kategorie: A500, Sprzęt
[#1] MegaRAM HD - nie działa
Kupiłem ostatnio Megaram HD, wczoraj dotarł no i po powrocie z pracy próbowałem uruchomić (party zbliża się wielki i krokami...) i zonk. Mam Amigę 500 płyta Rev. 6A, po włożeniu 8MB, ustawieniu zworkologii zgodnie z instrukcją - czarny ekran. Po włożeniu dysku 4.3GB, czasem pojawia się ciemnoszary, zielony lub żółty ekran, raz pojawił się guru. Podejrzewałem RAM, założyłem 2x1MB i 4x1MB z Marpet Xtra RAM (sprawne i ciągle działające) i to samo. Oczyściłem styki - bez zmian. Próbowałem bez dysku i ramu (po ustawieniu odpowiednio zworek shutup ram i shutup hd) - też nie działa.
Zworkologia ustawiana wg instrukcji elsatu i opisu na płytce Megarama, na pewno dobrze. Zauważyłem, że ktoś wymienił jeden scalak ale nie wiem czy to może być powodem niedziałania. Nie chcę tak od razu się rzucać na sprzedawcę, że mi złoma opchnął ale skończyły mi się pomysły...
[#2] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #1

Spróbuj z innym zasilaczem, najlepiej 4.5A i inna amiga.
[#3] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #1

Sprobuj inne pamieci i inny dysk. Ja walczylem z tym 2 miechy zanim znalazlem odpowiednie.
[#4] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #1

Sprobuj inne pamieci i inny dysk. Ja walczylem z tym 2 miechy zanim znalazlem odpowiednie.
[#5] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #1

Ja miałem tak z Protarem, że trzeba było wyłączyć 512KB CHIP pod klapką, żeby było widać 4MB pamięci fast.
[#6] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_arti, post #3

Wypróbowane - worek pamięci (dostałem trochę od sprzedawcy i co nieco miałem), dwa dyski. Ale sprawdzałem też bez pamięci i dysku i też Amisia się nie uruchamia.
@flops rozszerzenie wyjęte.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 07:30:33 przez Jenot
[#7] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #6

Jeśli amiga nie uruchamia się po wyłączeniu pamięci i dysku, to coś jest nie tak z tym kontrolerem. Faktycznie sprawdź zasilanie. Jeśli jest ok, to trzeba już szukać w elektronice. Zapodaj jakieś zdjęcie płytki.
[#8] Re: MegaRAM HD - nie działa

@jarob, post #7

Dzisiaj postaram się sprawdzić z innym zasilaczem. Postaram się umówić ze sprzedawcą, żeby przetrzymać sprzęt do Amiparty - wtedy być moze udałoby mi się wykorzystać Stacha ;) zdjęcie zapodam jak wrócę do domu wieczorem.
[#9] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #6

To nie jest kwestia pamięci jeśli w trybie "amnesia" i bez hdd Amiga nie wstaje, jeśli złącze krawędziowe jest ok to możesz jedynie wyjąć i oczyścić nogi układów romu i ewentualnie podstawki.
Pół biedy jeśli uszkodzony eprom lub ttl, bieda jeśli padł gal z logiką.
Mocniejszy psu nie jest Ci potrzebny do uruchomienia bez pamięci i hdd.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 09:33:32 przez Kilos
[#10] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #9

No nic niestety nie oczyszczę bo wszystkie scalaki są lutowane. Jakby były w podstawkach to już bym to zrobił. ;) zasilacz mam lekki więc teoretycznie o większej wydajności prądowej. Pozostaje jeszcze dla pewności sprawdzenie z inną amigą.
[#11] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #10

a no to ciemno to widzę, btw znajomy jakiś czas temu sprzedawał wiadomo gdzie uszkodzony megaram, czyżby? ;)
[#12] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #11

Kupiony niedawno, wiadomo gdzie, jako sprawny, od firmy więc problemów ze zwrotem być nie powinno.
[#13] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #12

chcesz instrukcje pl ?
[#14] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Dorian3d, post #13

Jak masz to oczywiście chętnie przyjmę - jenott (at) gmail.com
[#15] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #1

Czy sprzedawca oferował je jako sprawne ? Pytam, bo w serii MegaRAM i MegaRAM HD Elsatu bardzo częstą usterką jest pad układów GAL sprawiający, że urządzenie staje się bezużyteczne i nienaprawialne.
[#16] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_luk, post #15

Tak, oferował jako sprawne. Cóż, jeśli to gale to kicha.
[#17] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #16

Odpal u niego i zaobserwuj na jakim konfigu wstaje. Jeżeli leżało parę latek nieużywane to na 100% GAL'e wysiadły.
[#18] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #8

Jeżeli sprzedawca w aukcji napisał że sprawna i daje gwarancję rozruchową to grzebanie nie jest dobrym pomysłem. Sprzedawca może odrzucić reklamację.
To co mogę zrobić to wziąć inny kontroler z FASTem i HDD.
Który na pewno działa na standardowym zasilaczu od A500 bez potrzeby używania dodatkowego zasilacza.
[#19] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_luk, post #17

na 100% to nie wiadomo co padło na chwilę obecną ;) równie dobrze kucnąć mógł układ bufora, jakiś tam 74ls245 czy co tam siedzi na linii, może się zdarzyć szczególnie jak się wkłada/wyjmuje przy włączonym zasilaniu ;)
Jeśli siedzą hct zabić je może zwykły ładunek statyczny.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 11:27:07 przez Kilos
[#20] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #19

Ok, wszystko jasne, odsyłam sprzęt do sprzedawcy. Nie będę się bawił w grzebanie. Oczywiście żadnych manipulacji nie robiłem przy włączonej amidze. Stachu - weź ten swój kontroler... A może masz dwa? To byśmy zahandlowali... ;)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
[#21] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #19

Uuu macanie na żywca, albo zaraz po im szkodzi to wiem i ja ale załóżmy, że użyszkodnik ma dobrą wolę i minimum wiedzy.

A tak już bez żartów - GAL'e to jedyne elementy w tych rozszerzeniach potrafiące paść od samego bezużytecznego leżenia. Sugestia Staszka by wsadzić tam coś innego wydaje się sensowna, ale na początek powalczyłbym ze sprzedawcą o zwrot kasy albo korektę ceny. Oktagonopodobne powinny pasować po niewielkich przeróbkach.
[#22] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_luk, post #21

nie wiem o co chodzi z tym macaniem, ale podoba mi się OK
nie odsądzam kolegi Jenota od minimum wiedzy, ten megaram zepsuł ktoś inny :)
[#23] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #22

To szło jakoś tak "... touching live components ..."

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 11:54:11 przez _luk
[#24] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_luk, post #23

a no qmam z tym, że jeśli ls-y to one potrafią się trochę grzać przy normalnej pracy ;) ;)
[#25] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Kilos, post #24

tak tylko się mądrzę ;), bo dopiero co skutecznie naprawiłem swoje własnoręcznie ubite a590, ubite nie byle jak, bo podłączając w malignie nieoryginalny psu zamieniłem linie 5V z 12V, dostał długo i grubo zanim się zorientowałem efektem czego padły wszystkie układy z wyjątkiem jednego i zarazem najważniejszego mianowicie kontrolera pamięci który zrealizowany jest bodaj na PAL-u, także świadczy to przynajmniej o tym, że mają dość dużą tolerancję napięciową ;)
Ocalał też kontroler SCSI WD33C93 jak się okazało, ale zdążyłem już kupić zamiennik AMD... wszystkie ttl-e, obydwa epromy i dmac-a musiałem wymienić, taka to historia ;)
Więcej offtopów nie sadzę ;)
[#26] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #20

Zanim odeślesz spróbuj na dobrym 4.5A zasilaczu... Uwierz, że zadziała.
Ja na swojej Alfa za Chiny nie mogłemuruchomic A500, wyjąłem wówczas dysk, poczekałem troszkę czarny, szary... i zabootował! Następnie dysk podłączyłem inny i nie mógł wejść na obrotu. A więc to zasilacz był winny. Do dziś nie kupiłem innego bo nie miałem czasu, ale winą jest zasilanie.
[#27] Re: MegaRAM HD - nie działa

@R_J_MacReady, post #26

No właśnie mam 4.5A (lekki) ale OK, mogę wziąć jakiegoś ATXa i sprawdzić. Co do "macania" to trochę się ostatnio nalutowałem C64 i C128 a one są nieco bardziej wrażliwe na takie pierdoły. I szczęśliwie nic nie uwaliłem.
[#28] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #27

Poczekaj dłuższy czas.... naprawdę długi, nawet na dobrym zasilaczu. Najlepiej jeśli masz pod ręką jeszcze inne HDD to też spróbuj. Ja już swojego chciałem z powrotem do Waszyngtonu odsyłać ale troszkę cierpliwości popłaciło i usterke wykryłem. A ten zasilacz może już nie dawać zbytnio rady, spróbuj zmajstrować właśnie inny...
[#29] Re: MegaRAM HD - nie działa

@Jenot, post #27

--> Kilos, Jenot
Długo mnie nie było na tym forum, ale po powrocie cieszy, że jeszcze są tu "bracia w lutownicy" potrafiący więcej niż bezcelowo i bezpojętnie wymieniać kondensatory.

-->R_J_MacReady
Pamiętaj że to było kupione jako sprawne. W momencie kiedy sprzedający obniży cenę (albo pokaże jak to uruchomić) to można się bawić w naprawy.
[#30] Re: MegaRAM HD - nie działa

@_luk, post #29

Ale to nie są naprawy które ingerują w sprzęt... to po prostu zamiany i jak dla mnie zwykła diagnostyka, bez lutu w dłoni.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem