kategoria: Sprzęt
[#1] HxC problem z 060
Witam, składałem dzisiaj swoją A4000 i chciałem postawić system od nowa. W tym celu chciałem skorzystać z emulatora HxC. Wszystko szło pięknie do momentu wrzucenia na dysk bibliotek do CS MKI 060. Po ponownym uruchomieniu Amigi system się wczytał, ale podczas próby odczytu obrazu z HxC wb sypie błędami odczytu :( Jeżeli uruchomię system bez bibliotek 060 HxC działa poprawnie.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i sobie poradził?
[#2] Re: HxC problem z 060

@ITU, post #1

Mogę tylko powiedzieć, że cały czas używam HxC w Amidze z 68060 i się nie spotkałem z takim problemem. Jesteś pewien, że wrzuciłeś poprawne biblioteki?

Może napisz dokładnie co i gdzie wrzuciłeś, bo mam podejrzenia, że tu może być problem.
[#3] Re: HxC problem z 060

@strim, post #2

Ze strony http://phase5.a1k.org ściągnąłem 68060 Library ver. 46.7, po rozpakowaniu skopiowałem z katalogu libs na dyskietce 68040dummy.library (i potem zmieniłem na 68040.library) oraz 68060.library do LIBS: na dysku twardym.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 12:42:47 przez ITU
[#4] Re: HxC problem z 060

@ITU, post #3

Spróbuj ściągnąć archiwum na tej stronie, znadujące się powyżej oznaczone "this is what you need", skopiuj biblioteki do libs: dokładnie tak jak są w tym archiwum (nie zmieniając im nazw, są tam 4 pliki które mają już odpowiednie nazwy).

Ja zwykle używam tego archiwum jeśli potrzebuje od nowa zainstalować system z 060tką. Ewentualnie pakietu MMU Library (który ma w sobie odp. biblioteki do obsługi procesorów), ale jego instalacja jest nieco bardziej skomplikowana.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 12:47:29 przez strim
[#5] Re: HxC problem z 060

@strim, post #4

Tę wersje też próbowałem, ale bez skutku, dzieje się cały czas to samo - czyli błędy odczytu. A HxC masz w Amidze jako dodatkowy napęd czy podstawowy?
[#6] Re: HxC problem z 060

@ITU, post #5

Podstawowy. A może problem jest bardziej trywialny, przy składaniu Amigi naruszyłeś gdzieś taśmy? ;) Ale w sumie w takim wypadku problem występował by też bez 68060.

Jeśli jesteś pewien, że bez bibliotek 68060 wszystko działa OK, to spróbuj z wspomnianym MMU library zamiast bibliotek Phase5. Choć nie wiem jakie znaczenie mogą mieć biblioteki 68060 dla odczytu z flopa.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 13:00:06 przez strim
[#7] Re: HxC problem z 060

@ITU, post #1

Na zwykłym flopie, też tak się dzieje? Może to Twoja karta ma jakąś charakterystyczny sposób działania, np ujawniają się niedopracowane timingi (te biblioteki przyśpieszają działanie karty?), na które zwykły flop jest nieczuły a HxC już nie. Jeśli zwykły flop działa poprawnie, to do wychwycenia problemu, niezbędny może być analizator logiczny i analiza timingów na porcie flopa. Co prawda jest to dziwne, ponieważ flop jest kontrolowany przez chipset, ale może ma na niego jakoś akcelerator i HxC się nie wyrabia. Napisz do autora, może będzie miał jakiś pomysł.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 14:00:43 przez rafgc
[#8] Re: HxC problem z 060

@rafgc, post #7

te biblioteki przyśpieszają działanie karty?

Te biblioteki głównie zapewniają obsługę instrukcji procesora, które były w 68000, a których nie ma w 68040 czy 68060. Poza tym inicjalizują MMU, które w dużych Amigach jest niezbędne do poprawnego działania systemu, w przypadku posiadania procesora 68040 lub 68060.
[#9] Re: HxC problem z 060

@strim, post #8

A można wyłączyć to MMU po załadowaniu tych bibliotek? Dodanie instrukcji 68000 chyba nie powinno powodować takich problemów.
[#10] Re: HxC problem z 060

@rafgc, post #9

Nie można, MMU musi działać - system za jego pomocą oznacza pewne strony pamięci jako nie cache-owalne (np. całą przestrzeń należącą do urządzeń Zorro III). Dlatego do dużych Amig nigdy nie wyprodukowano kart turbo z procesorami 68040 lub 68060 pozbawionymi MMU.

Poza tym robi jeszcze kilka mniej istotnych rzeczy, np. jest używany do przechwycenia dostępu pod nieprawidłowe adresy pamięci (dzięki czemu można uniknąć bus errora, a co za tym idzie guru).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem