[#1]
Nietypowo o przenoszeniu ADFów na amigę
Witam serdecznie polską społeczność amigową! Jak tam zdrówko? ;)
Za bardzo nie wiedziałem jaki tu dział wybrać, bo to niby częściowo powinno tyczyć się wszystkich Amig, ale konkretnie mi chodzi o A500.
Po 15 latach przerwy od tej cudownej platformy i panowania mrocznych pecetowych czasów, święty mikołaj sprezentował mi A500. Wszystko fajnie, tyle że połowa flopów nie działa (nawet nie wiecie, jaką miałem radochę przy sprawdzaniu!) i nigdzie nie mam dysku z workbenchem. Poczytałem trochę w internecie i jest kilka opcji przenoszenia, ale potrzebuję do tego albo wb1.3, basica albo innego kompilatora/parsera.
Zrobiłem szybki rekonesans, jedyne moje sprawne dyski z softem to:
-UŻYTKI (bootowalna dyskietka AmigaDOSu z x-copy, jakimś packerem i sysinfo)
-Dysk z dodatkami do wb1.3 - Amiga extras 1.3, Amiga basic 1.2, International - oryginał!
Udało mi się zbudować z tego jakieś środowisko manewrowe - użytki już mi kopiują wszystkie komendy z sys:c na ram:c, co pozwala mi na swapowanie i przeglądanie dyskietek niebootujących. Dzięki temu dorwałem się do MicroEmacsa 1.3 z drugiego dysku. Dzięki temu mam aż dwa edytory tekstu - ed z amigadosa i memacsa. Ten basic na etykiecie to była ściema - znalazłem tylko pliki .fb, które chyba są modułami do basica. Chyba że nie umiem patrzeć i basic gdzieś tam jest?
Do sedna:
1. Czy istnieje możliwość ustawienia ser: z poziomu AmigaDOSa tak, żeby przekazać sobie adfa przez type FROM ser: TO ram:dupa.adf ? Chodzi mi tu o handshake itd. Czy może jestem jakiś głupi i po prostu mi wystarczy wpiąć kabel i Amisia sama mi to skonfiguruje? (chyba nie, pnp na serialu? ;d)
2. Czy istnieje możliwość napisania binarnego pliku za pomocą Eda lub MEmacsa? W sensie, czy Amiga posiada jakiś sposób na wprowadzanie z klawiatury znaku o dowolnym numerze ASCII? Powinien być jakiś sposób, bo taki głupi ms-dos ma te swoje ctrl+p alt+xxx. Ed prawdopodobnie odpada, bo on nawet nie chce otworzyć pliku binarnego, ale emacs? Czemu nie? Nie wiem tylko jak w nim wstawiać kolejne znaki albo wywołać podgląd hex.
Wiem, że najszybsze rozwiązanie to wybulić 60zł na 4 dyskietki workbencza, ale jeśli jest taka możliwość, to chcę na własnej skórze doświadczyć żmudnego procesu przystosowywania Amigi do pracy. W końcu ten sprzęt po to był, jest i będzie, nie? ;)
Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 11:03:59 przez teh_KaiN