[#1] brak kickstart
Wpadła mi w ręce Amiga 500 i chiałbym coś na niej zacząć robić. Mam dyskietke z Workbench'em 2.05, ale nie mam Kickstart. Jest jakaś możliwość, żeby zrobić taką dyskietke np. z rom'u adf ?
Do dyspozycji mam:
- amige bez hd
- dysk 3.5GB i stacje dyskietek ze starego PC-ta, które moge podpiąć do amigi (jeśli to wogóle może jakoś pomóc, moge też zrobić null modem cabel)
- dyskietke SOFCELL, NEW PACK 1.1 z jakimiś programami użytkowymi (X-copy, GuruMaker, DiskMaster, Boot Controller ... )
[#2] Re: brak kickstart

@adf88, post #1

Kickstart masz na plycie Amigi w postaci scalaka.

Zadaj inaczej pytanie :)
[#3] Re: brak kickstart

@Norbert, post #2

Sorki, dopiero zaczyma przygode z amigą. Próbując odpalić Workbench 2.05 otrzymuje komunikat, że potrzebny jest Kickstart w wersji jakiejśtam. Czy to znaczy, że w mojej amidze jest za stary Kickstart. Czy w takiej sytuacji musze zdobyć starszego Workbench'a ?
[#4] Re: brak kickstart

@adf88, post #3

Z tego co pamiętam w A500 wbudowany jest Kickstart w wersji 1.3, a ten Workbench który masz jest dla A600, który miał Kickstart w wersji 2.0. Mogę się mylić.
[#5] Re: brak kickstart

@s2325, post #4

Na A500 odpalisz WB 1.3. Bez wymiany Kickstartu na 2.0 (a lepiej na 3.0) nie ruszy nic innego...

[#6] Re: brak kickstart

@OSH, post #5

Hmmm, myślałem, że do mojej amigi jest dołączony działający na niej WB. Gdzie mógłbym zdobyć potrzebny Kickstart, ew. WB 1.3 ? Jestem z Krakowa.
[#7] Re: brak kickstart

@adf88, post #6

A co masz napisane na ekranie jak uruchamiasz Amigę? Kick1.3?

Uruchom Amige z dyskietki z uzytkami. Akurat przy braku twardego dysku taka dyskietka jest bardziej wartosciowa niz Workbench.
Prawdopodobnie masz tam wiecej potrzebnych programów niz na WB1.3
[#8] Re: brak kickstart

@Norbert, post #7

A czy wystarczy to co mam, aby ściągać jakieś programy, czy adf'y i przerobić je na amigową dyskietke, tak żeby poszły na amidze ?
[#9] Re: brak kickstart

@adf88, post #8

Nie mam prawie żadnych dyskietek, kilka gier tylko.

Takie mam narzędzia:
-Disk Master
-Guardian
-PowerPacker
-Boot Controller
-C-monitor
-Mega Cruncher
-Tristar killer
-Searcher
-Amiga Tool

-X-copy
-GuruMaker
-AudioMaster
-DemoMaker
-SetKeybord
-Ripper(Noise Tracker)
-PixelMate
-Text Editor
[#10] Re: brak kickstart

@adf88, post #9

Disk Master - bardzo przydatny program do kopiowania, kasowania i innych operacji na plikach.
Guardian - antywirus?
PowerPacker - kompresja i dekompresja, także plików wykonywalnych
Boot Controller - http://www.aminet.net/package.php?package=util/boot/BootController.lha
C-monitor - narzędzie deweloperskie?
Mega Cruncher - podobnie jak PowerPacker
Tristar killer - ?
Searcher - chyba to http://www.aminet.net/package.php?package=util/cli/Searcher.lha
Amiga Tool - nie znam
X-copy - kopiowanie całych dyskietek, również tych NDOS
GuruMaker - ?
AudioMaster - samplowanie i edycja dźwięku
DemoMaker - produkcja własnych dem :)
SetKeybord - pozwala stworzyć własną mapę klawiatury
Ripper(Noise Tracker) - wyciąganie muzyki z gier i dem
PixelMate - aminet milczy na ten temat, program graficzny?
Text Editor - jak nazwa wskazuje, przydatny przy edycji startup-sequence gdy brakuje systemowego Ed.

Czy możesz wystartować z którejś z powyższych dyskietek? Jeśli tak to poszukaj programem Disk Master systemowych poleceń Ed, List, Dir, Copy, Format, Install itp. a najważniejsze polecenie to LoadWB - pozwala uruchomić GUI AmigaOSu czyli Workbench. Później już będzie z górki.

[#11] Re: brak kickstart

@Sylwester, post #10

Z dyskietki startuje AmigaDOS i włącza sie menu z tymi wszystkimi programami. Przeglądam właśnie komendy AmigaDOSu.

A moge do amigi podpiąć dysk z PC-ta i sformatować go tak, aby PC mógł na nim zapisywać, a amiga odczytywać?
[#12] Re: brak kickstart

@adf88, post #11

A może przez port da sie przesłać dane z PC ?
[#13] Re: brak kickstart

@adf88, post #12

Da się, tylko większość wartościowych programów wymaga min. kickstart 2.0. Z programów chodzących pod 1.3 jest Dos2dos, służy do przenoszenia danych z dyskietek w formacie PC. Dosyć kłopotliwy w obsłudze, ale działa/
[#14] Re: brak kickstart

@wali7, post #13

nie mam dos2dos
[#15] Re: brak kickstart

@adf88, post #11

A moge do amigi podpiąć dysk z PC-ta i sformatować go tak, aby PC mógł na nim zapisywać, a amiga odczytywać?

Z A500 jest ten problem że ona nie ma interfejsu IDE i bez osobnego kontrolera nie podłączysz dysku. :S
[#16] Re: brak kickstart

@wali7, post #13

Do obslugi dyskietek pecetowych (pod kick1.3) mozna skorzystac z pakietu MultiDOS lub w ostatecznosci z FAT95. (oba na Aminecie)
[#17] Re: brak kickstart

@Norbert, post #16

No tak, ale ja prawie nic nie mam. Jakbym mógł przesłać tylko troche danych na amige (np. program dos2dos, albo program do transferu danych przez port równoległy), to bym mógł już wszystko. A z tym co mam, czy mógłbym do amigi przesłać jakieś dane przez któryś z portów ?
[#18] Re: brak kickstart

@adf88, post #17

Poczytaj sobie >TO<
[#19] Re: brak kickstart

@Norbert, post #18

Nie mam Workbench'a. Kompilatora też nie mam. Ale program nie jest długi,
' Written by Wolfgang Stoeggl (1998)
INPUT "filename? ",file$
INPUT "size (bytes)? ", size&
PRINT "Now send the file!"
OPEN "ser:" FOR INPUT AS #1
OPEN file$ FOR OUTPUT AS #2
n% = 1024
WHILE LOF(2) < size&
 diff&=size&-LOF(2)
 IF diff&<1024 THEN n%=diff& 
 t$=INPUT$(n%,#1):PRINT #2,t$; 
 LOCATE 5,1
 PRINT LOF(2)
WEND
PRINT "Received file: ",file$
PRINT "filelength =", LOF(2),"bytes"   
CLOSE
END

jakby go skompilować i kod wynikowy przepisać na amidze z kartki i odpalić, przeszłoby takie coś ?
[#20] Re: brak kickstart

@adf88, post #19

do tego nie potrzebujesz kompilatora, to jest program w AmigaBasic. Powinieneś go mieć na dyskietce, odpal, wpisz program i uruchom....
[#21] Re: brak kickstart

@adf88, post #19

Nie pamiętam czy AmigaBasic (słynna produkcja Micro$oftu na Amigę) zawierał kompilator. Raczej nie.
Ale może ktoś napisze Ci ten programik np. pod Amosem i skompilowany podesle.

Przepisywanie "ręczne" pliku exe... nieco masochistyczne podejście. Musiałbyś mieć odpowiednie narzędzia.
Plik może mieć kikanascie kilobajtow (z Amosa nawet kilkadziesiąt). Jeden kb ;) to 1024 znaki. W praktyce wpisywałbyś liczby szesnastkowe.
Ale tak, teoretycznie można "stworzyć" w ten sposób plik. Ale nie tędy droga.

[#22] Re: brak kickstart

@Prince, post #21

Powtażam jeszcze raz, że do dyspozycji mam JEDNĄ dyskietke z użytkami. Startuje z niej AmigaDOS (zapewne wersja okrojona), pokazuje sie okienko konsoli i po chwili graficzne menu wyboru narzędzi.

Jeśli program by miał 2-3 kB mółbym sie pokusisć o przepisanie, zwłaszcza, że przy moich ograniczeniach innej drogi chyba nie ma. Musze najpierw na Amige dostarczyć chociaż mały programik, aby umożliwić wymiane danych pomiędzi PC a Amigą.

Aha, z dyskietki startuje mi program do wyboru narzędzi, jak go wyłączyć i powrócić do konsoli ?

do tego nie potrzebujesz kompilatora, to jest program w AmigaBasic. Powinieneś go mieć na dyskietce, odpal, wpisz program i uruchom....

nie bardzo rozumiem, przecież żeby z kodu zrobić exeka, to trzeba go skompilować ?

Ostatnia modyfikacja: 30.12.05 10:04
[#23] Re: brak kickstart

@adf88, post #22

adf88 napisał(a):

> do tego nie potrzebujesz kompilatora, to jest program w
> AmigaBasic. Powinieneś go mieć na dyskietce, odpal, wpisz
> program i uruchom....

>
> nie bardzo rozumiem, przecież żeby z kodu zrobić exeka, to
> trzeba go skompilować ?

Jezeli masz (a z tego co piszesz to raczej nie masz) AmigaBasic, to uruchamiasz program w trybie interpretera. A tak po ludzku: ten kod który podałeś wstukujesz w AmigaBasic, klikasz "run" czy co tam jest i program sie uruchamia. Oczywiscie na AmigaBasic. Nie było tu mowy o robieniu "execa"

[#24] Re: brak kickstart

@Prince, post #23

Aha, dzieki. Czytałem krótki opis AmigaBASIC, w którym podano różne kompilatory (nie wiedziałem, że programy mogą być interpretowane). W takim razie, mółby ktoś skompilować taki program i napisać mi jakiej wielkości on będzie.

A można kompilować na PC-cie programy pod Amige ?
[#25] Re: brak kickstart

@adf88, post #24

> A można kompilować na PC-cie programy pod Amige ?

Można (pod emulatorem).

Inna sprawa, ze nie posiadajac zbyt wiele softu na Amidze mozesz jednak cos przeslac z PC. Wystarczy tylko miec gdzies polecenie "copy" i kabel null-modem.
[#26] Re: brak kickstart

@adf88, post #24

Skorzystaj z METODY A podanej na stronie.
W tym sposobie wymagana jest tylko komenda TYPE.
[#27] Re: brak kickstart

@adf88, post #24

Najszybszą i najskuteczniejszą metoda bćdzie napisanie gdzie mieszkasz. Jakiś Amigowiec z okolicy zgra ci na Amigowe dyskietki trochć potrzebnego softu i bćdziesz w stanie przenosić pliki z PC na Amigć. Przy okazji podszkoli cić z obsługi tych programów.

Pozdrawiam
[#28] Re: brak kickstart

@adf88, post #22

Aha, z dyskietki startuje mi program do wyboru narzędzi, jak go wyłączyć i powrócić do konsoli ?

Przy startowaniu z dyskietki wciskaj CTRL+D, być może przerwie się wykonywanie skryptu startup-sequence (to taki autoexec.bat). Druga metoda to edycja pliku df0:s/startup-sequence.
PS. Widzę że jesteś uparty i nie poddasz się tak szybko, przy amigowaniu to pozytywna cecha i dobrze wróży na przyszłość. ;)
[#29] Re: brak kickstart

@adf88, post #22

Mieszkam niedaleko Akademi Rolniczej przy Al. 29-go Listopada w Krakowie. Jakby ktoś mi dał/pożyczył WB 1.3 było by ekstra.

PS. Widzę że jesteś uparty i nie poddasz się tak szybko, przy amigowaniu to pozytywna cecha i dobrze wróży na przyszłość.
Całkiem dobrze radze sobie z PC-tami (studjuje informatyke). Amiga to też komputer, bardziej podobny do PC niż myślałem.

Kabel już zrobiłem, pokombinuje z komendą TYPE

Nie wiecie, czy gdzieś w krk mógłbym dostać nowszy Kickstart, albo wogóle jakieś części do A500?

PS. (Tylko sie nie śmiejcie ;)) A czy ta płytka obudowana trójkątną blachą, którą wyciąga sie przez pokrywe pod spodem A500 - to jest dodatkowa pamięć ?

Ostatnia modyfikacja: 31.12.05 17:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem