kategoria: Sprzęt
[#1] Kostka simm dla Apolla 1240
Chcę kupić kostkę simm 32mb do swojej karty, ale nie chcę kupić czegoś co
nie wejdzie albo nie będzie działać. Mam już jedną kostkę
jest dwustronna i na tyle niska że nie wadzi o scalaka, ale ma na sobie
jakąś osłonę (próbowałem zdejmować ale jest przyklejona), która wystaje sporo
ponad kości pamięci, przez co dolna klapka mimo że się domknie, to jest mocno wybrzuszona.

Czy są jakieś konkretne kości które są szybkie, niskie, cienkie i najlepiej jednostronne,
które dobrze pasują i działają z Apollo?
Jeżeli ktoś takie zna albo najlepiej ma i chciałby sprzedać to proszę o linki/kontakt.

Przy okazji, czy Apollo zrobi jakikolwiek użytek z pamięci 50ns czy poniżej 60 nie ma to znaczenia?
[#2] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #1

Jednostronna raczej nie zadziała, będzie widzieć tylko 16MB z 32MB o ile dobrze pamiętam. U mnie wchodzi dwustronna normalna pamięć.
[#3] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@flops, post #2

Czy klapka zamyka się bez większego wybrzuszenia?
Nie napisałem tego, ale oczywiście chodzi mi o kartę w normalnej obudowie,
chciałem w końcu skończyć wszystko i móc bezpiecznie używać swojej Ami,
a karta wystająca pod spodem bądź ciśnięta przez klapkę prosi się o kłopoty.
[#4] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #3

Ja mam wersję tower, więc i tak nie wchodzi do desktopa, ale pamięć z tej strony gdzie jest pierwszy slot, nie odstaje za dużo może 1-2mm, od innych elementów karty.
[#5] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #1

Udało mi się kupić bardzo cieniutkie kostki pamięci, wchodzą bardzo ładnie, o nic nie chaczą
i są niższe niż samo gniazdo do simma. Klapka pod spodem wybrzusza się tylko minimalnie
ale nie z powodu kości tylko przez za wysokie gniazdo, czy są jakieś niższe niż te standardowe?.

Jeśli chodzi o samą pamięć, to czy jest program którym można sprawdzić ile nanosekund mają te kości?
Jest coś takiego dla Ami?
[#6] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #5

Myślę że nie ma sensu sprawdzać prędkości pamięci przy procku 040.
040/25 MHz nawet w całości nie wykorzysta najwolniejszych simmów, a 040/40 MHz, być może nawet też nie. Dopiero Pentium np. 200 MHz "odczuł" ograniczenie prędkości tej pamięci.
A klapki nie warto zakładać przy procku 040. W desktopie jest bardzo ciepło i bez tej klapki, Amiga naturalnie zasysa powietrze od dołu i ciepło idzie do góry. :)
[#7] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #5

klapka ma "rant" przez który się wybrzusza w przypadku apollo, łatwiej go spiłować niż wymienić gniazdo ;)
czas dostępu masz na poszczególnych układach w postaci np. "- 6" = 60ns
[#8] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Andrzej Drozd, post #6

Dziękuję Andrzeju za dobre rady, ale klapkę muszę mieć bo nie chcę załatwić karty przez przypadek.
Amiga jest dość dobrze wentylowana i procek wcale tak mocno się nie grzeje (radiator i wentylator
zainstalowane), już bardziej AGAta i pokładowa 020 się grzeją. Poza tym w aukcji były cztery kostki
a tyle mi nie potrzeba, więc chciałem wiedzieć jaki czas dostępu mają zanim wstawię gdzieś ogłoszenie.

@Kilos
Dzięki za info co do ns, jeśli zaś chodzi o rant to spiłowałem bo oscylator odpychał, teraz jedynie
gniazdo do simma jest o jakiś 1mm za wysokie, cała reszta ładnie się mieści.
[#9] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Radek_Cz, post #8

to znaczy, że ktoś poczęstował kartę zwykłą podstawką pod oscylator, a to akurat tyle ile trzeba, żeby nie piłować klapki ;)
najlepiej wyciągnąć 4 styki z jakiejś podstawki precyzyjnej i wlutować prosto w płytę, a końce przyciąć, otwory są odpowiedniej średnicy i niema prawa wystawać, fabrycznie jest to tak zrobione
ale to tak btw :)
[#10] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Kilos, post #9

Witam wszystkich
Nie chce zakładać nowego postu wiec jadę dalej z tym.
Simm 32mb x2 60n/s -czy opłaca sie kupić

http://allegro.pl/pamiec-64mb-2x32mb-simm-72-pin-60-ns-edo-i3702068175.html

To nie reklama sklepu, ani towaru wystawionego na aukcji
teraz mam simm-a 90n/s - moje pytanie brzmi:
1. czy kość będzie widziana jako 32mb ?
2. czy poprawi szybkość ?
3. jak będzie ze ztabilnością ?
nie mówiąc już o klapce odstającej ?? która u mnie i tak jest lekko wybrzuszona lecz nie drastycznie (idzie przeżyć patrz pilnik).
[#11] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@mwb113, post #10

na Twoim miejscu poprosił bym o foto, bo w opisie stoi "zdjęcie przykładowe" więc może się okazać, że dostaniesz coś zupełnie innego ;)

jeśli ten moduł jest jednostronny to może być tak, że układy są w organizacji 8k i będzie widziany jako 16mb (choć nie jest to regułą w przypadku modułów jednostronnych), tak naprawdę w przypadku apollo trzeba dany moduł sprawdzić w samej karcie... widziałem już różne cuda, nigdy nie miałem problemu z "grubymi" modułami po 8 układów na stronę, natomiast z "cienkimi" X-układowymi bywa różnie, moduł sam na karcie widziany jako 16mb, a w tandemie jako 32mb dając w sumie pożądane 64mb.
Sam jestem na etapie zachodzenia w głową dlaczego 1240 po przeróbce na 1260 niektóre moduły widzi jako 16mb podczas gdy przed przeróbką hulały jako 32mb, mniej by mnie to frapowało gdyby chodziło o jedną kartę...
[#12] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Kilos, post #11

Generalnie ze względu na organizację pamięci należy kupować jedynie takie moduły które mają 8 układów pamięci na jednej stronie. Czyli 16 układów dla dwustronnego modułu 32MB.
Rzadziej spotykane są moduły ze sprawdzaniem parzystości,wtedy na jednej stronie jest 9 układów pamięci.
Te też się nadają.

Dotyczy to wszystkich turbiaczy do Amig.
[#13] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@Kilos, post #11

I z tego co wiem to również dobrze by było aby kości nie były EDO, bo one nie zawsze dobrze działały w Amigowych kartach.
[#14] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@gilban, post #13

W apollo 040 (dwa sloty SIMM) i Blizzardzie PPC nigdy nie miałem problemów z EDO.
[#15] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@BULI, post #14

Teraz to juz sam nie wiem czy je kupic czy nie..
[#16] Re: Kostka simm dla Apolla 1240

@mwb113, post #15

e Lipne wykryje 16 mb
takie Edo

link

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2013 17:48:48 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2013 17:49:15 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem