[#1] Interface/Hardware problem
Właśnie co przyszły, zakupione w efunzine artykuły amisiowe. Po paru testach, mam parę pytań:

1. Interfejs klawiatury GIFT:
Jak u licha, zakłada się to "cóś"??? Na oko i po przyłożeniu go do kości pod złączem wewn. stacji dysków w A1200 (mniemam że to właśnie procesor klawiatury?), wszystkie boki wyglądają równe, także najprawdopodobniej wszedłby pod dowolnym kątem, jednak jak powinien być założony prawidłowo?
Orientacyjnie, w którą stroną powinien być skierowany kabel?
I jak sprawdzić wersję, danego interfejsu, na którym pisze jedynie rok 1998 i żadnych innych cyferek? W innym temacie na tym forum pisze coś o wersjach, w jednych coś tam nie działa jak się nie naciśnie przy bootowanie i takie tam...

2. Przełącznik mysz - joystick:
Po włączeniu, poprawnie rozpoznaje urządzenie, ale nie działa pionowy przesuw myszy - z którejkolwiek strony ją podłączę :(... a to już poważna wada z którą chyba powinienem się zgłosić do efunzine, chyba że jest jakiś inny sposób?
Wiem, własnoręczne grzebanie... ale może chciałbym jeszcze zachować tę gwarancję ;)

3. Interfejs myszy Mroochek:
Jak wiadomo, posiada on wejście... yyy... jak to ono się nazywa?... umownie powiedzmy standardowe joy/mysz, tylko w standardzie pc oczywiście. No więc podłączając do niego mysz ps2, poprzez przejściówkę (nieoficjalną, od innej myszki - a podobno różne różnie działają) zachowuje się dziwnie... tzn. co jakiś czas w WB mysz zaczyna szaleć/gonić/świrować i nie daje się ujarzmić... aż nagle grzecznieje i znów działa

PS: Czy to tylko złudzenie, czy wszystkie myszy pc, działają tak cholernie niedokładnie? Chodzi mi o skokowość kursora - rany, przecież moja stara Amisiowa mysza chodzi ultra-płynnie, a ta jakbym podłączył ją do... sami się domyślcie

--- WYEDYTOWANY ---
Kolejne testy, ujawniają kolejne rewelacje...
Mysz PS2, połączona przez nieofijalną przejściówkę oraz przez Mroochka do przełącznika mysz/joy działa dobrze, nie "gania" a przesuw działa...
Ktoś może to wytłumaczyć?

Ostatnia modyfikacja: 27.12.05 16:48
[#2] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #1

1) Układ koło gniazda klawiatury. Kabelkiem do góry czyli w kierunku stacji dyskietek. W podstawce nakładanej na układ na płycie gł. powinno być wycięcie (ponieważ obok układu klaw. w wielu płytach jest kondensator który mocno blokuje dostep do w/w scalaka; kondusia można odgiąć lub powiększyć nacięcie ostroznie oczywiście), kieruje się go do wnętrza płyty czyli na ROM'y itp.

2) Trudno cokolwiek powiedzieć posprawdzaj jeszcze.

3) wejscie PS2 (stąd nazwa standardu myszek), Zrób sobie sam przelotkę, jak ją zrobic jest na jednym z schematów z pakietu MMkeyboard - raptem wtyczka (to może być problem), gniazdko (ze starej płyty PCuja) i cztery kawałki przewodu - troszke cyny i gotowe.

ad P.S. Zgadza się wiele myczy (większość) to po prostu nie umywają się do amigowych w płynności ruchu.

ad wyedytowany - cuda?! Przecież właśnie jest okres świąt :)

[#3] Re: Interface/Hardware problem

@11MASTEr, post #2

A ja jestem zadowolony z pecetorej optycznej myszki. Chodzi płynniej i dokładniej niż amigowa. Oczywiśnie mam ją podłączoną do Amigi przez USB.
[#4] Re: Interface/Hardware problem

@11MASTEr, post #2

Układ koło gniazda klawiatury.

Czyli ten "kwadracik" w lewym dolnym rogu, pod złączem oryginalnej klawiatury, z napisem [keyboard]?

Check.

Kabelkiem do góry czyli w kierunku stacji dyskietek.

Hmmm... patrząc z góry, w kierunku wewn. stacji dyskietek to właściwie jest w prawo nie do góry :/

W podstawce nakładanej na układ na płycie gł. powinno być wycięcie.

Niestety u mnie brak takowego, płytka jak i "nakładka" są kwadratowe, przez to moje pytanie...

obok układu klaw. w wielu płytach jest kondensator który mocno blokuje dostep do w/w scalaka; kondusia można odgiąć lub powiększyć nacięcie ostroznie oczywiście), kieruje się go do wnętrza płyty czyli na ROM'y itp.

Wypasiony, grubaśny czerwony kondensor, dotykający układu, to ten?
No to już jest wygięty "w dół" ;)

Mógłbym prosić o jakieś zdjęcia? Chciałbym się bardzo dokładnie upewnić, czy mówię o tych samych układach, o jakich Ty myślisz
[#5] Re: Interface/Hardware problem

@kmilota, post #3

Także zamierzam jeszcze dokupić interfejs USB, niedługo dojdzie mi jeszcze PS2, więc posprawdzam i pośmieję się jeszcze z paru myszek . Jedyna mysz którą dotychczas testowałem, to bardzo stara - będzie z 6 lat, "kulkowa" ;)
[#6] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #4

W prawo czy do góry?! co to ma za znaczenie? :) na poważnie piszć do góry bo mam ami w wieży i dla mnie jest do góry. Zdjćcia podeślć jutro na priv.

[#7] Re: Interface/Hardware problem

@11MASTEr, post #6

Ufff... nawet nie wiesz jakież to ma znaczenie ;) - ulżyło mi!
Już myślałem, że mam jakąś "inniejszą" wersję płyty, gdyż po (nieudanej) próbie włożenia płytki interfejsu - właśnie z kabelkiem "do góry" - zawadza on on oryginalne złącze, oraz "lata" po procesorze - niemożliwy do dociśnięcia.

Serdecznie dzięki za pomoc
[#8] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #7

Hej! Moze tak optyczek na przejscioweczce PS2M - za niedlugo powinie na ppa sie pojawic moj art (czyli jak go skoncze pisac:)) jak ta przejscioweczke wykonac moze sprobujeta??

[#9] Re: Interface/Hardware problem

@11MASTEr, post #6

Dzięki za zdjęcie, które już na 100% utwierdza mnie w przekonaniu, że poprawnie zlokalizowałem procek klawiatury... teraz znowu, przydało by się trochę wolnego czasu na testing :/
[#10] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #1

Pierwsze szybkie testy przebiegły pomyślnie, staruśna kultowa super-wytrzymała ekstra ergonomiczna i bardzo zabrudzona ;) klawiatura DIN firmy Chicony od mego "pycy" działa sprawnie.

Główne pytanie do ojca świętego:

Jak dokonać RESET'u???

Może to tak nie przeszkadza, biorąc pod uwagę że wystarczy dolutować 2 kabelki do "szyny diagnostycznej" w lewym dolnym rogu płyty głównej (polecam!) i dołączyć jakiś "spust", ale... może można i z poziomy tej "zinterfejsowanej" klawiatury?

Dziwne efekty uboczne: kiedy za pierwszym razem podłączyłem do interfejsu - również zakupioną w eFUNZINe - przejściówkę z DIN na PS2 a klawiaturę poprzez przejściówkę z PS2 na DIN (którą tak własnie mam podłączoną do "pycy"), na ekranie zamiast konkretnych znaków, pojawiały się "kwadraty" czyli coś w rodzaju kodów ASCII... interesujące
[#11] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #10

Normalnie:
1) control lewa winda prawa winda
2) control f11 f12

[#12] Re: Interface/Hardware problem

@11MASTEr, post #11

Wszelkie powyższe problemy z tego tematu, po upływie odpowiedniej ilości czasu i przemyśleniu ich na spokojnie, zostały rozwiązane. Po zmianie płyty głównej A1200 na nowszą wersje, jednakże takową która nie posiada ręcznie dodanego "spustu" resetującego (o którym wspominam w [10] poście), którego też dodawać nie zamierzam (jeszcze? :/), jak bumerang powrócił stary...

Mianowicie, ciągle nie mogę dokonać resetu z klawiatury zewnętrznej - jakiejkolwiek "pecetowatej".
Sprawdzałem już 4, same staroszkolne - żadne multimedialne kombajny - podłączane zarówno przez DIN jak i PS/2, poprzez różne przejściówki.
Wszystkie pojedyńcze klawisze oczywiście działają, można pisać z jednej trzymając [Shift] na drugiej, ale wszelkie próby dokonania resetu poprzez nacisnięcie kombinacji klawiszy "resetujących", spełzają na niczym.
Reset z "wbudowanej" klawiatury oczywiście działa ;)

Co prawda jest mała reakcja - zabłyśnięcie 3 diód: [Num Lock] [Caps Lock] [Scroll Lock].
To MOŻE i coś sugerowuje, ale mi jakoś nic nie przychodzi do głowy...

Powinienem pewno dodać też, że klawiatura po takiej operacji zaczyna się zachowywać conajmniej dziwnie, "podtrzymując" (zdaje się) klawisz [Shift] czy to któryś [Amiga], przez co kliknięcie przykładowo w ikonę na Workbenchu powoduje wyświetlenie info o niej.
Chociaż, do końca zależności nie odkryłem...

Przeglądałem mniej-więcej forum, i znalazłem coś (IIRC) o wyprowadzaniu sygnału reset na zewnątrz z procesora klawiatury, czego dokonywać mi się zwyczajnie nie chce... wolę już reset z "szyny diagnostycznej".

[#13] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #12

Nie czytałem całego tematu, ale w każdym razie interfejs DIN z Giftu ma zworkę resetu obok złącza din, więc jeśli masz w wieży przycisk reset i kabel od niego to po problemie. Tak, ta jedyna zworka na płytce to reset.

[#14] Re: Interface/Hardware problem

@elt, post #13

Aha, czyli jednak nici z resetowania z klawiatury?
No cóż, dobre i to, przynajmniej nie muszę nic lutować ;)
Dzięki! OK
[#15] Re: Interface/Hardware problem

@Yanoosh_Shoonay_, post #14

Jest jeszcze 1 wyjscie. Zciagnij kontroler klawy z plyty i delikatnie igla poodciagaj piny (te podlaczone) ktore kontaktuja sie z ukladem klawiatury. Chodzi o to ze jesli kupiles uzywany kontroler to po prostu w trakcie jego uzywania styki podstawki nakladanej na uklad klawy stracily swoja oryginalna zprezystosc i trzeba ja znow przywrocic.
Musi byc to jakis problem sprzetowy/zlego kontaktu bo u innych to samo dziala bez problemu.
powodzenia

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem