kategorie: A1200, A600
[#1] Kickstart od A600 nie obsługujące HD i do A1200 3.0
Posty przeniesione z innego wątku.
[#2] Re: Ceny na Allegro, część 3.
Mam takie pytanie którym zaskoczył mnie znajomy, dawny Amigowiec, na Allegro czasami wystawiają kickstarty od A600 nie obsługujące HD bodajże 37.299 i do A1200 3.0. Ktoś to kupuje? czy one mogą się przydać do czegokolwiek ? Z tego co wiem one są niechodliwe ? ale może czegoś nie wiem ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #2

Jeśli chodzi o pierwszy - zawsze możesz przecież mieć kontroler z własnym device'em zaszytym w ROMie (Amiga 500) i nie potrzebujesz scsi.device a Kickstart w wersji 2.0 czasami się przydaje. 3.0 zaś normalnie obsługuje dyski i jest całkowicie używalny. Ja raz popsułem ROMy i swego czasu szukałem trójek ;)

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 22:58:16 przez _arti
[#4] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@_arti, post #3

Twarde dyski które używałem z pięćsetką i pluskwą nie wymagały kicka od A600, fakt że wtedy A600 nie było.
Co do kicka z A1200 to ludzie wymieniają go na 3.1, starszy jest niechodliwy a do A500/+/600 go nie włożysz. Żeby kicka zepsuć to trzeba go wyjąć i źle włożyć. Kto wyjmuje 3.0 nie mając 3.1 do włożenia ?

Pozdrawiam
[#5] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #4

[#6] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #5

link a temu coś brakuje? Ten z eF to też chyba jest na eprom?
[#7] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #2

37.299 nie maja scsi device, i mnostwo A600 mialo taki fabrycznie. reszta bangla, w pluskwie tez taki pochodzi. a jak sie ma scsi.device na dyskietce to i w takiej a600 mozna HDD pouzywac, choc upierdliwiej niz z normalnym kickiemm, cold reboot z flopka
[#8] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #5

Ale to jest specjalny kickstart w jednej kości dla sprzętów 16bit, kicek wyjęty z A1200 jest w dwu kościach i włożysz go tylko do A1200 i A4000 i o takie pytałem.

Pozdrawiam
[#9] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Valwit, post #7

Dlaczego on jest nie chodliwy to ja wiem, nie wiem natomiast kto to kupuje i po co ?

Pozdrawiam
[#10] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #9

Kupują pewnie ci, co chcą go wsadzić na miejsce 3.1 w sprzedawanej przez siebie A1200, a kości 3.1 chcą sprzedać osobno lub zachować do czegoś nowego :)

Mnie by interesował właśnie taki przełącznik kickstartów 1.3-3.1 do A1200. Jak najtaniej naturalnie :)
[#11] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #10

a w przypadku A1200 nie sprawdziłby się softwarowy KS 1.3? Przy przełączaniu i tak musisz rebootować, więc na jedno by wychodziło... Jakie są rozwiązania tego typu? Dyskietka, jak do A500+/600?
[#12] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #11

Po zabootowaniu z takiej dyskietki owszem pojawia się ks 1.3 ale w moim przypadku po próbie wgrania princ of persia zakończyło się to z tego co pamiętam białym ekranem.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 12:35:02 przez mikser
[#13] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #11

Nie bardzo rozumiem. Dlaczego na jedno by wychodziło? Miałem w latach 90 A600 z takim przełącznikiem i głównie chodziło o wygodę i oszczędność pamięci. Nie trzeba było czekać na załadowanie z dyskietki relokicka, tylko robiło się "pstryk" i po sprawie. Można było wtedy załadować gry, programy i dema wymagające 1.3. Dodatkowo ten relokick trzeba czasami ładować ponownie po resecie załadowanej gry. W przypadku przełącznika problem znika.

W przypadku A1200 chodzi dokładnie o to samo. Oczywiście dochodzi problem niekompatybilności AGA z OCS, ale to można zmienić przed startem po przytrzymaniu dwóch przycisków myszy.

Pamiętam, że kilka miesięcy temu uparłem się aby odpalić jedno z moich ulubionych klasycznych demek "Guardian Dragons" które wymaga 1.3, ale i OCS/ECS. Cała operacja załadowania tego dema przy dyskietce z relokickiem jest naprawdę zniechęcająca, bo trzeba załadować relokick, potem reset i wejść do menu włączyć emulację OCS lub ECS, bodaj wyczyścić cache i wziąć boot with no startup sequence.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 12:43:02 przez Duracel
[#14] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #13

Odpowiedni batch pod ikonką WB by to załatwił. Klik i reboot do KS1.3, po następnym resecie powrót do 3.1. Przy 1.3 nie musisz mieć niewiadomo ile pamięci - dodatkowy ROM to tylko 256k.

Do czego byś chciał go używać? Jak do gier to żaden problem.

Wyłączenie AGA i włączenie trybu zgodności z OCS/ECS też pewnie dałoby się do tego dokoptować, a nawet tryb NOCACHE. Muszę pogrzebać w necie dzisiaj za tym.
[#15] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #14

Wyłączenie AGA i włączenie trybu zgodności z OCS/ECS też pewnie dałoby się do tego dokoptować, a nawet tryb NOCACHE. Muszę pogrzebać w necie dzisiaj za tym.

No jakbyś coś takiego złożył do za przeproszeniem kupy łatwej do uruchomienia z poziomu WB to byłoby super.

Co prawda znalazłem już to demo w wersji WHDL działającej pod AGA, ale mam jeszcze kilka dyskietek z czasów mojej A600 z demkami, z którymi jest kłopot. Mam na przykład jedno Demko czy to Mag był z party z Żywca chyba (nie pamiętam tytułu), w którym było kilka modułów świetnych i których dawno nie słuchałem.
[#16] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #15

Zainstaluj sobie pakiet skick. Znajdziesz na aminecie. Do tego drobić jakaś ikonkę startową i Twoja a1200 zmienia się w a500 w ułamek sekundy.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Dokładnie o tym pomyślałem, zaginęła mi tylko w pamięci nazwa tego pakietu.
[#18] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #14

Odpowiedni batch pod ikonką WB by to załatwił. Klik i reboot do KS1.3, po następnym resecie powrót do 3.1.

Mam tak u siebie.
[#19] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #18

Byłbyś tak miły wysłać mi taki gotowy katalog z tą aplikacją i "z ikonką" na maila, co bym sobie to przerzucił już w tak przetestowanej przez ciebie formie? :)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 13:20:55 przez Duracel
[#20] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #19

Musiałbym w domu sprawdzić czy mam to przerzucone na laptopa z Amigi.
[#21] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #13

...aby odpalić jedno z moich ulubionych klasycznych demek "Guardian Dragons" które wymaga 1.3, ale i OCS/ECS. Cała operacja załadowania tego dema przy dyskietce z relokickiem jest naprawdę zniechęcająca, bo trzeba załadować relokick, potem reset i wejść do menu włączyć emulację OCS lub ECS, bodaj wyczyścić cache i wziąć boot with no startup sequence

Czegos nie rozumiem.
Po wgraniu kick1.3 nie ma juz dostepu do earlymenu kick3.0.
Jak ci sie to udalo.
Relokick mozna odpalic z hd i jest zdecydowamie szybciej.
[#22] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Norbert, post #21

Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak to się stało, ale próbowałem kilka razy i za którymś razem się udało. Demo ruszyło, bo z wrażenia zadzwoniłem do kumpla żeby mu to oznajmić. Potem znalazłem w sieci plik WHDL do tego dema więc już nie próbowałem manewru.

Najpierw załadowałem relokick i zaraz przy pierwszym resecie przytrzymałem dwa przyciski myszy. Gdy wszedłem do menu wybrałem czyszczenie cache, kości OCS i non stratup sequence.

Tak przynajmniej mi się wydaje, bo próbowałem tyle razy, że sam już nie jestem pewien po tym co napisałeś wyżej :)

Może było odwrotnie, może najpierw włączyłem kości OCS a potem załadowałem Relokick (???)

Tak czy siak jezeli nie Gumboy to może któryś z kolegów wysłał by na maila ten sprawdzony programik wyłączający AGA i wrzucający 1.3. Bedę wdzięczny.
[#23] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #22

Jesli wgrasz k1.3 to AGA zostanie automatycznie wylaczona.
Relokick mozna odpalic z ikony, wiec wystarczy ze przegrasz kickstart i program mapujacy we wlasciwe miejsce i sprawa zalatwiona.
Gotowca moge podeslac Ci dopiero w niedziele, chyba ze ktos bedzie szybszy
[#24] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #8

kicek wyjęty z A1200 jest w dwu kościach i włożysz go tylko do A1200 i A4000 i o takie pytałem.
Niestety nie, posiadam przełącznik kickstartów do A500/+/600/2000 który to obsługuje kicki z A1200
OMEGA Datentechnich gmbh, posiada 3 gniazda na romy, jedno dla standardowego 16bitowego układu np. kick 1.3/2.0 i dwie podstawki pod kick 32bitowy 3.0/3.1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem