kategoria: A4000
[#1] CSPPC i HD SCSI
Cześć.

Nabyłem ostatnio dysk HP BD03695A27 WIDE ULTRA320 36.4 gb i mam z nim kłopoty.
Pod os 3.9 HDtoolbox wykrywa dysk ale np. podaje inne informacje odnośnie cylindrów, głowic itd. a co innego podaje mi program do partycjonowania pod OS 4.1...
Oczywiście i pod jednym i drugim próbowałem instalować dysk, edytować MBR itd...
Zrobiłem lowlevel format i teraz pod OS 4.1 mogę wejść w edycję partycji, a pod OS 3.9 gdy włączę HDtoolbox i chcę wejść do dyski następuje reset, lub guru 8000004
Program Q-Device podaje błędy dysku.
Dysk jest podpięty do CSPPC w Amidze 4000.
Dlaczego pod jednym i drugim systemem są sczytywane inne wartości dysku, mieliście już takie przeboje ?
Co mogę teraz z tym dyskiem zrobić ?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2013 19:22:41 przez neuron55
[#2] Re: CSPPC i HD SCSI

@neuron55, post #1

Po pierwsze po co low format?
Po drugie są dyski z którymi Amigi mają problem ze względu na ustawienia tu trzeba kombinować.
A po trzecie jaką przejściówkę stosujesz do podłaczenia? A sorki to dysk 68pin.
http://www.amiga.pekdar.net/amiga/index.php?artid=98

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2013 19:29:35 przez Dark_luke

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2013 19:29:50 przez Dark_luke
[#3] Re: CSPPC i HD SCSI

@Dark_luke, post #2

Zrobiłem lowlevel format, myśląc że w końcu dysk zostanie poprawnie rozpoznawany na dwóch systemach. Mam inny dysk HP tyle że 18gb 50pin na przejściówce 68pin, i ten jest ok.
[#4] Re: CSPPC i HD SCSI

@neuron55, post #3

Ale low format do tego nie służy. Dzięki niemu można tylkonamieszać z dyskiem.
[#5] Re: CSPPC i HD SCSI

@Dark_luke, post #4

No to ładnie... :( Idzie przywrócić ustawienia fabryczna takiego dysku ?
Może znacie jakiś program do takich działań ?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2013 19:59:00 przez neuron55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem