie? ;)

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 11:03:59 przez teh_KaiN
[#2] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #1

ADFSender
Ale będziesz go jakoś musiał na dyskietkę nagrać.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 11:51:54 przez Jenot
[#3] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@Jenot, post #2

Właśnie widziałem to to, stąd moje pytanie. Bo w akcie desperacji jestem w stanie te parę kilo wyklepać z palca (nie takie rzeczy się robiło na pecetach), o ile uda się zmusić microemacsa do zapisu binarnego pliku.

Mam jeszcze dyskietkę z asemblerem do motoroli 68k, ale chyba jest martwa. x-copy pokazuje same piątki na krateczkach.

Jakiś pomysł?

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 11:55:46 przez teh_KaiN
[#4] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #3

Taaaa, przyjedź 9. lutego na Amiparty to nagramy wszystko co trzeba ;)
[#5] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #1

1. Czy istnieje możliwość ustawienia ser: z poziomu AmigaDOSa tak, żeby przekazać sobie adfa przez type FROM ser: TO ram:dupa.adf ? Chodzi mi tu o handshake itd. Czy może jestem jakiś głupi i po prostu mi wystarczy wpiąć kabel i Amisia sama mi to skonfiguruje? (chyba nie, pnp na serialu? ;d)

Patrz tutaj.
[#6] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@strim, post #5

chodzi mi konkretnie o to:

b) Check the configuration of your COM port. Click the icon or at properties in the menu Commport.
The configuration has to be the same on your Amiga and PC.
The standard configuration is 19200,n,8,1 which means a Baudrate of 19200, no parity, 8 Data Bits, 1 Stop Bit. The flow control (handshaking) should be RTS/CTS.

pytanie - jak to zrobić samym amigaDosem, bez workbencza? Da się w ogóle?
[wyróżniony] [#7] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #6

Do tego służy program preferences. Nawet gdybyś to zrobił, a jest to realne (plik system-configuration to rząd 200 bajtów), to i tak nie masz plików do obsługi ser: tzn. serial.device i prawdopodobnie port-handler. Wszystko jest na WB, choć te pliki mogą na różnych dyskietkach typu użytki.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 14:34:04 przez cholok
[#8] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@cholok, post #7

dzięki za rzeczową odpowiedź.

To jeszcze teraz inny pomysł - a gdyby skrobnąć jakiś malutki program w C, który by obsługiwał serial port, ustawił go itd.? Jeszcze na Amidze nie programowałem, ale chyba obsługa seriala nie powinna być czymś trudnym? Czy wszystkie programy korzystają z rutyn rezydujących w workbenchu?

Skrobnąć to to na winuae, jeszcze zminimalizować plik wykonywalny i JAKOŚ przenieść to na fizyczną Amigę. Jak? Ano właśnie gdybym wiedział, jak w MEmacs zmusić edytor do wstawienia chara o danym numerze, to bym mógł sobie go ręcznie przeklepać. Stąd moje pytanie z pierwszego postu. Da się w MEmacs wstawić dowolny znak ASCII? Jak tak, to jak?

Tak, naprawdę chcę się bawić ;p
[#9] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #8

Jeśli masz kabel serial to najprościej byłoby znaleźć w okolicy kogoś z Amigą, nagrać WB i parę innych przydatnych programów do wymiany danych i resztę sobie przenosić samemu. A najlepiej zakupić HxC Floppy Emulator (bo dyskietki niestety padają) i korzystać z karty SD.
[#10] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #8

udostepnij obrazy dyskietek, jakie udalo Ci sie "odzyskac".
sprawdzimy co jest na nich pomocnego do przenoszenia danych z pc
adf zrobisz na pc za pomoca programu disk2fdi lub adfread

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 18:28:44 przez Norbert
[#11] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@Norbert, post #10

Pozwolę sobie odgrzać temat, bo sprawa miała swoją dość burzliwą kontynuację...

Natchniony Twoim pomysłem przejrzałem WSZYSTKIE dyskietki jakie miałem z poziomu AmigaDOSa i... chwała niechlujnym programistom tandetnych niemieckich puzzli, którzy zostawili serial.device, parallel.device i port-handlera na swoich dyskach :)

Wszystko było już prawie pięknie, miałem wszystkie te pliki na swoim dysku DOSowym, mountlista zrobiona. Restart, SER: się zamontował, ale nijak nie szło go ustawić.

Na stronie dokumentacji port-handlera znalazłem opis rzekomego ustawiania parametrów seriala, ale o ile w UAE przy braku połączenia dos mi wypluwał błąd typu 'not found', to niezależnie od podłączonego kabla rzeczywista A500 się wieszała na tyle paskudnie, że nawet A+A+Ctrl nie działał.

Doszedłem do wniosku, że coś musi być dalej nie tak z moją DOSową dyskietką (niekompatybilne wersje libów i devsów z resztą?), tak więc zrobiłem najgłupszą rzecz jaką tylko można było zrobić - zacząłem kopiować inne pliki z dyskietek z puzzli, w tym system-configuration. I to prawdopodobnie mi załatwiło moją dyskietkę DOSową, teraz się bootuje do czarnego ekranu i nie mam już w ogóle jak nią manewrować.

Tę walkę przegrałem, właśnie kupiłem oryginalne dyski WB1.3.3. Ale pozostawiam tu na forum tipsy dla potomnych, których nigdzie indziej nie znalazłem:

- przeszukajcie dokładnie swoje dyskietki, może sobie z nich złożycie całego WB :)
- zawsze pracujcie na backupach swoich ważnych dyskietek

Temat w sumie do zamknięcia, dzięki wszystkim za rady :)
[#12] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #11

Jak się bootowalo do czarnego ekranu, to wystarczyło wykasowac lub zmienic nazwę system-configuration
[#13] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@teh_KaiN, post #11

Dziwne. Nie trzeba mountlisty, gdyż ta jest już w romie. Pierwsze odwołanie powoduje wczytanie się odpowiednich plików. Pewnikiem problemem jest ustawienie odpowiednich ustawień seriala.
[#14] Re: Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę

@Norbert, post #12

Nie miałem czym, bo byłem zbyt pewny siebie (czytaj: głupi) i skiepściłem sobie dysk, który jako jedyny butował do AmigaDOSa i posiadał cokolwiek w /c/, co pozwalało na jakąkolwiek nawigację.

Tak z ciekawości - to co znalazłem rzeczywiście pozwala ustawić seriala z AmigaDOSem 1.3? W sensie, czy składnia SER:par1,par2,... rzeczywiście działa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem