kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] A4000 - nagrzewanie się doutherboardu
Mam w A4k włożoną PPC + CyberVision PPC, na które dmucha wiatraczek i wszystko jest OK ale problem jest taki, że karta graficzna nagrzewa się również z tyłu waląc całym tym gorącem na sloty Zorro i na m.in. Fast ATA, o której Machy się trochę obawiam. Jak myślicie, powinienem dorzucić tam jakiś drugi wiatrak czy to jednak wytrzyma?
[#2] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@_arti, post #1

U mnie jak na razie wytrzymuje (tylko z oryginalnym wiatrakiem na CSPPC), ale faktycznie temperatura jest wysoka w tej konfiguracji. W dużej mierze za ten stan rzeczy odpowiedzialna jest karta CVPPC.

Interesujące jest to, że karty te oryginalnie nie miały żadnych radiatorów, ale w PCB są dziurki, które wyglądają jakby były przystosowane do montażu radiatora. Chyba muszę się postarać o takowy...
[#3] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@strim, post #2

Hrhr. Boje się trochę. FastATA mi szkoda a PPC jeszcze nie spłaciłem...
[#4] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@_arti, post #1

Tak, tak na chip graficzny trzeba nakleić radiator, najlepiej z wiatraczkiem. Karty te w wersji do PC miały przecież radiatory, a czemu tu nie stosowano, to nie wiem (być może z powodu oszczędności).
[#5] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@gilban, post #4

Ja akurat jestem w trakcie tworzenia takiego link chłodzenia dla obu CVPPC w moich A4kD i A4kD Tower. Trzeba przyznać że gość fajnie sobie to wymyślił.
[#6] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@superbonio, post #5

Zaczął od planu - to dobrze o nim świadczy.OK
[#7] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@superbonio, post #5

Chłodzenie CVPPC bardzo ładnie rozwiązane, CSPPC trochę mniej...
[#8] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@strim, post #7

Estetyka jest kwestią względną. Ważne aby rozwiązanie było skuteczne i chłodziło układy MACH.
Ja rozwiązałem to za pomocą blachy aluminowej pełniącej rolę radiatora umieszczoną na układach MACH. Na blachę idzie nawiew z wentylatora. Sama blacha bez nawiewu nieźle się nagrzewa. Nie mówiąc już o przypadku gdzie nie ma żadnego dodatkowego chłodzenia. I MACHy padają...

link
[#9] Re: A4000 - nagrzewanie się doutherboardu

@stachu100, post #8

Dokładnie tak mam zrobione i jest dobrze. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem